23.05.2015
LJ
13° / 10°

Ali zato propadajo slovenska podjetja?

Obrtniki in podjetniki so tisti, ki pri svojem poslovanju najbolj izkusijo vse prednosti in slabosti naše državne ureditve. Da bi izboljšali podjetniško okolje, so danes vladi predali svoje zahteve. Med drugim jih moti tudi to, da morajo delavcem plačevati za čas, ko so na malici.

Na današnjem 10. forumu obrti in podjetništva so člani obrtno-podjetniške zbornice predstavnikom vlade predali svoje zahteve. Kako veliko stvari jih moti, je vidno že iz knjižice, kjer so zahteve zbrane, saj ima kar 100 strani.

Obrtna zbornica Slovenije
(Foto: POP TV)

Najbolj nujne so po njihovem mnenju spremembe na desetih področjih:

1. Vsak račun šteje
Obrtniki predlagajo, da se sedanja splošna dohodninska olajšava, ki je avtomatično priznana vsakemu zavezancu za dohodnino, spremeni tako, da so do olajšave upravičeni zavezanci, ki upravičenost izkažejo z verodostojnimi listinami (računi, pogodbe ipd.). Da bi dosegli čim večje učinke za zmanjšanje sive ekonomije, naj se določijo področja, za katera se prizna dohodninska olajšava (vzdrževanje bivalnih prostorov, osebne storitve ipd.). Da bi bili učinki optimalni, predlagajo, da se od predloženih listin za namene, ki bodo določeni, ne upošteva celotna vrednost, temveč le določen odstotek (npr. 20 odstotkov).

2. Uvedba pavšala za samostojne podjetnike in mikrodružbe
OZS in njeni člani predlagajo, da bi država za samostojne podjetnike in mikrodružbe uvedla pavšalno ugotavljanje osnove za davek iz dejavnosti. S tem bi poslovanje malih podjetnikov zelo poenostavili. Predlagajo, da bi na realnih osnovah določili pavšal, ki bi bil odvisen od ustvarjenega prometa. Tako bi na primer podjetnik, ki letno ustvari 60.000 evrov prometa, bil upravičen uveljavljati 40 odstotkov stroškov (24.000 evrov), za preostalih 34.000 evrov pa bi moral plačati davek na dobiček, ne bi pa mu bilo treba voditi klasičnih knjigovodskih knjig z beleženjem vseh računov. (Omenjeni znesek pavšala je izmišljen in ga ni v predlogih OZS.)

3. Uvedba oziroma povečanje olajšav za investicije, raziskave in razvoj, zaposlovanje in vstop v podjetništvo.
Na kratko povedano si obrtniki želijo, da bi jim denar, vložen v zgoraj naštete aktivnosti, prinesel večje davčne olajšave.

delavka s sendvičem
Delavci naj bi na malici v enem letu preživeli kar 16 dni in pol.

4. Sprememba Zakona o delovnih razmerjih
Obrtniki menijo, da bi bila nezaposlenost v Sloveniji veliko manjša, če bi Zakon o delovnih razmerjih omogočal lažje odpuščanje in zaposlovanje. Da bo do sprememb prišlo, je potrdil tudi minister Andrej Vizjak, ki pričakuje, da bi bil nov zakon lahko sprejet že konec letošnjega leta. O rešitvah, ki naj bi jih zakon prinesel, je povedal le, da so zanimive. Kot kaže, je obrtnikom velik trn v peti tudi plačevanje delavcev, med tem ko so na odmoru za malico, saj naj bi podjetja zaradi tega izgubljala milijone. V enem letu naj bi namreč delavec na malici preživel kar 16 dni in pol. Delodajalci seveda ne bi ukinili odmora za malico, le plačali vas ne bi, med tem ko jeste.

5. Ustanovitev sklada za odpravnine
Sklad za odpravnine naj bi bil varnostna mreža, ki bi jo v Sloveniji potrebovali, če bi omogočili lažje odpuščaje delavcev.

6. Pokojninska in zdravstvena reforma

7. Ukrepi za ureditev plačilne nediscipline
OZS zahteva oziroma predlaga spremembe na področju obveznega vsestranskega pobota, prisilne poravnave, stečaja, izvršbe in javnih naročil.

8. Ureditev prostorske problematike
OZS meni, da je treba poenostaviti postopke za pridobitev doveljenja za gradnjo in tudi znižati stroške, ki po nepotrebnem dražijo investicije. S tem naj bi preprečili bežanje uspešnih slovenskih podjetnikov v druge države in hkrati ustvarili pogoje za prihod tujih investitorjev.

9. Administrativne ovire
Na področju odpravljanja administrativnih ovir so podjetniki izpostavili predvsem neenakopraven položaj slovenskih podjetnikov pri opravljanju storitev v tujini. Povedali so, da medtem ko tuji podjetniki z lahkoto opravljajo svoje storitve pri nas, se morajo naši podjetniki spoprijeti skopico administrativnih ovir, če želijo svojo dejavnost opravljati v nam sosednjih državah

10. Siva ekonomija
Da bi rešili problem sive ekonomije, obrtniki predlagajo spremembo Zakona o preprečevanu dela na črno ter drugih zakonov. Vzroke za sivo ekonomijo vidijo predvsem v veliki plačilni nedisciplini, neustrezni davčni politiki, kreditnem krču, rigidnem trgu dela, velikem številu brezposelnih ter prevelikem obsegu dovoljene gospodarske dejavnosti gospodinjstev.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 184
 
ange-ou-demon 27.03.2012 22:01:07
Preljuba 'naša' država, ki je vse prej kot le to...mislim, da se vračamo v dobo sužnjelastništva v moderni izvedbi.
Kar hočejo doseči je to, da nam bodo postopoma odvzete skoraj vse pravice in dohodki, da bodo lažje z nami upravljali in mastno služili z našimi 'žulji'. Posledično s tem nam bo vcepljen strah pred izgubo tistega malega, kar nam bo še ostalo in zato bomo vsi pridno tiho in trpeli. Ampak ne razumem zakaj se že sedaj ne zaborimo in stopimo skupaj proti temu, ker 'danes' je mogoče sosed izgubil službo, dom... jutri ste na istem mestu lahko že vi!
 
motorka57 24.03.2012 07:58:22
Če poslušam velecenjenega misleca,gospodarstvenika g. Miliča,so delavci zalega lenobe,ki so paraziti in samo izkoriščajo ugodnosti.Milič,dovolj si star,da denar mora ustvariti gospodarstvo,potem šele dobi plačo NEGOSPODARSTVO.Do kdaj nam bo velecenjeni um polagal besede v usta!
Jimi1 26.03.2012 17:17:29
Milič bo prej ali slej svojo "kazen" dobil... Brezna vabijo kot leta 45 !
 
motorka57 24.03.2012 07:44:47
Tujci,ki delajo pri nas,imajo prenočišča v hotelih,motelih,skratka urejena bivališča.Naši delavci pa jedo na gradbiščih,pod PVC-jem,delajo od zore do mraka(14 ur),je pa nerentabilen, predrag in lenuh. Plača 500 € ,Avstrijec ma na gradbišču 1200€.je stimuliran in ne dela neumnosti.
 
BitterMan 23.03.2012 18:41:50
Največji problem so visoke dajatve/stroški dela. Vprašajte kateregakoli tujca/lastnika podjetja, ki dela tudi v tujini. Še srbski investitorji v sloveniji se samo praskajo po glavi in jim ni jasno kaj delamo.
Aleš Stremljan 23.03.2012 03:17:39
dokler majo pisarniški moli cajt na facebooku viset, pa razmišlat samo koga pa kako driblat, je to jasn signal da bo nek treba vzet pa če tut zgaranmu folku malco
motorka57 24.03.2012 07:47:47
Res sedijo na FB-ju in si praskajo riti,možje pa jim doma kuhajo,ker so utrujeni!
Aaron-Heydar 22.03.2012 18:44:10
Tega fašist-kapitalizma mora biti kmalu konec!
ian00 22.03.2012 16:10:41
Mislim,da bi bilo treba OZS malo prizemljiti. Prvo je treba ukiniti obvezno članstvo in to kar takoj. nato pa lepo vsem privatnikom dati davčno blagajno,pa naj pišejo račune. Kdaj ste nazadnje pri frizerju dobili račun?
BitterMan 23.03.2012 18:43:05
jaz vedno dobim račun pri svojem frizerju.... vsi zgoraj našteti razlogi so buče. Ljudje goljufajo ker lahko in ker morajo, če sploh hočejo preživet.
ian00 22.03.2012 16:09:07
Ne rabim plačila tistih 30minut za malico.Hvala. Dejte mi lepo eno uro,da pojem kot človek,ter zraven še 2x 10 minut(plačanih) pavze kot to predpisuje EU. Se kar strinjam,kar imejte si tisto bedno malico.
hvon 23.03.2012 21:37:57
ja in plačo 2000 eur kot u europi !
 
glupak 22.03.2012 15:36:46
stara ljudska modrost pravi: "vzeti je treba tistemu ki jamra". mislim da je treba poostriti nadzor nad izkoriščevalskimi privatniki in jih kaznovati zaradi kršitev delovne zakonodaje. aja, pa sebi naj nehajo nakazovat minimalca. minimalna neto plača za privatnika bi mogla bit 2000€, pa da jih vidim, kako bodo polno ceno vrtca plačevali. sicer pa ne vem kaj bi se oni borili proti sivi ekonomiji, ko pa so prav oni generator le-te.
antiovca 22.03.2012 15:58:22
glupak, kako si si izbral pravi nick name! Tudi ti si lahko jutri privatnik. Greš na upravno enoto in odpreš obrt. In to je to! Easy ko pasulj. Ampak vprašanje je, kaj in kako boš potem delal. Pa plačeval prispevke sebi in eventuelno zaposlenimi. Lahko je tukaj pisati in biti pameten, hkrati pa biti zaposlen v državni upravi, kjer ti drugi nosijo delo na mizo in je plača zagotovoljena. pa tudi če minimalna...
anps 22.03.2012 16:09:41
Točno tako, malo mešaš multikorporacije pa male privatnike, da ne govorim o tem da ko se zaposlen spomne ma nek krajši odpovednik rok in da lahko odpoved takoj, a ko delodajalec hoče odpustit zaposlenga je to ohinsploh, da ne govorim da vsak ki pride v firmo nekako po neki čudni logiki takoj misli da ma on tud pravico odločat o podjetju. itd. če se gremo kapitalizma se pejmo, če se gremo socializma s egrmeo all the way. Ne pa neki na pol
Vurer 22.03.2012 15:24:23
kr ene fore se spominjate
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes