02.12.2015
LJ
12° / 2°

Goljufajo me pri plači! Kaj sedaj?

Spoštovani!

Zaposlena sem že 14 let v istem podjetju. Šele sedaj sem opazila, da z izračunom plače nekaj ni v redu. Delam izmensko v trgovini, delodajalec pa mi ne obračunava 10-odstotnega dodatka na popoldansko oz. izmensko delo, čeprav vsak drugi teden delam popoldne. Opazila sem tudi, da je znesek plače vedno enak, ne glede na število ur (npr. 609 evrov bruto za 168 ur ali za 184 ur).

Poleg tega neto znesek ostaja vedno enak (ko sem imela pet let delovne dobe ali sedaj, ko imam 14 let delovne dobe), saj je dodatek za delovno dobo prikazan samo fiktivno.

Poleg tega je na plačilni listi navedena bruto plača 649 evrov,vse razen stimulacije pa se obračunava na 609 evrov.

V pogodbi iz l.1999 je naveden znesek bruto plače 107.700 SIT, od takrat pa nisem prejela nove pogodbe, ne aneksa, tako da sploh ne vem, kakšna je moja bruto plača, saj se delodajalec vsem razgovorom izogiba.

Zanima me:

- ali je obračun napačen

- ali lahko zahtevam vračilo premalo izplačanih plač.

Spoštovani,

skladno z vašim cenjenim vprašanjem vam pravni strokovnjaki iz pisarne PRAVNA VARNOST brezplačno odgovarjamo in svetujemo:

 

1.
Če zatrjevane kršitve oziroma premalo izpalačane plače držijo in iz vaših navedb ocenjujemo, da je tako, svetujemo, da se na delodajalca naslovi zahtevek za plačilo vseh premalo izplačanih zneskov, vključno z zamudnimi obrestmi.
2.
Upoštevaje petletni zastaralni rok, lahko zahtevate le plačilo tistih zneskov, ki so zapadli in niso vplačani v zadnjih petih letih.
3.
Če delodajalec ne bi odreagiral na vaše zahteve, imate na voljo tudi sodno varstvo, to je tožbo pred pristojnim delovnim sodiščem.
 

Cenjene pozdrave Vam pošiljamo z

oddelka pravne pomoči

pisarne

Pravna varnost

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Letos bo darila nosil:

calculate
glossary
indexes
indexes