22.01.2017
LJ
/ -9°

Tako se bodo sosedje borili proti korupciji!

Italijanska vlada napoveduje novosti v boju proti korupciji v javni upravi. Poslanci v Rimu so namreč sprejeli osnutek zakona, ki določa, da se tistim, ki sodelujejo pri preiskavah primerov na področju gospodarskega kriminala in korupcije, dodeli zaščita.

Pisa, Italija
(Foto: Thinkstock)

Tisti, ki bodo imeli določene podatke in so doslej zaradi strahu molčali, lahko sedaj računajo na posebno varstvo. A za svoje razkritje ne bodo prejeli nobenega plačila, kot je sprva predlagalo populistično gibanje Pet zvezd, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italija je v zadnjih mesecih sprejela nekatere korake v boju proti korupciji. Ti za zdaj ne zadostujejo za izkoreninjenje te "razširjene nadloge", poudarja predsednik protikorupcijske komisije Raffaele Cantone. 90 odstotkov uradov javne uprave je v skladu z zakonom res sprejelo protikorupcijski načrt, a se v praksi konkretno še ne izvaja.

Kot je poudaril, Italija ne potrebuje nobenih novih zakonov in pravil, temveč zavezništvo za legalnost preprečevanja in nadzora korupcije. Takojšnja zaplemba sredstev, pridobljenih s korupcijo, je nujna za okrepitev zaupanja državljanov v institucije, je še menil Cantone.

Korupcija stane državo, glede na poročilo, ki ga je pripravila strokovna komisija ministrstva za javno upravo, 60 milijard evrov na leto. Javna naročila so v številnih primerih napihnjena do 40 odstotkov.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes