19.02.2017
LJ
/ 3°

VIDEO: Tako je, ko 1400 delavcev naenkrat izgubi delo

Zaposleni v ameriški tovarni za proizvodnjo klimatskih naprav so prišli v službo kot vsak drugi dan. Niti slutili niso, da dan še zdaleč ne bo običajen.

V tovarni Carrier za proizvodnjo klimatskih naprav v Indianapolisu je zaposlene ob prihodu na delo pričakal govor vodilnih, ki so napovedali selitev proizvodnje v mehiški Monterrey. Tovarna je v lasti United Technologies, ki je imela lani 7,6 milijarde dolarjev (6,74 milijarde evrov) prihodkov.

Direktor, ki na posnetku oznani namero o selitvi in večkrat pozove delavce k umiritvi, jo je na njegovo veliko srečo odnesel samo z nekaj kletvicami. V govoru je namreč delavcem med drugim povedal, da bodo res izgubili službo, ampak da morajo do tedaj delati. Obenem je vseskozi opozarjal, naj si zapomnijo, kdo jim daje plačo.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 5
 
BŠK 26.02.2016 20:50:22
Pri nas ni nič drugače!
 
RamzesII 16.02.2016 10:45:10
Jim je dajal plačo. Zna biti razlika.
 
jakec1575 16.02.2016 10:09:22
Direktor je bad messenger, je pa to odlicen prikaz liberalnega kapitalizma, ki se je potiho vrnil z globalizacijo iz 19 st. Vse dosezene pravice delavcev iz 20 st so samo se preteklost. Dokaz da profit ni glavno vodilo razvoja in uspeha. Kadre je potrebno izsolat na delovnem mestu, tudi to je cena. Bezijo v Mehiko, ker se v ZDA uveljavlja minimalna placa 15$ pocasi skozi vso industrijo in storitve. In ko bo Mehičan enako drag bo spet selil in placeval šolanje kadrov. Dokaz, da je delnicarstvo vsakega posameznika neumnost. Jaz v zelji po cimvecjih dobickih in dividendah jemljem tebi kruh. Da bi se veliki delnicarji izognili pogromu so vsem nam pred desetletji dovolili kupovati delnice. in danes mi sami unicujemo en drugemu delovna mesta. In pokojninski sladi, ki so lacni pasivnih prihodkov tudi. kupujejo in unicujejo zdrave firme. Samo zato ker je dobice 8 in 15 %. Tudi če dejavnost ne omogoca 15 %. Dobicek je dobicek in pasivni prihodek. Nekomu jemljes tako dodano vrednost. Na drugi strani imate parkiranih 22 bilijonov v oazah, ki tam stojijo in nimajo funkcije. razen tega, da so povsem unicile ekosistem tega planeta. In potem je kapitalizem uspesen sistem?? Potrebna bo povsem nova paradigma, kjer bo najvecja vrednost dana tistim, ki bodo imeli najmanj ucinkov na ekosistem. Nove neinvazivne ciste nepresezne tehnologije. UTD in še kaj. Povsem nova druzba. Prej pa bo krvavo, ker ljudje so zaslepljeni. Zdaj je sveti gral, da vsak pride do svojih milijonov. Sistem tega ne more zagotoviti. Zal opcije za mirno transformacijo ne vidim.
 
METKA102 16.02.2016 09:49:55
Putin je to drugače uredil.
 
JTM-admin 16.02.2016 09:25:56
direktor je povedal na najbolj human način kolikor se to sploh da. Pri nas bi ti istočasno dali papir za odpoved isti dan...
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes