29.11.2015
LJ
/ -2°

Novosti za lastnike nepremičnin na Hrvaškem

Spoštovani! Za nakup vikenda na Hrvaškem, sem pred leti tam ustanovil podjetje. Slišal sem, da se je za taka podjetja letos spremenila davčna zakonodaja. Veste kaj več o tem? Boris iz Mengša

Hrvaški nepremičninski trg se je za tujce sprostil šele februarja lani. Pred tem so številni tujci, med njimi je veliko tudi Slovencev, kupovali nepremičnine prek »fiktivnih družb«, ki so jih ustanovili izključno zaradi nepremičninskega posla. Te družbe so prijavile minimalni dohodek iz naslova oddaje nepremičnine, prikazale pa so si visoko amortizacijo in visoke stroške vzdrževanja nepremičnine. Ker so take družbe poslovale z izgubo, seveda niso plačevale davka od dobička.

Z julijem letos pa sta stopili v veljavo noveli dveh zakonov (zakona o davku na dohodek in zakona o davku na dobiček), ki prinašata pomembne novosti pri obdavčenju družb, ustanovljenih predvsem zaradi nepremičninskega posla:
Družbam, registriranim za oddajanje hiš in apartmajev, se bo strošek amortizacije priznal le, če bodo z uporabo nepremičnine dosegale prihodke v višini najmanj petih odstotkov nakupne vrednosti nepremičnine. Tiste družbe, ki bodo dosegale nižje prihodke, bodo morale davčno osnovo zvišati za amortizacijo in druge stroške nepremičnine. Od tako pridobljene davčne osnove se bo obračunal 20 odstotni davek davek na dobiček.

Primer: Družba z nepremičnino, vredno 100 tisoč evrov, ki je do zdaj na primer prikazovala tisoč evrov prihodkov in 5 tisoč evrov amortizacije in stroškov, bo v skladu z novim zakonom plačala 20-odstotni davek na dobiček od davčne osnove 6 tisoč evrov.

Da bi se izognili plačilu davka na dobiček, se lahko lastniki takšnih »fiktivnih družb« odločijo da:

1. Prenesejo nepremičnino nase ter družbo zaprejo. Ta postopek sicer prizadene oba žepa – podjetnikovega in lastnikova, čeprav gre za isto osebo, saj je na eni strani treba plačati DDV, na drugi pa davek na prenos. Vendar gre tu za enkraten strošek in trajno rešitev. Tako bo družba v tem primeru obdavčena s 23 odstotnim DDV-jem, novi lastnik pa bo plačal 5 odstotni davek na prenos lastnine. Tem stroškom je treba prišteti še stroške morebitnih davčnih svetovalcev in odvetnikov.

2. Družbo ohranijo in se plačilu davka od dobička izognejo tako, da prikažejo ustrezno večje prihodke od nepremičnine.
V nobenem primeru ne bo odveč posvet z davčnim svetovalcem in odvetnikom.
 

FB članek - join us

Strokovnjaki

Strokovnjakom pišite na cekin@pop-tv.si.
Gregor Jenko

Strokovnjak na področju razvoja človeških potencialov

Področje delovanja:
univ. dipl. psih., vodja projektov,

Podjetje: O.K. Consulting d.o.o.
Klemen Kavčič

Strokovnjak za osebne finance

Področje delovanja:
Finančni svetovalec

Podjetje: I-svetovanje d.o.o.
Gregor Beguš

Naložbeni svetovalec družbe Vzajemci

Področje delovanja:
Naložbeni strokovnjak

Podjetje: Vzajemci.com
Anja Žagar

Zavarovalniška strokovnjakinja, Avalon tim d.o.o.

Področje delovanja:
Zavarovalniški strokovnjak

Podjetje: Avalon tim d.o.o.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Če bi imel/a prihranjen denar, bi ga vložil/a v/na:

calculate
glossary
indexes
indexes