23.05.2015
LJ
13° / 9°

7 norih načinov za izogibanje plačilu položnic

Ljudje lahko hitro postanemo zelo "inteligentna“ bitja, ko je v igri denar. Da se izogne plačilu položnic, je marsikdo pripravljen reči in storiti veliko absurdnih stvari ...

Poker banka
Za dolgove so ponavadi krivi vsi drugi. (Foto: pokerstars)

Predstavljamo vam nekaj najbolj bizarnih metod, ki so jih mojstri izmikanja plačilu položnic bolj ali manj uspešno uporabljali. Izgovori kot na primer nisem ta oseba, na katero je naslovljena položnica, položnica je naslovljena na drugega Janeza Novaka ali pa da gre za očitno krajo identitete, saj se o izvoru te položnice nikomur nič ne sanja, so nekaj povsem običajnega ...

Razglasitev osebnega bankrota

Odkar je v Sloveniji možen bankrot fizične osebe, tudi pri nas pade komu na pamet, da je zrel za izpolnitev vseh pogojev za razglasitev osebnega bankrota, saj bi se na ta način zaščitil pred izterjevalci.

Sprememba imena

Peščica ljudi pa gre še dlje. Obstaja namreč kar nekaj primerov, ko so si dolžniki spremenili kar ime in celo priimek, zato da jih izterjevalci ne bi več preganjali. Seveda so pri tem pozabili, da imajo izterjevalci še kakšne druge identifikacijske podatke kot zgolj ime in priimek.

"Tega nisem nikoli prejel, o tem ne vem ničesar ..."

Sprenevedanje je najbolj pogost, a smešen način, ki ga radi uporabljajo vsi, zato ni nič čudnega, da tovrsten izgovor ni ravno uspešen in zanesljiv.

"Kriva je banka!"

Mnogi pa ravno tako krivdo prevalijo na finančne institucije, češ da je krivec za njihovo neplačilo banka ali kakšna druga finančna institucija. Neki britanski dolžnik je šel tudi tako daleč, da je, po tem ko ji ni mogel poplačati del posojila, obtožil banko za svoje dolgove in proti njej napovedal tožbo, češ da ga je banka sama pahnila v finančno brezno.

Kredit
Kdo drug je kriv kot banka! (Foto: iStockphoto)
Bankrot
(Foto: iStockphoto)

"Po zakonu mi ne morete nič"

Mnogi pa svojo obrambno taktiko začnejo kar s citiranjem raznih zakonov, zaradi katerih mislijo, da so nedotakljivi.

"Nisem več vaš državljan"

Še bolj poseben način izogibanju plačilu položnic je razglasitev o "nedržavljanstvu", zaradi katere ta oseba ni več odgovorna za obveznosti do terjatev v posamezni državi, saj potemtakem zakoni ne veljajo več za to osebo.

Psihološke bolezni in izguba razuma

Morda eden izmed najlažjih in najbolj ironičnih izgovorov za izogibanje plačila položnic je oznanitev izgube razuma oziroma pretvarjanje dolžnikov, da so zboleli za hudo boleznijo psihološkega izvora, zaradi katere se dolgov iz preteklosti ne spomnijo.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes