21.02.2017
LJ
10° / 4°

Staršem, ki varčujejo za otroke, bo denar vzela država?!

Nova socialna zakonodaja, ki je v Sloveniji začela veljati 1. 1. 2012, še vedno buri duhove.

otrok
Država se je lotila varčevalnih računov otrok. Razlog menda tiči tudi v tem, da je veliko staršev svoj denar pred državo skrivalo na otroških računih. Rekorder je bil najbrž preprodajalec avtomobilov, ki je po podatkih kranjskih policistov tja spravil 230.000 €!

Potem ko so se zaradi selitve varstvenega dodatka in državne pokojnine med socialno pomoč, ki jo je treba po smrti, lahko pa tudi prej, vračati, najprej pritoževali starejši in njihovi potencialni dediči, so se sedaj ujezili starši.

V medijih in na spletnih forumih so se namreč pojavile informacije, da bo država staršem prepovedala razpolaganje s sredstvi na varčevalnih računih otrok, ki jih tja nakazujejo sami starši ali njihovi sorodniki, otroški dodatek pa bo mogoče dobiti šele, ko bodo ti računi prazni. Nekako po logiki, kdor ima prihranke, ima denar za preživetje.

Pri izračunavanju višine otroškega dodatka se upoštevajo samo obresti!

Informacije smo preverili pri pristojnih, ki pravijo, da so tovrstne novice nekoliko pretirane.
Branka Knafelc, tiskovna predstavnica ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, tako pojasnjuje, da se pri izračunavanju višine otroškega dodatka upoštevajo le obresti varčevalnih računov. "Prihranki se upoštevajo kot premoženje. Dohodkom vlagatelja in njegove družine se prišteje znesek, ki bi ga v enem letu prejeli iz obresti, izračunanih od vrednosti premoženja (na dan vložitve vloge), če bi imeli znesek v vrednosti premoženja, položen na bančnem računu v obliki vezane vloge. Pri tem se upošteva povprečna letna obrestna mera za gospodinjstva za vezane vloge nad 1 letom do 2 leti za leto pred letom vložitve vloge po podatkih Banke Slovenije." V letu 2010 je ta znašala 3,41 %.

dodatek
Zneski otroškega dodatka. (Usklajujejo se dvakrat letno z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin.) Vir: MDDSZ

Starši oz. otrokovi zakoniti zastopniki lahko še naprej razpolagajo s sredstvi na otrokovem varčevalnem računu

Razpolaganje s sredstvi na varčevalnem računu mladoletnega otroka ni v pristojnosti centra za socialno delo. Ta tudi v prihodnje staršem niti tistim, ki prejemajo otroški dodatek, ne bo preprečeval prostega razpolaganja s temi sredstvi. "Otrok pa dobi pravico do razpolaganja oz. upravljanja na varčevalnem računu avtomatično šele s polnoletnostjo in/ali pridobitvijo popolne poslovne sposobnosti, kar pomeni, da se takrat zakonitemu zastopniku pravica do razpolaganja ukine. Zakoniti zastopnik lahko razpolagalno pravico že prej prenese na varčevalca, in sicer ko le-ta dopolni 15 let. Dokler varčevalec nima razpolagalne pravice, lahko samostojno izvaja le gotovinske pologe v vseh enotah banke v poljubni višini in kadar koli, za vse ostale denarne posle v banki pa potrebuje spremstvo zakonitega zastopnika," pojasnjuje Neli Berger iz banke Unicredit.

družina
Ob isti plači bo za starše, ki varčujejo za prihodnost otrok, manj otroškega dodatka!

Do višjih zneskov, dediščin in podobnega le s privoljenjem centra za socialno delo!

Obstajajo pa pri razpolaganju z otrokovim premoženjem tudi omejitve, pravi sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva. Gre za račune, ki so odprti s pupilno vlogo. Ta je v uporabi predvsem, ko gre za večje zneske, dediščine, izplačila življenjskih zavarovanj in podobnega. "Centre o tem obvestijo banke, zavarovalnice ali sodišča, center pa ima nato nalogo, da ščiti otrokove interese." A če je v otrokovem interesu, je mogoče dostopati tudi do tega denarja. "Ponavadi v takšnem primeru za mnenje vprašamo tudi otroka, ali se strinja, da se denar dvigne za nakup računalnika, smučarske opreme ali česa podobnega ... Če pa gre za nakup večjega premoženja, na primer stanovanja, pa center zahteva, da se uradno vpiše otrokova pravica na določen delež nepremičnine," še pojasnjuje Kuzmaničeva.

Čeprav sredstev z računov s pupilno vlogo ni mogoče prosto uporabljati, se bodo tudi obresti od teh prištevale v premoženje, na podlagi katerega se bo nato določila vrednost otroškega dodatka.

V praksi naj zaradi tega menda ne bi veliko otrok ostalo brez otroškega dodatka ali ta naj ne bi bil mnogo nižji. V teoriji pa seveda velja, da če mladoletni otrok z dediščino ali iz življenjskega zavarovanja pokojnega starša dobi več deset tisoč evrov, to na leto pomeni kar nekaj obresti, ki lahko vplivajo na pravico do dodatka ali njegovo višino.

"Prosto upravljanje z otrokovim premoženjem je sicer omejeno tudi pri vzajemnih skladih in naložbenem življenjskem zavarovanju," še dodaja Bergerjeva. "Sklenitelj – starš /zakoniti zastopnik, lahko delni ali popolni odkup do 15. leta starosti otroka opravi v skladu s splošnimi pogoji oz. prospekti skladov zgolj z dovoljenjem Centra za socialno delo. Med 15. in 18. letom otroka lahko mladoletnik s sredstvi razpolaga ob privoljenju sklenitelja. Po 18. letu starosti otrok prosto razpolaga s sredstvi."

Redno zapravite ves denar, pa boste imeli mir pred državo!

Čeprav naj bi nova socialna zakonodaja področje sociale v državi izboljšala, je vse več tistih, ki opozarjajo, da s številnimi omejitvami prinaša predvsem sporočilo, da je življenje najbolje preživeti na državnih plečih, in to dosledno, saj jo najslabše odnesejo tisti, ki delajo, pa se jim stvari v določenem trenutku zalomijo, pa potrebujejo socialno pomoč.

Velja namreč, da bodo to po smrti prejemnikov v obliki nepremičnin ali denarja vračali svojci le v primeru, če zapuščina sploh bo (da ne bo izginila prej, bo poskrbela država z zaznamkom v zemljiški knjigi) in če tudi upravičenci ne bodo potrebovali socialne pomoči. Tisti, ki torej v življenju ne bo (vsaj uradno) ničesar ustvaril in ničesar zapustil, torej tudi ne bo ničesar vračal, čeprav bo porabnik vseh mogočih socialnih transferjev.

V primeru prejemnikov otroških dodatkov velja, da bodo starši, ki na otrokovem bančnem računu varčujejo za njegovo šolanje, dobili manj otroškega dodatka kot tisti z isto plačo, ki ta denar porabijo.
 

Spremljajte nas na Facebooku!

 

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 71
 
patriot73 21.01.2012 22:07:39
Ne vem kaj se ljudje pritožujejo .... leta 2008 so volili Pahorja in zdaj imajo kar so želeli, letos so volili Jankoviča, torej isto garnituro, le mandatar bi se zamenjal .... kaj se ljudje vendar pritožujejo?
 
Zascitnik 20.01.2012 13:18:22
In če bo kdo "pameten" in dal denar v nogavico ...: raj za lopove in tatove! Iz dežja pod kap!!!
 
Zascitnik 20.01.2012 13:17:04
Volili ste skrajni kapitalizem in zdaj ga imejte! ............. No, vsaj nekaj časa, da bo potem, ko bomo nekoč stvari skupaj spet uredili, dolgo časa mir.
 
RamzesII 20.01.2012 10:43:08
Če so res tako dlakocepski, me čudi da otroški računi (do otrokove polnoletnosti) nimajo zgornjega limita, medtem ko spodnjega imajo praktično vsi obstoječi računi, ...vendar mladi po polnoletnosti ne bi imeli jamstva da bo zgornji limit (itak bi bil prenizek), da bo izbrisan, odstranjen, ...najboljša preventiva bi bila zaprtje 'otroškega' računa in odprtje običajnega 'odraslega' računa.
RamzesII 20.01.2012 10:47:10
Čeprav izkušnje kažejo, da nenapisani zgornji limiti obstajajo, saj se država ali njene institucije hitro vtaknejo v račun, če ji ali jim le zazdi predebel, pač glede na določene njene ali njihove interese.
 
Rastafarianist 20.01.2012 07:52:30
nazadnje nam bo ta svetovna ureditev prinesla več gorja kot vsi totalitarni režimi skupaj.... počasi, ampak učinkovito uničuje malega človeka...
sonofoziris21 19.01.2012 21:52:49
Dok je bilo Tita, bilo je kredita :D
Tito, come back :/
MUNGATUMBA 19.01.2012 11:07:34
Ali pa imaš denar na računu starih stršev..seveda z vfnaprejšnim dogovorom.
Vezava (posebna) z denarjem od otroka..
Na istem računu imaš odprto postavko "občasni polog"..in ta je od vnuka...
 
Caterpillar 18.01.2012 23:55:27
Kam smo prisli, da moramo lasten denar pred drzavo skrivat :/
RamzesII 20.01.2012 10:48:58
'Lasten denar', pa ti nimaš lastnega denarja, nikoli ga nisi imel, vse kar si kdaj imel v rokah, in boš imel v rokah, je dolg (je sposojen denar).
Erik Nov 18.01.2012 20:29:34
V življenju sem se enega dobro naučil, državo je treba samo in le okol prnašat, delat na črno koker se da. Ker poštenje pri nas ni nič vredno. In kdor je pošten ta je velik revež!
Prudi 18.01.2012 21:36:58
amen
 
kaja2222 18.01.2012 18:44:55
Zelo enostavna rešitev: denar bomo varčevali v " štumfu " in NE na banki. Tako država nebo vedela, koliko denarja imamo privarčevanega. Torej bom za svoje vnuke denar devala v škatlico, da ne bodo njihovi starši prikrajšani. Bomo še mi malo goljufali. :)
arjana 19.01.2012 10:45:22
to ni goljufanje
Rastafarianist 20.01.2012 07:47:49
ja kaj boste pa nrdil čez kakšno leto ko bo inflacija 10.000%? s tem barvnim papirjem ki se mu reče evro si boste bolj malo pomagali... pa naj bo v banki ali pa doma... v teh časih je varčevanje spet nevarno...
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?

calculate
glossary
indexes
indexes