01.12.2015
LJ
11° / 3°

Kaj storiti, ko vaš zavarovalni agent zamenja kariero?

Pred štirimi leti sem sklenila naložbeno življenjsko zavarovanje pri agentu, ki me je poklical po telefonu in prišel na dom. Zdaj štiri leta kasneje imam nekaj vprašanj, toda agent nima več dosegljive telefonske številke, niti se ne spomnim ali je delal preko zavarovalnice ali agencije in katere. Na zavarovalnici mi pravijo, da naj si preberem splošne pogoje in da tam piše vse, kar moram vedeti. Glede na to, da je agent poniknil, me skrbi kje je moj denar, ki ga ves ta čas plačujem. Kam se lahko obrnem in kdo mi lahko da konkretne informacije povezane z mojo polico?

Nevenka, 45 let, Semič

Ga. Nevenka, srečali ste se s situacijo, ki žal ni tako redka. Tudi sama poznam kar nekaj zgodb povezanih z neustreznim svetovanjem in kasneje podporo zavarovalniškega zastopnika, potem, ko je s stranko sklenil polico. Dejstvo je, da morate biti zelo previdni, koga spustite v hišo in kdo je oseba, ki vam je prišla svetovat glede vaše finančne in socialne varnosti. Na prvi pogled sicer izgleda, da z zastopnikom ni nič narobe, toda pomembno je, da preverite njegovo strokovnost in izkušnje. Kaj torej storiti?
Najprej zahtevajte, da se vam zastopnik predstavi in pove kje dela. Ali je to preko zavarovalnice ali kakšne neodvisne svetovalne agencije? Povprašajte ga, koliko izkušenj ima in ali ima opravljeno licenco za zavarovalnega zastopnika. V kolikor jo ima, naj vam jo tudi pokaže. Če agent obvlada svoj posel, vam bo ponudil tudi pregled že sklenjenih polic, v kolikor jih seveda imate. To je ključnega pomena, preden se odločite za sklenitev nove. Na ta način se boste izognili plačevanju treh ali več povsem enakih polic in po možnosti še naložbenim življenjskim zavarovanjem brez garancije. Preden vam zastopnik svetuje, kaj je primerno za vas, mu jasno pojasnite namen varčevanja. Ali je to za pokojnino, ali je to za šolnino oz. štipendijo otrok (vnučkov), ali je to nezgodno zavarovanje ali zavarovanje za primer hudih bolezni. Ne dovolite se prepričati v sklenitev produkta, ki ne pokriva vašega namena varčevanja oz. zavarovanja. V kolikor je zavarovalni zastopnik do vas iskren, bo za vas poiskal produkt, ki bo vam pisan na kožo. Pozanimajte se, na koga se lahko obrnete v prihodnje, v kolikor boste imeli kakšna vprašanja ali potrebe po spremembi police. Zastopnik naj vam pusti svojo vizitko in kontakt osebe na zavarovalnici ali agenciji, v kolikor ne bi dobili njega. Pomembno je, da si za pogovor z zavarovalnim zastopnikom vzamete dovolj časa in ga vprašate vse tisto, česar ne veste ali vas skrbi. Zagotovo ste v prednosti, če se pogovarjate z neodvisnim finančnim svetovalcem, to je osebo, ki sodeluje z večimi zavarovalnicami, saj vam le tako lahko svetuje produkt, ki je za vas najbolj optimalen.
V kolikor niste našli osebe, ki bi vam prisluhnila glede vprašanj povezanih z vašo sklenjeno polico, se oglasite v našem svetovalnem centru in pomagali vam bomo ter ustrezno svetovali.

FB članek - join us

Strokovnjaki

Strokovnjakom pišite na cekin@pop-tv.si.
Gregor Jenko

Strokovnjak na področju razvoja človeških potencialov

Področje delovanja:
univ. dipl. psih., vodja projektov,

Podjetje: O.K. Consulting d.o.o.
Klemen Kavčič

Strokovnjak za osebne finance

Področje delovanja:
Finančni svetovalec

Podjetje: I-svetovanje d.o.o.
Gregor Beguš

Naložbeni svetovalec družbe Vzajemci

Področje delovanja:
Naložbeni strokovnjak

Podjetje: Vzajemci.com
Contall 3

Računovodsko, davčno, finančno in pravno svetovanje

Področje delovanja:
Računovodsko, davčno, finančno in pravno svetovanje

Podjetje: Contall d.o.o.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Letos bo darila nosil:

calculate
glossary
indexes
indexes