29.05.2015
LJ
24° / 7°

Bodo Hrvati vzeli milijardo evrov, ki smo jo mi izpustili iz rok?

Na toliko je, v današnjem naslovu, vrednost tekme med Turčijo in Hrvaško, za gospodarstvo naših sosedov, ocenil Jutarnji list. Kljub temu, da gre za pomoto in je bila mišljena milijarda kun, si Hrvaško gospodarstvo od uvrstitve na evropsko prvenstvo lahko obeta veliko.

Hrvaška nogometna reprezentanca
(Foto: Reuters)

Optimistična ocena vpliva uvrstitve na evropsko nogometno prvenstvo na Hrvaško gospodarstvo, izhaja iz študije univerzitetnega profesorja Simona Chadwicka, ki jo naročilo podjetje Mastercard. Milijardo kun naj bi tako zaslužili predvsem gostinci, športne stavnice, pivovarne, turistične agencije, trgovci z avdio-video aparaturami, Hrvaška nogometna zveza, nacionalna televizija in prodajalci dresov.

Po oceni profesorja Chadwicka se je zaradi hrvaških nastopov na Euru 2008 obrnilo kar 1,164 milijarde kun. Letošnja prognoza je sicer malce slabša, saj naj bi zgolj z nastopi v predkupni zaslužili 932 milijonov kun.

Levji delež denarja bodo pobrale športne stavnice. V času prvenstva naj bi stave vplačalo kar 750000 Hrvatov, kar naj bi pomenilo skoraj 400 milijonov kun. Okli 400 milijonov kun naj bi zaslužile tudi pivovarne. Naslednji na listi zaslužkarjev so prodajalci in proizvajalci hrvaških dresov. V času prejšnjega evropskega prvenstva naj bi jih prodali kar 200.000. Prodali so tudi 10.000 televizorjev višjega cenovnega razreda več, kot bi jih običajno. Da nogometna prvenstva vplivajo na prodajo televizorjev kaže tudi podatek raziskovalne hiše GfK, da so v času svetovnega prvenstva, na katerem je igrala tudi Slovenija, v šestih evropskih državah, ki so se uvrstile na prvenstvo, prodali kar 327.000 televizorjev ali kar 164 odstotkov več kot leto prej.

Zaslužile naj bi tudi turistične agencije, saj se pričakuje, da se bo na oglede tekem odpravilo več tisoč ljudi, zaradi česar si roke manejo tudi mobilni operaterji, ki bodo zaračunavali pogovore, sms in prenos podatkov iz tujine.

V skrbeh so le domači turistični delavci, saj lahko na obali zaradi prvenstva pričakujejo manjše število gostov tako domačih kot tujih in naj bi po ocenah zaslužili okoli 50 milijonov kun manj kot letošnjo sezono.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes