16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Upokojenci bodo imeli vse manj! Kakšno dodatno pokojnino si želite?

Pokojninske družbe in zavarovalnice so v zadnjem letu razširile ponudbo izplačevanja mesečnih rent z naslova prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Varčevanje
(Foto: Thinkstock)

Lansko leto so se lahko tisti zavarovanci, ki so že od samega začetka vplačevali premije za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje odločili, da redno prekinejo zavarovanje in se odločijo za izplačila mesečnih rent ali izplačilo v enkratnem znesku. Tistim, ki so se odločili za izplačilo privarčevanih sredstev v obliki mesečnih rent so pokojninske družbe in zavarovalnice ponudile večjo izbiro med različnimi oblikami izplačil mesečnih rent.

Kaj je mesečna renta prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja? Renta predstavlja periodično plačilo z naslova privarčevanih sredstev v drugem stebru in se izplačuje dokler je zavarovanec živ. Namen sklenitve rentnega zavarovanja je zaščita pred dolgoživostjo oziroma, da bi zavarovanec živel dlje, kot trajajo njegovi prihranki. Renta se praviloma izplačuje v konstantnem znesku in ni vezana na inflacijo. Vseeno pa so tu pokojninske družbe in zavarovalnice ponudile že različne oblike izplačevanja rent s katerimi lahko v določeni meri kompenziramo tudi naraščajočo inflacijo in realno zmanjševanje mesečnih izplačil.

Mesečne rente so tudi manj obdavčene kot enkratno izplačilo. Ali se vam bolj splača odločiti za mesečno rento ali za enkratno izplačilo smo že pojasnili, dejstvo pa je, da so mesečne rente davčno bolj ugodne od dviga vseh privarčevanih sredstev. V davčno osnovo se namreč všteva le 50 odstotkov pokojninske rente. Možno pa se je izogniti tudi akontaciji dohodnine ob samem izplačilu, saj pri zneskih, ki segajo do 160 evrov, te ni potrebno odvajati.

Do mesečne rente oziroma dodatne pokojnine smo upravičeni, če izpolnimo pogoje za redno prenehanje prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Zavarovanec mora dopolniti starost vsaj 58 let, uveljaviti pravico do pokojnine v obveznem pokojninskem zavarovanju, od vključitve v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje pa mora miniti vsaj 10 let.

Denar
(Foto: Thinkstock)

Katere vrste rent poznamo? Zavarovalnice in pokojninske družbe so sprva ponujale le dve osnovni vrsti pokojninskih rent, kot je klasična dosmrtna renta brez zajamčenega obdobja izplačevanj in dosmrtna renta z zajamčenim obdobjem izplačevanj. Svojo ponudbo pa so v lanskem in letošnjem letu nekatere zavarovalnice in pokojninske družbe razširile tudi z novimi oblikami rent, kot sta na primer pospešena renta in naraščajoča renta:

Dosmrtna renta brez zajamčenega obdobja izplačevanja

Dosmrtna mesečna renta se zavarovancu izplačuje do njegove smrti, ne glede na pričakovano življenjsko dobo. V primeru smrti zavarovanca se izplačevanje rente preneha in se po smrti zavarovanca ne deduje.

Dosmrtna renta z zajamčenim obdobjem izplačevanja

Dosmrtna mesečna renta z zajamčenim obdobjem izplačevanja se prav tako zavarovancu izplačuje do njegove smrti. Razlika med zajamčeno in klasično rento pa je, da se v primeru zavarovančeve smrti pred iztekom zajamčenega obdobja, neizplačani del pokojnine do garantirane dobe deduje.

Pospešena renta

S pospešeno dosmrtno mesečno rento zavarovalnice in pokojninske družbe zavarovancem omogočajo, da dobijo izplačano glavnino sredstev v začetnem obdobju črpanja. Odvisno od izplačevalca se lahko zavarovanec odloči, da se mu v začetnih letih po upokojitvi izplača večina sredstev z mesečnim izplačilom, po poteku tega obdobja pa prejema le še manjše zneske, ki se izplačujejo lahko tudi le enkrat letno. Zavarovalnice to rento priporočajo posameznikom z nižjimi zneski na računu, saj bi bil mesečni obrok v primeru klasične dosmrtne rente prenizek.

Naraščajoča renta

Kot smo že omenili se rente praviloma izplačujejo v enakomernem oziroma konstantnem znesku. Zavarovanci pa se lahko odločijo tudi za naraščajočo rento, ki se od osnovne razlikuje po tem, da so rente sprva nekoliko nižje in s časom naraščajo. Naraščajoča renta se lahko sklene z garantiranim obdobjem ali brez.

tabela vrste rent
Vir: spletne strani zavarovalnic in pokojninskih družb

Ali gre za prevaro ali obljubljen raj? Poglejte prednosti in slabosti prostovoljnih dodatnih pokojninskih zavarovanj in nas ne pozabite spremljati na Facebooku!

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
Strok 06.03.2012 14:04:55
Kruto ali ne....Predstavljajte si živlejenje 100 000 let nazaj. Ljudje niso poznali zdravil, živeli so po jamah in barakah, niso osneževali narave, nasprotno ŽIVELI so z njo. Bili pa so vsaj 10x bolj odporni, saj niso ˝požrli˝ toliko kemije, kod jo pojemo mi danes. Znali so spoštovati, vsak sadež, ki ga jim je dala narava. Prilagajali so se naravi, živeli so drug za drugega, saj drugače ne bi preživeli. Niso imeli psihiatričnih bolnic, ker se te bolezni enostavno niso mogle razviti. Danes jih imamo predvsem zato, ker se pač nekateri niso sposobni prilagoditi ˝modernemu˝ tempu življenja. Včasih se mi zdi, da bi se taki, ki jih pošiljamo v psihatrične bolnišnice vrjetno povsem normalno znašli, če bi se rodili 100 000let nazaj. Na zemlji so bili manj časa, ampak kdo lahko trdi, da je kvalitetno življenje dolgo življenje? Danes nekateri celo žiljenje hrepenijo po bogastvu, ko pa ga končno dobijo pa ugotovijo, da je življenje že šlo mimo njih. Takrat bi marsikdo svoj polen žakelj zamenjal za svoje izgubljeno življenje. Niso se ukvarjali z raznimi pokojninskimi refomrmami in ni jim bil pomemben denar, edino, kar jim je štelo je bilo preživetje in razmnoževanje. Kar sta poglavitni življenski potrebi še danes. Nikoli ne bomo imeli idalnega sistema, kar se tiče pravične razdelitve dela po generacijah. Imeli smo ga dolgo nazaj. Obdržal se je več miljonov let. Za našega pa dvomim, da bo zdržal kakih 100 let. Za konec pa naj citeram še Albertov pregovor: ˝Nevem, kako se bomo borili v 3. svetovni vojni, sem pa prepričan, da se bomo v 4. s kamenjem in palicami.˝
LomilkaSrc 23.01.2012 17:06:12
že tako nimam nič oz. skoraj nič. in ne mislim futrat zavarovalnice. raje si dam na stran in bom z mojim denarjem počel kar hočem. penzije verjetno ne bom doživel, torej ne vidim razloga zakaj podpirati sod brez dna.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes