01.12.2015
LJ
11° / 2°

Koliko davka bom plačala?

Pozdravljeni,

potrebujem nasvet strokovnjaka, zato se obračam na vas. Moja mama ima stanovanje v Mariboru, garsonjero, ki jo želi oddajati za 250 eur na mesec. Kakšna je procedura glede davka, koliko bo morala plačati davčnem uradu in kdaj točno se to prijavi na urad, ali si dolžan prijaviti takoj ko sprejmeš najemnike? Ali je potrebno še kaj storiti? Naj omenim, da je najela agenta za nepremičnine, ki bo pripravil pogodbo o najemnini za najemnike in lastnika za leto dni oddajanja v najem.

Prosim za nasvet in konkretni izračun, za lažjo predstavo.

Hvala za vaš odgovor in lep dan še naprej!

Mojca

Obdavčitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem opredeljuje Zakon o dohodnini. Davčna osnova se izračuna kot dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za normirane stroške v višini 40 odstotkov dohodka, doseženega z oddajanjem premoženja v najem  (77. člen Zakona o dohodnini). Če fizična oseba na primer oddaja stanovanje od avgusta naprej po 250 EUR mesečno, bo do konca leta iz tega naslova prejela 1.250 EUR najemnine (5 mesecev x 250 EUR/mesec). Od tega zneska odštejemo še normirane stroške v višini 500 EUR (1.250 EUR x 40 odstotkov) in dobimo davčno osnovo, ki znaša 750 EUR. Akontacija dohodnine se izračuna in plača od davčne osnove po stopnji 25 odstotkov, torej 187,50 EUR (750 EUR x 25 odstotkov).

Pri tem je treba opozoriti, da to še ni končna obdavčitev, ampak zgolj akontacija dohodnine. Končna obdavčitev je odvisna od višine dohodkov, ki jih bo zavezanec prejel na letni ravni oziroma od stopnje dohodnine. Če so prihodki davčnega zavezanca, ki oddaja stanovanje v najem, dovolj nizki, bo lahko dobil del akontacije celo vrnjene, v nasprotnem primeru (če so torej dohodki zavezanca dovolj visoki) bo potrebno še doplačati dohodnino iz tega naslova.

Davčni zavezanec, ki prejema dohodek iz naslova oddajanja premičnega in nepremičnega premoženja v najem za več mesecev v letu, vloži napoved v 15 dneh po poteku časa, za katerega je bilo dano premoženje v najem, vendar najpozneje do 15. januarja tekočega leta za preteklo leto. Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem vloži na obrazcu pri davčnem uradu, pri katerem je zavezanec za davek vpisan v davčni register, in sicer osebno ali po pošti.

Na podlagi napovedi izda davčni organ odločbo o višini akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem v 30 dneh od vložitve napovedi. Rok za plačilo davka je 30 dni od dneva vročitve odločbe.

Martina Reščič Oblak, notranja revizorka/svetovalka Contall d.o.o.

FB članek - join us

Strokovnjaki

Strokovnjakom pišite na cekin@pop-tv.si.
Gregor Jenko

Strokovnjak na področju razvoja človeških potencialov

Področje delovanja:
univ. dipl. psih., vodja projektov,

Podjetje: O.K. Consulting d.o.o.
Klemen Kavčič

Strokovnjak za osebne finance

Področje delovanja:
Finančni svetovalec

Podjetje: I-svetovanje d.o.o.
Gregor Beguš

Naložbeni svetovalec družbe Vzajemci

Področje delovanja:
Naložbeni strokovnjak

Podjetje: Vzajemci.com
Anja Žagar

Zavarovalniška strokovnjakinja, Avalon tim d.o.o.

Področje delovanja:
Zavarovalniški strokovnjak

Podjetje: Avalon tim d.o.o.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Letos bo darila nosil:

calculate
glossary
indexes
indexes