21.01.2017
LJ
/ -11°

Ženske v povprečju zaslužimo 89 evrov manj kot moški

Povprečna mesečna bruto plača žensk je lani dosegla 94,7 odstotka plače moških, kar pomeni, da je bila od njihove nižja povprečno za 89 evrov. Najmanjša razlika je pri nepremičninskem poslu.

Povprečna mesečna bruto plača žensk je lani dosegla 94,7 odstotka plače moških, kar pomeni, da je bila od njihove nižja povprečno za 89 evrov. Najmanjša razlika v višini plače moških in žensk je bila v dejavnosti poslovanje z nepremičninami.

Povprečna bruto plača je bila lani 1637 evrov, pri čemer so moški povprečno prejemali 1678 evrov bruto, ženske pa 1589 evrov bruto. Gre sicer za povprečja, zato prihaja do razlik tudi zaradi različne izobrazbene, poklicne in starostne strukture.

Poslovneža
Ženske še vedno zaslužijo manj kot moški. (Foto: Thinkstock)

Povprečne plače moških in žensk so se najmanj razlikovale v dejavnosti poslovanje z nepremičninami, in sicer za 4,8 odstotka ali 79 evrov v korist moških, so izračunali v državnem statističnem uradu. Bruto plače žensk so bile v povprečju višje od bruto plač moških v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 16,4 odstotka), v dejavnosti gradbeništvo (za 14,9 odstotka) in v dejavnosti promet in skladiščenje (za 11,5 odstotka). V vseh treh omenjenih dejavnostih so bile ženske v manjšini, vendar so pretežno opravljale bolje plačana dela.

Povprečne bruto plače zaposlenih z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo so bile lani v zasebnem sektorju za 3,9 odstotka višje od plač zaposlenih z enako izobrazbo v javnem sektorju. Ob razdelitvi javnega sektorja na sektor država in na javne družbe je razbrati, da so imeli zaposleni z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo v zasebnem sektorju za 7,4 odstotka višje bruto plače od plač zaposlenih z enako izobrazbo v sektorju država, obenem pa za 9,9 odstotka nižje od zaposlenih z enako izobrazbo v javnih družbah, torej družbah, ki so pod nadzorom enot sektorja država.

Zaposleni v javnem sektorju s srednješolsko izobrazbo so imeli za 10,8 odstotka višje povprečne bruto plače od zaposlenih v zasebnem sektorju z enako izobrazbo. Plače zaposlenih v sektorju država z enako izobrazbo so bile za 3,9 odstotka višje od plač zaposlenih v zasebnem sektorju z enako izobrazbo, plače zaposlenih v javnih družbah z enako izobrazbo pa za 21,1 odstotka višje od plač zaposlenih v zasebnem sektorju z enako izobrazbo.

Po statističnih regijah so se povprečne bruto plače moških in žensk lani najmanj razlikovale v jugovzhodni Sloveniji, in sicer za samo 0,7 odstotka ali 12 evrov v korist ženskam. Najvišja razlika med bruto plačama po spolu je bila v gorenjski statistični regiji; ženske so zaslužile v povprečju za 11 odstotkov ali 186 evrov manj od moških.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
BŠK 28.09.2015 22:40:03
Bla,bla,bla.... Samo za večje klikanje!
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes