16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Kaj imajo skupnega poroka, 400 ton zlata in kriza?

Zlato, kemični element z oznako Au, že stoletja velja za nerazdružljivega z usodo človeštva. Zlato smo skozi zgodovino uporabljali za plačilno sredstvo, nakit, umetnost, v novejšem obdobju je nepogrešljivo tudi v industriji.

Dolgotrajna finančna kriza je zopet dokazala, da ljudje v negotovih časih še vedno verjamejo v zlato in njegovo univerzalno vlogo ohranjevalca vrednosti premoženja. Vedno več je ljudi, ki svoje prihranke na takšen ali drugačen način vlagajo v zlato. Kljub vedno večjemu povpraševanju tako majhnih kot velikih institucionalnih vlagateljev po zlatu pa podatki kažejo, da se velika večina zlata še vedno namenja za izdelavo nakita.

nakit - 2
Naglavni okras iz Mezopotamije

Ste vedeli, da kar 15 odstotkov vsega nakita na svetu porabijo za praznovanje porok v Indiji ter da bo letos zlate prstane prejelo kar 6,6 milijona nevest na Kitajskem? Poroke so glavno gonilo prodaje zlata tudi v ZDA, ki so tretji največji trg nakita na svetu. Indija je lansko leto porabila kar 746 ton zlata, Kitajska, sicer najhitreje rastoči trg zlatega nakita, 400 ton, Američani na tretjem mestu pa zgolj skromnih 129.

nakit - 1
Zlata zaponka iz 1. stoletja pred našim štetjem

Zakaj ravno zlato?
Prvi zlati nakit naj bi bil izdelan pred približno 6.000 leti. Kot simbol moči, bogastva in ljubezni so ga poznale skoraj vse velike civilizacije: Egipčani, Rimljani, Grki, Azteki, Perzijci ... Oblikovalci nakita so v zlatu zaradi njegove mehkosti, ki omogoča lahko obdelavo, prepoznali idealano kovino za nakit. Lesketajoč sij, barva, vzdržjivost in čistost pa so lastnosti, ki so pritegnile široke množice ljudi.

Zlatu so zaradi lažje obdelave običajno dodani tudi drugi materiali. Stopnjo čistosti zlata označujejo karati.

Karati Čistost Odstotek zlata  
24 999 99,9 % Čisto zlato
24 990 99,0 % Minimum dovoljen, da ima oznako čisto zlato. Izredno popularen na Kitajskem.
22 916 91,6 % Popularen v Indiji
21 875 87,5 % Popularen na Srednjem vzhodu
19,2 800 80,0 % Standard na Portugalskem
18 750 75,0 % Mednarodni standard
14 585 58,5 % v ZDA 58,3 %

Največ čistega 24-karatnega zlata se proda na Kitajskem, 22- in 21-karatno zlato je najbolj priljubljeno v Indiji in na Srednjem vzhodu, 18-karatno zlato pa se največkrat uporablja za izdelavo bolj masivnega nakita, kot so na primer ure. Za koliko karatno zlato gre, lahko vsakdo prepozna po odtisu pečata in odtisnjeni številki. Zlato, ki ima manj kot deset karatov, je prepovedano in se z njim ne sme trgovati.

nakit - 4
Čistost zlata prepoznate po pečatih.

Še nekaj o čiščenju zlatega nakita

V plastično posodo natočite mlačno vodo in ji dodate nekaj kapljic čistila za pomivanje posode ali milnice. V raztopini nakit pustite približno 15 minut, nato, če je treba, z mehko zobno ščetko odstranite še skrito umazanijo. Očiščen nakit splaknete pod tekočo vodo in ga temeljito osušite z jelenjo krpo ali mehko krpo iz blaga. Če nimate časa, nakit samo pokapate s čistilom in ga zdrgnete z mehko ščetko ter splaknete.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes