29.11.2015
LJ
/ -2°

Nič več dela na črno?

Pozdravljeni! Zasledil sem, da se pripravlja zakon o preprečevanju dela na črno. Ker mi v podjetju občasno pomagajo tudi ostali člani družine me zanima, ali bo to dovoljeno tudi v prihodnje? Mare

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je na novinarski konferenci 06. 10. 2010 predstavilo predlog novega Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Predlog zakona predvideva mnoge novosti, izpostaviti pa velja zlasti naslednje:

1. Sankcija za delodajalce
Delodajalec, ki na črno zaposluje brezposelno ali neaktivno osebo, mora tej osebi izročiti pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas v roku 3 dni od ugotovitve kršitve. Delodajalec mora takšni osebi tudi poravnati vse obveznosti iz naslova delovnega razmerja (vse prispevke, davke in plačo) za obdobje treh mesecev pred ugotovitvijo dela na črno.

2. Sosedska pomoč
Sosedska pomoč se skladno z novim predlogom ne more opravljati tam, kjer pravna oseba ali samozaposleni izvaja dejavnost (na primer v delavnici za opravljanje določene storitve ali dejavnosti, na objektu, ki je namenjen opravljanju dejavnosti …).

3. Delo v lastni režiji
Delo v lastni režiji se omeji le na nepremičnine v lasti ali najemu.

4. Osebno dopolnilno delo
Osebno dopolnilno delo je omejeno z letnim dohodkom v višini do 6.000 EUR in se usklajuje z dvigom minimalne plače. Ne sme pa se opravljati pri pravnih osebah in samozaposlenih osebah.

5. Kratkotrajno delo
Kratkotrajno delo lahko opravlja širši krog oseb – tudi zunajzakonski partnerji, partnerji registrirane istospolne skupnosti ter starši in otroci partnerja, če živijo na istem naslovu. Novi predlog zakona predvideva, da bo kratkotrajno delo omejeno na 40 ur mesečno za delodajalca, do sedaj pa je bilo omejeno na 40 ur mesečno za vsako posamezno osebo. Kratkotrajno delo bo predvidoma lahko koristil le delodajalec, ki bo imel vsaj enega zaposlenega za polni delovni čas.

6. Pristojnosti nadzornih organov
Novost predstavlja tudi bolj natančna določitev pristojnosti nadzornih organov. Te so razmejene med različnimi nadzornimi organi, mednje se vključuje tudi Carinska uprava RS. Nadzorni organi bodo imeli predvidoma tudi pristojnosti izdajati odločbe o prepovedi dejavnosti na področjih, za katera bodo pristojni.

7. Kazni
Predvidene globe so bistveno višje, kot so bile doslej, dodane so tudi sankcije za posameznike, ki so zaposleni na črno, ter za oglaševalske agencije, ki oglašujejo delo ali zaposlovanje na črno.

Predvidene kazni znašajo:
- za pravne osebe do 15.000 EUR,
- za odgovorne osebe pravne osebe do 3.000 EUR,
- za posameznike (delavce, tujce), ki so zaposleni na črno, 1.000 EUR,
- za posameznike (dijake, študente), ki opravljajo delo brez ustrezne napotnice pooblaščene organizacije za posredovanje dela ali omogočijo, da njihovo napotnico uporabi druga oseba, 500 EUR,
- za oglaševalske agencije, ki oglašujejo delo ali zaposlovanje na črno, 6.000 EUR.

Posamezniku – tujcu se lahko poleg denarne izreče tudi stranska sankcija izgona iz države v trajanju od enega do pet let. Za ponavljajoče kršitve in hude kršitve je predvidena globa v višini dvakratnika predpisane globe, sankcij pa bo oproščen posameznik, ki v času zaposlitve na črno prijavi delodajalca, ki ga je zaposlil na črno.

V prihodnosti lahko pričakujemo še druge novosti na področju preprečevanja dela in zaposlovanja na črno, saj so načrtovane tudi spremembe zakonodaje, ki je v pristojnosti drugih ministrstev (na primer spremembe davčne zakonodaje …).

FB članek - join us

Strokovnjaki

Strokovnjakom pišite na cekin@pop-tv.si.
Gregor Jenko

Strokovnjak na področju razvoja človeških potencialov

Področje delovanja:
univ. dipl. psih., vodja projektov,

Podjetje: O.K. Consulting d.o.o.
Klemen Kavčič

Strokovnjak za osebne finance

Področje delovanja:
Finančni svetovalec

Podjetje: I-svetovanje d.o.o.
Gregor Beguš

Naložbeni svetovalec družbe Vzajemci

Področje delovanja:
Naložbeni strokovnjak

Podjetje: Vzajemci.com
Anja Žagar

Zavarovalniška strokovnjakinja, Avalon tim d.o.o.

Področje delovanja:
Zavarovalniški strokovnjak

Podjetje: Avalon tim d.o.o.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Če bi imel/a prihranjen denar, bi ga vložil/a v/na:

calculate
glossary
indexes
indexes