26.11.2015
LJ
/ -1°

Kako dedujem po pogodbi o preživljanju?

Pozdravljeni, zanima me glede izplačila nujnega deleža. Živimo v hiši z starši, ki sta lastnika vsak pol hiše. Brat je že dobil svoj delež, pri notarju je tudi overjena pogodba, da se odpoveduje ostalemu premoženju pri dedovanju. Vendar pa imam še polsestro po očetovi strani, s katero nimamo stikov. Starši bi želeli, da hišo podedujem jaz, s tem, da napišemo pogodbo o dosmrtnem preživljanju obeh staršev, po njihovi smrti pa stanovanjska hiša pripada meni. Ali lahko polsestra zahteva nujni delež tudi v tem primeru, če je sklenjena pogodoba o preživljanju?

Anita

Spoštovani,

skladno z vašim cenjenim vprašanjem vam pravni strokovnjaki iz pisarne PRAVNA VARNOST brezplačno odgovarjamo in svetujemo:

Če je sklenjena pogodba o dosmrtnem preživljanju, potem se na podlagi te pogodbe in potrdila o smrti vpišete kot lastnik nepremičnine. Slednja ne spada v zapuščino in ni predmet dedovanja, posledično tudi ni mogoče uveljavljati nujnega deleža. Lahko pa se pogodba izpodbija v smislu, da se ni izvrševala (narejena zgolj fiktivno zaradi izigravanja drugih dedičev) ali da obstaja nesorazmerje med časom preživljanja in vrednostjo premoženja.

Cenjene pozdrave Vam pošiljamo iz

oddelka pravne pomoči

pisarne Pravna varnost, pravno svetovanje, d.o.o..
 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Če bi imel/a prihranjen denar, bi ga vložil/a v/na:

calculate
glossary
indexes
indexes