ŠTARTAJ, SLOVENIJA!

Ste se kdaj spraševali, zakaj kolesarji spijejo veliko kave?

Natisni0
Naj ponudimo odgovor.

Iconic
IconicFOTO: osebni arhiv

Kot sem že napisala v prejšnjem blogu, je kava ritual, ki ohranja zdrav timski duh, poleg tega pa je druženje ob kavi tudi priložnost za oblikovanje strategij dirkanja.

Pa vendar ostaja odprto vprašanje, zakaj kolesarji spijejo večje količine kave, recimo Grega spije včasih tudi do 5 oz. 6 espressov na dan. Tukaj bi lahko pomislili na izgovor, da mora testirati različna praženja, kar je tudi res, pa vendar se razlog skriva v pozitivnih učinkih kave. Naj še pripomnim, da je kakovost kave tukaj zelo pomembna, saj je sorazmerna s pozitivnimi učinki, kar pomeni, da boljša kot je kakovost kave, boljši bo rezultat.

Sodeč po raziskavah fiziologa Matthewa Gania kofein pripomore k:

- izboljšani agilnosti,

- povečanju pozornosti/zbranosti,

- daje občutek, da opravljamo lažji trening/napor kot ga v resnici, kar pripomore k bolj intenzivnemu in daljšemu treningu,

- izboljša za 3 do 5 odstotkov naše zmožnosti, kar lahko pomeni tudi do 50 odstotkov boljši nastop/trening,

- avstralski raziskovalci pa pravijo, da kolesarji, ki po dirki/treningu zaužijejo ogljikove hidrate in kavo, akumulirajo 66 odstotkov več mišičnega glikogena (glavnega goriva za mišice), kot če bi zaužili samo ogljikove hidrate.

(Vir: https://www.bicycling.com/health-nutrition/a20026459/exercise-caffeine/ )

O pozitivnih učinkih kave bi lahko napisala še veliko več, vendar bom to pustila za "bloganje" na spletni strani od najine Iconic kave.

Trenutno se mi zdi bolj pomembno, da vas povabim k ogledu največje slovenske kolesarske dirke – Dirke po Sloveniji, ki bo potekala med 13. in 17. junijem. Trase posameznih etap so objavljene na uradni strani dirke

Na štartu vsake etape (Lendava, Maribor, Slovenske Konjice, Ljubljana, Trebnje) boste lahko brezplačno poskusili Iconic kavo, ki jo bova pripravljala jaz in Gregor. Tako boste lahko tudi v praksi videli, kako pomembna je kava pred štartom, o pozitivnih učinkih pa se lahko prepričate iz prve roke.

Vsi, ki naju ne boste mogli obiskati na štartu posameznih etap, lahko Iconic kavo kupite v vseh megamarketih Interspar in 40 izbranih prodajalnah Spar. Naše kave se nahajajo na policah Štartaj Slovenija.

Vesela bova vaših odzivov, tiste, ki nam boste napisali svoje mnenje in izkušnjo z Iconic kavo, pa bomo tudi nagradili.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI