22.05.2015
LJ
13° / 9°

Vi povejte, koliko denarja potrebujete, oni ga zberejo namesto vas

Če ste prepričani, da imate dobro idejo, vam ni treba čakati, da se bo odprlo nebo ali da vam bo pomagala država (kar je približno enako verjetno), izkoristite lahko tudi možnosti, ki jih nudijo nove oblike komunikacije.

Z izrazom "crowdfunding" se označuje skupinsko sodelovanje ljudi, ki s skupnimi močmi in sredstvi finančno podprejo dobro idejo drugega posameznika ali organizacije. Ta način financiranja se je v tujini uveljavil pri financiranju dobrodelnih, glasbenih, umetniških in novinarskih projektov, v zadnjem času pa na tak način podporo iščejo tudi start-up podjetja. Crowdfounding strani, na katerih lahko predstavite svoje ideje, rastejo kot gobe po dežju in danes vam predstavljamo nekaj tistih, na katerih je odziv največji.

crowdfunding - 3

Kickstarter
Kickstarter naj bi bila največja tovrstna spletna stran. Ponašajo se s tem, da je preko strani posameznikom in podjetjem uspelo zbrati že več milijon evrov. Posebnost strani pa je, da mora vsak predstavljeni projekt zbrati zastavljeno količino denarja ali pa ostane brez vsega. Torej, če potrebujete 10.000 evrov, potencialni vlagatelji pa vas podprejo le s 5.000 evri, ne dobite nič. V primeru, da vam uspe, vam stran zaračuna 5-odstotno provizijo.

MicroVentures
Stran MicroVentures je za razliko od strani, ki podpirajo tudi kulturne, umetniške in humanitarne projekte, namenjena zgolj iskanju poslovnih investitorjev. Ima tudi investicijski sklad, ki je trenutno vreden 3 milijone dolarjev oziroma 2,4 milijona evrov. Ob predložitvi svoje ideje morate na njihov račun nakazati 100 dolarjev, v primeru, da najdete investitorja, ki bo vašo idejo podprl, si MicroVentures lasti še desetodstotno provizijo.

crowdfunding - 4

RocketHub
RocketHub je spletna stran namenjena tistim, ki potrebujejo 'gorivo' za svoje projekte. Računajo osem odstotkov provizije, ne glede na to, koliko denarja v resnici potrebujete za izvedbo, pa vam nakažejo vse, kar boste uspeli zbrati, saj na ta sredstva gledajo kot na podporo projektu.

33needs
33needs išče promovira poslovne projekte, ki iščejo rešitve za največje probleme naše družbe. Pomaga pri iskanju sredstev za socialne podjetnike in podjetja ter poslovne ideje, ki imajo socialno noto. V ospredju so kategorije: planet, izobrazba, družba, zdravje in trajnostni razvoj.

crowdfunding - 1

Appbackr
Appbackr je v resnici veleprodaja spletnih in mobilnih aplikacij. Tisti, ki podprejo vašo aplikacijo, lahko po znižani ceni nakupijo večje število izvodov, ki so namenjeni nadaljnji nadaljnji prodaji. Razvijalec tako dobi denar, podpornik pa zasluži s preprodajo (seveda, če je aplikacija uspešna).

IndieGoGo
IdieGoGo ponuja vsem, ki menijo, da imajo dobro idejo, orodja za izgradnjo lastne kampanje. Kategorije, ki so na voljo, so: igričarstvo, film, dizajn, izobrazba, mobilne in spletne tehnologije. Platforma je združljiva s Twitterjem in Facebookom in ostalimi socialnimi omrežji. Ne glede na to, koliko denarja zberete, ga nakažejo na vaš račun, obdržijo le štiriodstotno provizijo.

crowdfunding - 2

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Kdo je po vašem mnenju boljši voznik?

calculate
glossary
indexes
indexes