19.02.2017
LJ
/ 3°

Čas se izteka! Ne zamudite edinstvene priložnosti!

"Na dogodek smo prišli vsak zatopljen v svoje delovne obveznosti. Odšli smo kot ekipa, ki stremi k istim ciljem in drug drugega spodbuja, da bi jih dosegli."

Splet so decembra lani preplavili posnetki veselja zaposlenih ob prvem uspešnem nadzorovanem vertikalnem pristanku rakete podjetja milijarderja Elona Muska SpaceX. Z njega je več kot očitno razvidno, da so močno povezani in da se zavedajo skupnega cilja. Brez njihove timske odličnosti morda ne bi bilo zgodovinskega dogodka, zaradi katerega se bodo predvidoma močno pocenili poleti v vesolje.

Soustanovitelj PayPal in Tesla Motors se zaveda, da bi do milijardnega bogastva težko prišel brez timskega duha v njegovih podjetjih. Izkušnje namreč kažejo, da ekipe s podobnimi viri in tehnologijo dosegajo večjo produktivnost, ko delajo za skupen cilj, čeprav štejejo manj zaposlenih kot slabo povezani timi. Kot ugotavlja Patrick Lencioni v knjigi "Premagajte pet motenj tima", je pri vsem ključna ustrezna delovna klima. Brez nje uspeh zavirajo strah pred spori, pomanjkanje predanosti, izogibanje odgovornosti in ravnodušnost do rezultatov. Zato je nujno, da zaposleni poznajo cilje in namene dela ter delujejo kot ekipa in ne posameznik.

Na ekipnem duhu temeljijo tudi uspehi akrobatske skupine Dunking Devils. V preteklih 10 letih so nastopili več kot 1000-krat v 35 državah na petih celinah. Sleherni član se zaveda pomena tesne povezanosti, zaupanja, iskrenosti in predanosti skupnim ciljem. Po besedah njihovega kapetana Marka Knafelca "mora za uspeh pri zabijanju vsak akrobat brezhibno opraviti svojo nalogo. Ključ je, da zavestno gojimo timsko kulturo. Ustvarjamo tesno povezane time, kjer si člani med seboj resnično zaupajo in so predani skupnemu cilju."

Dunking Devilsi prenašajo na poslovne ekipe izkušnje s turnej, premnogih ur treninga in nastopanja pred tisočero množico. V sodelovanju s podjetjem plAnincA z referencami in znanjem s področja timskega dela in timskega coachinga so razvili program Team UP, ki izhaja iz vzora uspešne športne ekipe. Prvi korak je presoja dejavnikov ekipnega dela, kot so organizacijska klima in uspešnost. Zatem pripravijo izziv za zaposlene, ki ga rešujejo timsko ob akrobatih Dunking Devils.

Dunkin Devils
Brez zaupanja v ekipi ne gre. (Foto: Team UP)
Alenka Planinc Rozman
"V vsakem timu lahko najdemo skrite zmožnosti," poudarja Alenka Planinc Rozman. (Foto: Team UP)

S teambuildingom je moč odpraviti motnje v ekipi in doseči timsko odličnost, pri čemer se pogosto vodstva timov odločajo za zabavo z igrivimi in sproščujočimi aktivnostmi, začinjenimi s kančkom adrenalina. Izkušnje kažejo, da se po njem opazno izboljšata medsebojno zaupanje in sodelovanje. Še večji učinek imajo strokovni teambuildingi s ciljno izbranimi nalogami. Njihov namen je veliko več kot le zabava in druženje. Team UP naloge so pripravljene tako, da se pri reševanju izrazijo vse prednosti in slabosti tima, ki jih sicer ima v poslovnem vsakdanjem okolju.

Na odru lahko uspemo kot ekipa, če vsak član brezhibno opravi svojo nalogo.
Marko Knafelc

Po besedah Alenke Planinc Rozman s Team UP je najpomembneje, da se dognanje v telovadnici čim prej preslika v poslovno okolje. "Prav nenavadno je, do koliko spoznanj pridejo člani tima, ko na vodeni delavnici sprevidijo njihove še neodkrite zmožnostih. Cilj nam je, da jih spodbudimo k osebnim zavezam za doseganje skupnih ciljev." Njihov program je zlasti namenjen vodstvenim timom, ki so ključ za uspeh podjetij, saj je uspešno ekipno delo vodilnih ena od temeljnih tekmovalnih prednosti med čedalje hujšo konkurenco.

Njihove delavnice se je udeležil tudi prodajni menedžer v TIPS, razvojno proizvodnjo podjetje letališke opreme Sandi Lekše, ki do tedaj sploh ni vedel, da lahko toliko dosežejo. "Na Team UP dogodek smo prišli vsak zatopljen v svoje delovne obveznosti. Odšli smo kot ekipa, ki stremi k istim ciljem in drug drugega spodbuja, da bi jih dosegli." Močno priporoča pomoč pri oblikovanju ekipe za uspeh, ki jo verjetno že imate, pa sploh ne veste.

Prijave so zaključene!

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes