28.11.2015
LJ
/ 0°

Ukinitev služnosti

Spoštovani!

Pred časom smo sosedu dali v uporabo služnostno pot za izvoz iz njive. Pred časom smo cesto asfaltirali, kar nas je stalo 14.000 evrov. Ko smo o tem obvestili soseda, nam je ponudil 50 evrov soudeležbe, kar se nam je zdelo celo žaljivo in smo jih zavrnili. Zaradi njegove uporabe ceste je prišlo do poškodb novega cestišča, zaradi uporabe traktorja in kombajna, p aj ecesto potrebno tudi večkrat čistiti. Ker se na opozorila o smetenju in poškodbah ne odziva (trdi, da je skrb za služnostno pot naša dolžnost), nas zanima ali lahko služnost prekličemo?

Če je služnostni upravičenec povzročil kakršnokoli škodo jo je dolžan povrniti in to ne glede na vsebino in zaveze služnostne pogodbe. Glede na to, da je bilo asfaltiranje ceste tudi v interesu služnostnega upravičenca, krijeta stroške lastnik gospodujoče stvari in lastnik služeče stvari v sorazmerju s koristjo, ki jo imata. Torej predvsem glede na potek in dolžino ceste ter pogostost uporabe.

Lastnik služeče stvari (torej vi) lahko zahtevate, naj stvarna služnost preneha, če postane nekoristna za uporabo gospodujoče stvari ali če se bistveno spremenijo okoliščine, v katerih je bila ustanovljena. Glede na ravnanje služnostnega upravičenca, povzročanje škode in možnost drugega dostopa, predlagamo, da se nanj naslovi zahtevek za ukinitev služnosti. Če na to ne bo pristal, je potrebno s tožbo doseči izdajo sodne odločbe o prenehanju služnosti, čemur sledi izbris služnosti tudi iz zemljiške knjige.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Če bi imel/a prihranjen denar, bi ga vložil/a v/na:

calculate
glossary
indexes
indexes