28.11.2015
LJ
/ 1°

Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih

Zanima me kaj moram vedeti o vzajemnih skladih preden se odločim za primernega in na kaj moram biti pri izboru pozoren? Lep pozdrav, Marjan, Grosuplje

Vzajemni sklad je naložba v prihodnost, ne v preteklost zato podatki o preteklih donosih niso najpomembnejši podatek pri odločitvi, kateri sklad izbrati in niso garancija za prihodnost.

Brez varnostne rezerve ne gre

Pred izbiro vzajemnega sklada je priporočljivo, da poskrbite za likvidnostno rezervo (bančna vezava različnih ročnosti) v višini od 6 do 24 mesečnih izdatkov, kljub temu da so naložbe v vzajemne sklade visoko likvidne (denar na voljo v 5-ih delovnih dneh). Lahko se zgodi, da boste potrebovali likvidna sredstva (denar) ravno v trenutku, ko bo najmanj ugoden trenutek za prodajo.

Naložbena politika vzajemnega sklada

Pri izbiri vzajemnega sklada je pomembna naložbena politika sklada. Le-ta se mora pri izbiri skladati z vlagateljevim finančnim profilom, kar pomeni, da mora ustrezati:
1.Ciljem in ročnosti varčevanja: V kolikor ste bliže naložbenemu cilju, manjši delež svojih prihrankov imejte v delniških vzajemnih skladih in več v obvezniških in obratno;
2.Odnosu do tveganja: Pomembni dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati so stanje na TRR, ali imamo rešen stanovanjski problem, krediti, poskrbeli za zavarovanja, višina in pritok dohodka.

Naložba v vzajemni sklad z globalno naložbeno politiko je stabilnejša in varnejša od naložbe v specializiran vzajemni sklad, katerega naložbena politika je usmerjena na določeno regijo ali panogo. Vzajemni skladi z ozko usmerjeno naložbeno politiko lahko prinašajo visoke donose, a so povezani tudi z visokim tveganjem, zato so primerni tako za vlagatelje, ki so nagnjeni k tveganju kot za dolgoročno dopolnitev globalno razpršenemu portfelju vzajemnih skladov.

Prospekt z vključenimi pravili upravljanja

Temeljni dokument, ki pomaga investitorju pri odločitvi o izbiri vzajemnega sklada je Prospekt sklada z vključenimi pravili upravljanja, v katerem so zbrani vsi ključni podatki sklada.

FB članek - join us

Strokovnjaki

Strokovnjakom pišite na cekin@pop-tv.si.
Gregor Jenko

Strokovnjak na področju razvoja človeških potencialov

Področje delovanja:
univ. dipl. psih., vodja projektov,

Podjetje: O.K. Consulting d.o.o.
Klemen Kavčič

Strokovnjak za osebne finance

Področje delovanja:
Finančni svetovalec

Podjetje: I-svetovanje d.o.o.
Contall 3

Računovodsko, davčno, finančno in pravno svetovanje

Področje delovanja:
Računovodsko, davčno, finančno in pravno svetovanje

Podjetje: Contall d.o.o.
Anja Žagar

Zavarovalniška strokovnjakinja, Avalon tim d.o.o.

Področje delovanja:
Zavarovalniški strokovnjak

Podjetje: Avalon tim d.o.o.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Če bi imel/a prihranjen denar, bi ga vložil/a v/na:

calculate
glossary
indexes
indexes