ŠTARTAJ, SLOVENIJA!

Ne boste verjeli, kaj vse so naredili mladi Slovenci

Natisni0
Sara je udejanjila idejo o copatih za invalide, Ajda in Miha sta naredila ovratnico, ki opozori, da bo pes napadel, Peter je osnoval brezžično tipkovnico brez baterij. Kaj sledi, bo znano v petek.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Lani so najboljši mladinski startup postali Compatki. Gre za produkt, ki imajo enak namen kakor vsakdanji copati, le da jih uporabljajo invalidi, je takrat pojasnila zmagovalka Sara Hrašar. Dijakinja Gimnazije Celje center je za nagrado prejela mesto na prestižni podjetniški univerzi Watson v ZDA. Študirati bo začela ob novem semestru.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Najboljši mladinski startup leta 2016 je bila ekipa ThinkAlong. Dijaka - Miha KrhlikarinAjda Frankovič - sta naredila ovratnico za pse za merjenje elektro magnetno valovanje v pasjih možganih. Zazna počutje psa, predvsem, če je vznemirjen do mere, ko bi lahko napadel. Oba študirata, Ajda na Stanfordu, on pa študira na ljubljanski elektro univerzi.

Najboljši mladinski startup 2015 je bil Upress. Osnovali so brezžično tipkovnico, ki za delovanje ne potrebuje baterij, saj se polni sama s tipanjem. Peter Jamnikje najmlajši Slovenec, ki je prejel investicijo za svoj startup iz tujine od treh različnih tujih investitorjev. Trenutno je zaposlen v enem od slovenskih startupov. 

Vsi mladi, ki so svoje ideje predstavljali v preteklih letih, so nadaljevali svoje poti tako, da so za svoja podjetja pridobili investitorje, si prislužili štipendije za študij v tujini ali pa se zaposlili v vodilnih podjetjih na svojih področjih.

Nagrada za najboljši mladinski startup je šla leta 2014 aplikaciji WIVU, ki uporabnike izzove, da delijo svoj pogled na svet. Jaka Blažon, takrat dijak tretjega letnika Gimnazije Vič, je ob prejemu nagrade povedal, da mu je udeležba na podjetniških krožkih spremenila njegov pogled na svet. "Pred letom dni sem bil izgubljen, nisem vedel, kaj naj počnem v življenju, zdaj pa sem našel svoje poslanstvo v svetu startupov," je takrat poudaril. Danes dela v prodaji pri slovenskem startupu Poviolabs v San Franciscu. Pri 19 letih je dobil vizo za posebne dosežke in odpotoval v ZDA.

Leta 2013 je zmagala ekipa Gašperja Grubarja. Bobnar iz Novega mesta je naredil aplikacijo za pametne telefone za pomoč pri skladanju glasbe za bobne. Bili so najmlajša slovenska ekipa, povabljena na najbolj poznano mednarodno startup konferenco na svetu TechCrunch Disrupt.

Kdo bo tokratni zmagovalec?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Nov najboljši mladinski startup bo znan v petek, 29. junija. Letošnja Ustvarjalnikova sklepna konferenca in predstavitev najboljših mladinskih startupov bo med 17. in 20. uro v Centru Inovativnega podjetništva NLB na Trgu Republike v Ljubljani. Udeležite se je lahko vsi, prijava ni potrebna.

Dogajanje na konferenci bo pestro: v letošnjem, že sedmem letu našega delovanja, so priredili več kot 100 podjetniških dogodkov in izobraževanj, na podjetniških krožkih pa so sodelovali mladi z več kot 30 šol. Prve korake v poslu so pomagali narediti številnim podjetnikom in ekipam.

V okviru vsakoletnih predstavitev podjetniških ekip bodo gostili mlade ekipe, ki prihajajo iz Slovenije, ZDA in Madžarske. Slovenski projekti so izredno pisani. Prvi je Skiler, inovativen pripomoček za učenje smučanja, drugi so prehranski dodatki za dirkalne kamele in tretji prodaja uvoženih parkirnih ur. Za vsemi stojijo mladi, stari od 17 do 21 let.

Ustvarjalnik je mladinski podjetniški peskovnik, v katerem mladi razvijajo svoje prve podjetniške ideje. Pomagajo jim z mentorstvom, podjetniškimi dogodki in krožki.

Iz ZDA prihajajo trije mladi, ki se ukvarjajo z družbeno naravnanimi projekti. Dekle s spletno trgovino pomaga lokalnim obrtnikom lažje prodati izdelke, fant pomaga mladim ameriškim zapornikom dobiti službo po prestani kazni, tretji se ukvarja s šolskim sistemom, ki nadomešča ocene na podlagi sprotnega spremljanja učenca, in že izobražuje učitelje. Madžarski projekti so vsi tehnološki startupi.

Uvajajo štipendijo

V podjetniških krožkih Ustvarjalnika učijo mlade iz hobija ustvariti zaslužek. Gre za podjetniški peskovnik, v katerem pomagajo mentorji in imajo tudi podjetniške dogodke. Prihodnje leto je prelomno še na enem področju - uvedli bodo fundacijo za podjetne mlade z dobrimi idejami. Najprej bodo pomagali 10 mladim, ki so se že izkazali; vsakega od njih bo štipendiralo eno podjetje in vodil en mentor. Pomagali jim bodo uresničiti sanje, začeti poslovati, odpreti lastno podjetje, prodreti v tujino.

To mladi potrebujejo.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI