ŠTARTAJ, SLOVENIJA!

Slovenki v Dubaju prodali dopolnila za kamele!

Natisni0
Brat, ki je za mlajšega brata z Downovim sindromom pomagal iznajti pripomoček za učenje smučanja. 20- in 21-letnica, ki sta odpotovali v Dubaj in prodali prehranske dodatke za dirkalne kamele. Dijaki, ki uvažajo in prodajajo parkirne ure. Vse v Sloveniji in vsi pod 21 let.

Sklepna konferenca ustvarjalnih krožkov mladinske organizacije Ustvarjalnik bo v petek, 29. junija, in takrat bo znan tudi naj mladinski startup 2018. Konkurenca je močna. Od več kot 40 ekip so izbrali devet najbolj izstopajočih, po tri slovenske, ameriške in madžarske.

Pri Ustvarjalniku pomagajo mladim služiti z idejami in hobiji.
Pri Ustvarjalniku pomagajo mladim služiti z idejami in hobiji.FOTO: iStock

Slovenski projekti so izredno pisani. Prvi je Skiler, inovativen pripomoček za učenje smučanja, drugi so prehranski dodatki za dirkalne kamele in tretji prodaja uvoženih parkirnih ur. Za vsemi stojijo mladi, stari od 17 do 21 let.

Iz ZDA prihajajo trije mladi, ki se ukvarjajo z družbeno naravnanimi projekti. Dekle s spletno trgovino pomaga lokalnim obrtnikom lažje prodati izdelke, fant pomaga mladim ameriškim zapornikom dobiti službo po prestani kazni, tretji pa se ukvarja s šolskim sistemom, ki nadomešča ocene na podlagi sprotnega spremljanja učenca, in že izobražuje učitelje. Madžarski projekti so vsi tehnološki startupi.

Prenovili bodo ekipo in začeli štipendirati mlade

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Vodja Ustvarjalnika Matija Goljar bo na konferenci zadnjič v tej vlogi, "ker me mladi začenjajo vikati." Po njegovih besedah je leto prelomno, ker menjajo celotno ekipo. "Po sedmih letih prihaja celotna ekipa naših bivših krožkarjev, kar je zelo lepo." Tako ga bodo vodili mladi, ki so ravno zaradi Ustvarjalnika dobili priložnost. 

"Stara" ekipa pa se bo še bolj usmerila drugam. "Večino dela ne delamo več na podjetniških krožkih, temveč ustvarjamo programe, učne vsebine, se širimo v tujini. To je naslednja pot," je razložil Matija Goljar.

Pogovor z Matijo Goljarjem: "Če me vprašaš, ali me je strah prihodnosti, je odgovor - da"

Ciljajo predvsem na trge v vzponu in letos bo Ustvarjalnik zaživel še v dveh državah, v Bolgariji in v Mehiki. "Vesel sem, da smo vsako leto dodali vsaj eno državo, letos celo dve. Mladi s perspektivo so namreč povsod na svetu, tudi oni si zaslužijo priložnost," je dodal.

V podjetniških krožkih Ustvarjalnika učijo mlade iz hobija ustvariti zaslužek. Gre za podjetniški peskovnik, v katerem pomagajo mentorji in imajo tudi podjetniške dogodke.

Prihodnje leto je prelomno še na enem področju - uvedli bodo fundacijo za podjetne mlade z dobrimi idejami. Najprej bodo pomagali 10 mladim, ki so se že izkazali; vsakega od njih bo štipendiralo eno podjetje in vodil en mentor. Pomagali jim bodo uresničiti sanje, začeti poslovati, odpreti lastno podjetje, prodreti v tujino.

To mladi potrebujejo.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI