ŠTARTAJ, SLOVENIJA!

Kako se spopademo s trdovratnimi madeži na naraven način?

Natisni0
Ste nad njimi že obupali?

V naslednjih tednih bomo na Cekin.si objavljali bloge podjetnikov, ki so sodelovali v drugi sezoni oddaje Štartaj, Slovenija!.

Vsak od nas se je že srečal s tako trdovratnimi madeži, da se jih nikakor ni dalo odstraniti iz tkanine. Današnji pralni stroji zmorejo skoraj vse, a pri trdovratnih madežih potrebujejo malo pomoči. Najpomembnejše pri boju s trdovratnimi madeži je, da ne pustimo, da se na oblačilih zasušijo! Bolj svež kot je madež, tem večja je možnost, da ga uspešno odstranimo. V nasprotju s splošnim prepričanjem vam svetujem, da ne uporabljajte vroče vode, saj se nekateri madeži šele potem zares "zažrejo" v tkanino.

Odori - madež
Odori - madežFOTO: osebni arhiv

Vsi poznamo agresivne odstranjevalce trdovratnih madežev, ki lahko poškodujejo našo najljubšo obleko in so nevarni za našo kožo. Prav vsakega trdovratnega madeža se lahko lotimo tudi na naraven način, ki ni škodljiv za nas in okolje. Za tiste najbolj zvite trdovratne madeže, nad katerimi ste že (skoraj) obupali, prihaja rešitev. Odori za vas razvija popolnoma naravni odstranjevalec trdovratnih madežev, ki bo kos tudi takšni na(d)logi.

Madež vedno najprej speremo pod tekočo vodo in ga nato natremo s sredstvom. Nanesemo ga od roba proti sredini, zato da madeža pri tem ne razmažemo. Nato na tem mestu rahlo podrgnemo po tkanini in pustimo stati od 15 do 30 minut. Oblačilo nato še po običajnem postopku operemo z Odori pralnim praškom.

Ker je vsak madež zgodba zase, smo vam pripravili nekaj nasvetov za njihovo odstranjevanje na naraven način, v primeru ko našega sredstva nimate pri roki.

Odori - madež
Odori - madežFOTO: osebni arhiv

Odori - madež
Odori - madežFOTO: osebni arhiv

Madeži trave

Travnati madeži so mešanica proteinov ter predvsem klorofila iz trave in drugih rastlin. Zato odstranjevanje takšnega madeža ni enostavno. Pomagamo si lahko z naravno zobno pasto. Nanesemo jo na madež in z nežnimi krožnimi gibi drgnemo po madežu. Tkanino nato speremo z vodo in operemo po običajnem postopku.

Kri

Neroden padec, nepazljivost pri delu z noži ali drugimi ostrimi predmeti, otroška igra, menstruacija, ki neprijetno preseneti. To so le nekateri dejavniki, ki imajo skupno to, da na oblačilih pustijo madež krvi. Tega vedno odstranjujemo z MRZLO vodo, saj se v nasprotnem primeru kri še globje zažre v tkanino. Najenostavneje ga odstranimo z običajno kuhinjsko soljo. Potresemo jo po madežu, podrgnemo in pustimo, da se sol raztopi, nato oblačila po običajnem postopku operemo.

Rdeče vino

Ko se prijetna večerja ali sproščanje na sobotni večer sprevrže v nezgodo in smo soočeni z madežem rdečega vina. Lotimo se ga tako, da na tkanino nanesemo debel sloj sode bikarbone pomešane z vodo. Poskusite lahko tudi tako, da namesto navadne vode uporabite mineralno ter še povečate učinek. Pustite nekaj ur in operite kot običajno.

Oljni madeži in maščobe

Če na vašo najljubšo majico po nesreči zaide olje, ga posujte z otroškim pudrom in ga čez noč pustite na madežu. Maščobe natremo s sredstvom za pomivanje posode in tkanino operemo v čim bolj VROČI vodi. V tem primeru nam vročina pomaga pri odstranjevanju, saj maščobe lažje prehajajo iz tkanine v nanesen detergent.

Paradižnikova mezga

Kečap in ajvar sta najbolj priljubljena dodatka na piknikih. A kaj, ko hitro pristaneta na oblačilih in nastane trdovraten madež. Problema se lotite tako, da tkanino potopite v mrzlo vodo. Dodate nekaj žlic alkoholnega kisa in detergenta ali naravnega pralnega praška Odori. Splaknite s tekočo vodo in operite kot običajno.

Madeži črnila

Če se po nesreči popackamo s črnilom, se ga lotimo kar s čistim alkoholom in belo krpico. Alkohol nanesite na mesto madeža in ga očistite s krpo, ki bo nase vezala črnilo. Tkanino pa nato operite še v pralnem stroju.

Sestava madeža vpliva na to, kakšen način oziroma s kakšnim sredstvom ga bomo odstranili.

Odori - madež
Odori - madežFOTO: osebni arhiv

Če živite življenje tako polno kot jaz, je tudi vaše življenje polno madežev, ki jih je treba odstraniti!

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI