19.02.2017
LJ
/ 3°

Zato v tujini skoraj vedno srečate vsaj enega Slovenca

V tujini živi več kot 100.000 ljudi, rojenih v Sloveniji. Veliko jih je šlo v tujino iskat zaposlitev, ki je niso dobili doma. Med Slovenci so sicer najbolj priljubljene zaposlitvene države Avstrija, Nemčija in Velika Britanija.

Med članicami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj ima Irska največji odstotek prebivalstva v tujini. V enem letu se je do aprila lani iz države izselilo 35.300 Ircev, kar je sicer 13 odstotkov manj kot v enakem predlanskem obdobju, ko je državo zapustilo 40.700 prebivalcev. V tujini trenutno prebiva vsak šesti Irec.

This was a 13 percent drop on the previous year where 40,700 Irish people moved overseas. An OECD analysis has shown that one in six Irish-born people now live abroad.

V tujini je tudi veliko Novozelandcev, Portugalcev, Mehičanov in Luksemburžanov. Slovenija je na 13. mestu s 5,6 odstotka ali 117.600 izseljenimi. Na repu seznama so razumljivo visoko poseljene Brazilija, Japonska, ZDA in Kitajska.

Infographic: The Countries With The Most People Living Overseas | Statista

You will find more statistics at Statista

Veliko prebivalcev se seli tudi zaradi krize, saj doma ne morejo najti dela. Evropska zakonodaja evropskim državljanom omogoča zaposlitev v Evropski uniji, informacije o razpoložljivih delovnih mestih pa so zbrane na Evropskem portalu za zaposlitveno mobilnost Eures. Najbolj priljubljene zaposlitvene države med Slovenci so Avstrija zaradi bližine, Nemčija zaradi močnega gospodarstva in Velika Britanija zaradi jezika.

Pred odhodom v tujino pa bi si moral vsak odgovoriti na vprašanja:

- Kakšne možnosti imam, da najdem zaposlitev v tujini?
- Ali je jezik težava?
- Ali se mi lahko pridruži družina?
- Ali bodo moje poklicne kvalifikacije priznane v tujini?
- Ali potrebujem delovno dovoljenje?

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
TolarTolarTolar 19.01.2016 14:07:10
kako pa to da je avstrija tik za nami pa vsi jo tako na veliko hvalite , zakaj pa se iz nje seli toliko državljanov, ne razumem ??
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes