ŠTARTAJ, SLOVENIJA!

'To sva delala na dirki po Sloveniji!'

Natisni0
Vas zanima, katera Iconic kava je bila najbolj všeč kolesarjem na Dirki po Sloveniji?

V prejšnjem blogu sem pisala o pozitivnih učinkih, ki jih ima kava na kolesarje, in razlogih, zakaj kolesarji spijejo veliko kave. Tokrat pa želim poudariti, da so kolesarji tudi gurmani, saj imajo radi kavo dobrega okusa.

Na splošno velja, da kave, ki se uvrščajo v kategorijo "specialty" kav združujejo najvišjo kakovost 100-odstotne arabic in dobre okuse. Slednji so že prisotni v kavi, saj je ta sadje, natančneje seme sadja (kavna "češnja" vsebuje dve kavni zrni – poglejte galerijo) in če imate zares kvalitetno kavo, potem lahko okušate, podobno kot pri buteljčnemu vinu, različne okuse, od oreščkasto-čokoladnih (ponavadi so to brazilske kave) do aromatičnih sadno-cvetnih not, ki jih po navadi okušamo v afriških kavah, kot je naša Ethiopia. Iconic Honduras pa je nekaj vmes, lahko okušate rahlo sadnost, v pookusu pa mlečno čokolado.

Gregor praži Iconic kave optimalno zato, da poudari naravne okuse in arome, ki so jih pri naši kavi ocenili sommelierji. Neverjetno pa je, da lahko pri kavi okušate širok spekter naravnih okusov. Večina teh je ponazorjenih na kolesu arom in okusov, ki ga je pripravilo Združenje specialty kav (Specialty Coffee Association – poglejte galerijo).

Kolo vsebuje tudi nekaj neprijetnih okusov, ki so zemeljski, spominjajo na tobak, gumo, papir itd. Ti okusi so večinoma prisotni pri manj kakovostnih kavah, sorte Robusta, ki je prisotna v skoraj vseh komercialnih mešanicah, saj z njimi lahko znižajo ceno končnemu produktu. To je tudi razlog, zakaj so komercialne mešanice velikokrat grenke in imajo okus po zažganem. Italijani sicer še vedno prisegajo na mešanico 60-odstotne Arabice (nižje kakovosti kot specialty) in 40-odstotne Robuste, vendar se tudi v Italiji razmere spreminjajo in je vedno več ljubiteljev "specialty" kav.

Dirke po Sloveniji se je udeležilo kar nekaj italijanskih kolesarjev in prav vsi so bili navdušeni nad Iconic kavo, nekaj pa so si je kupili tudi za domov.

Vas zanima, katera Iconic kava je bila najbolj všeč kolesarjem na Dirki po Sloveniji?

Na startu vsake etape sva z Gregorjem pripravila več kot 250 kav, od tega skoraj polovico espressov, saj so fantje zares uživali v okusu kave, na kar sva bila izjemno ponosna. Najbolj sta jim bili všeč Iconic Ethiopia in Iconic Honduras, saj sta zelo aromatični in prijetni v pookusu.

Piše: Valentina Radič, Iconic Specialty Coffee

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI