ŠTARTAJ, SLOVENIJA!

Ta 19-letni Slovenec je naredil 'uber za jadrnice'

Natisni2
Opazil je, da je zelo težko poiskati dobrega skiperja, če nimaš ogromno denarja ali poznanstev. Zato je ustanovil platformo, s pomočjo katere je jadranje dostopnejše tudi manj premožnim.

Skippero je spletna platforma za iskanje skiperjev, nekakšen Uber za jadrnice, ki so jo ustvarili trije maturanti ptujske gimnazije. Pri lansiranju ideje so jim pomagali pri Ustvarjalniku.

Vodja ekipe Skippero je Vito Ljubec, 19-letnik, ki je bil sprejet na priznano poslovno univerzo Watson. Študirat bo šel še letos. In skrivnost njegovega uspeha? Ljubezen do jadranja in sposobnost dobre organizacije.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kaj vse vam je prineslo sodelovanje pri Ustvarjalniku? Kaj se je spremenilo za vas?

Podjetništvo me je zanimalo in pritegnilo že od majhnih nog. Pomagal sem očetu v podjetju, bral podjetniške knjige, gledal video s prodajnimi taktikami in na koncu tudi sam prodajal vsakdanje stvari. Ustanoviti nekaj popolnoma svojega pa je bila za mene "španska vas". In tukaj mi je Ustvarjalnik pokazal, kako dobesedno iz svojega hobija ustvariti zaslužek.

Kako ste dobili idejo za Skippero?

Jadranje je moj najljubši hobi in veliko časa preživim v družbi zelo dobrih mornarjev. Kot podjetniško naravnan človek nenehno iščem, kje bi lahko nekaj izboljšal. Tako sem zasledil, da je predvsem za stranke, ki jim je jadranje tuje, zelo težko poiskati dobrega skiperja za njihove počitnice. Če ne poznaš nekoga in nimaš res ogromno denarja, si na žalost tega do zdaj nisi mogel privoščiti. Skippero pa zaradi velike baze preverjenih skiperjev, ki si ga lahko stranke izbirajo na podlagi njegovih karakteristik, izkušenj in mnenj ostalih uporabnikov, nudi možnost jadranja prav vsakemu posamezniku.

Kdo vse sodeluje pri Skipperu in kakšne so njihove vloge?

Vito Ljubec
Vito LjubecFOTO: osebni arhiv

Vedno imamo odprte prijave za skiperje, ki jih nikoli ni preveč, saj je ogromno povpraševanje. 

Skippero je most med skiperji in ljudmi z željo po jadranju. Ker je velika baza skiperjev osnova za našo delovanje, sodelujemo že z 20 skipperji in petimi portali, kamor se prijavljajo skiperji. Sodelovanje s SailCity, ki je agencija za najem jadrnic po Sredozemlju, nam je prineslo bazo charter podjetij in tako imamo pogodbe z več kot 400 charter podjetji za najem jadrnice.

Kaj se trenutno dogaja s platformo?

Platformo Skippero trenutno prenavljamo, saj je treba izpopolniti iskanje skiperjev in še veliko drugih zalednih sistemov. Za letošnjo sezono smo uspeli ponuditi najem skiperjev brez spletne strani, zgolj s pomočjo družbenih omrežjih. Prizadevamo si, da bo na koncu prenove platforma delovala brezhibno ter da bo prijazna do uporabnikov in tudi do skiperjev. Prenova bo predvidoma zaključena pred začetkom sezone 2019. 

Kako izgleda vaš tipičen dan?

Moj vsakdan se sploh ne razlikuje veliko od dneva mojih sovrstnikov. Naučili so me, kako zelo dobro organizirati čas, in mislim, da se je tukaj naredila razlika. Česar se lotim, se lotim na 100-odstotno, to mi je bilo privzgojeno že v osnovni šoli, ko sem treniral jadranje vse do naslova državnega prvaka. Čas je vedno na voljo, le dobro si ga moramo znati organizirati.

Kaj vas čaka v prihodnosti? Kje boste študirali, kako boste razvijali posel?

Ciljamo na stranke, ki so ravnokar spoznale lepote jadranja. Največkrat prodajamo strankam, katerih prijatelji so se ravno vrnili z jadranja, zato ker so jih tako navdušili, da želijo poskusiti tudi sami.

Z Ustvarjalnikovo pomočjo mi je uspelo priti na eno od najboljših podjetniških šol na svetu, ameriško univerzo Watson. Tja sem se prijavil s svojim projektom, ki ga bom s pomočjo najboljših podjetnikov razvijal do potencialnega maksimuma. Odpravljam se na študij v ZDA z namenom, da pridobim karseda veliko tehnične podpore, glede programiranja spletne platforme in podobno.

Kje se vidite čez 10, 15 let?

Vprašanje slišim zelo pogosto in verjetno nikoli ne bom znal točno odgovoriti nanj. Podjetništvo se odvija v krogih. Nekaj razvijaš, prideš do želenega cilja in nato začneš delati nekaj drugega. Ali pa prodaš podjetje. Zato vam z gotovostjo lahko povem samo, da bom še naprej ostal v podjetništvu, izpopolnjeval svoje podjetniško znanje in se trudil s svojim znanjem pomagati drugim.

Če imate nasvet za mlade in podjetne, prosim. Kaj bi jim svetovali, kako začeti?

Zelo je zanimivo, ko 19-letnik odgovarja, kaj bi svetoval mladim. Nobena ideja ni popolna in nobena ideja ni slaba. Potrebno je le, da mlad podjetnik vidi potencial v ideji in lastna motivacija. Dobra organizacija časa, da lahko projekt pelješ naprej vzporedno s šolo, pa je ključ do uspeha.

KOMENTARJI (2)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
paxvobiscum 07.07.2018, 7:01:54
Revščina je dedna lastnost, tako kot dioptrija. Pravilo, ki ga nekaj svetlih izjem potrjuje.
RamzesII 06.07.2018, 10:06:30
"Kje se vidite čez 10, 15 let? Vprašanje slišim zelo pogosto in verjetno nikoli ne bom znal točno odgovoriti nanj." Nihče ne zna in ne bo znal, res bi bilo pametneje če ga sploh ne bi postavljali, služi ničemur, odgovor zanj ne obstaja.