29.05.2015
LJ
24° / 7°

Dobil je popolnoma nov pomen!

Kako vi razumete izrek "Čas je denar"? Včasih je veljalo, da je treba nekaj hitro narediti, da se lahko lotiš nečesa drugega. Pa danes? V času, ko so ljudje plačani na uro, je izrek dobil popolnoma nov pomen.

čas je denar
(Foto: iStockphoto)

Se vam je že zgodilo, da ste svoj čas spreminjali v denar? Vsi, ki delajo ali so delali prek študentska servisa, natančno vedo, koliko je vredna ura njihovega dela. Tudi marsikateri redno zaposleni si izračuna, koliko zasluži v tednu, dnevu ali uri. A tako razmišljanje ima tudi določene slabosti.

Nedavna raziskava, objavljena na strani sciencedirect.com, je pokazala, da se ljudje, ki vedo, koliko je vredna vsaka njihova minuta, veliko težje sprostijo. S tremi različnimi eksperimenti so dokazali, da se ljudje, ki so obremenjeni s tem, da jih bo čas, ki ga ne bodo namenili služenju, finančno oškodoval, težje sprostijo. Težje uživajo v glasbi, internetu ali branju.

Hkrati se pri ljudeh, predvsem pri tistih na slabše plačanih delovnih mestih, zaradi prevelike želje po stalnem delu (zaslužku) pogosto pojavlja preutrujenost, hkrati pa tudi zdravstvene težave, stres ..., slabša pa je tudi kakovost njihovega dela.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 6
 
Gapoo 16.06.2012 23:52:22
HERBALIFE--> najjača ferma, tok k delaš tok si plačan in je to to, najbolše pa je da delaš kadar sam hočeš in se ti zapaše :D
JasnoVidimReptilaVOčeh 17.06.2012 09:18:42
če maš mail mi ga napiši ker imam eno zelo boljšo fermo od herbalifea ki je trenutno veliko več plačana od herbalifa.....če koga zanima naj napiše mail.....
Nimivseeno 16.06.2012 22:56:25
Čas je reletiven, glede na to, kako hitro se gibaš in glede na to, kakšnim gravitacijskim silam si izpostavljen. Čas na satelitih GPS drugače teče, kot na Zemlji, ker se gibajo hitreje.

Glede časa in denarja pa lahko citiram Noama Chomskega:

"Načelo, kolikor vidim, gre nazaj do razsvetljenstva. Če greš nazaj v klasično Razsvetljenje zdaj govorim o Adam Smith, in Jefferson in tisti fantje. Nekakšno jedro ideje, je : ljudje imajo pravico, da nadzirajo lastno delo.
To je - tu bom citiral standardno formulo, nazaj v 18. stoletju, od vodilnih junakov razsvetljenstva, je: "Če oseba naredi lepa dela na zunanji ukaz" - kar pomeni za plače - "lahko občudujemo kaj počne, vendar preziramo, kaj je "- zato, ker on ni svoboden človeka, ok?
To gre vse skozi klasično liberalno misel, misel razsvetljenstva, mislim .. Alexis de Tocqueville pravi: "Pod plačanim delom, umetnost napreduje, umetnik propada".
Zdaj boste to našli naravnost v delavski razred gibanja Lowell in Lawrence - mislim, da je samo naravno. Jaz ne bi poskusil prepričati nikogar glede tega.
Zdi se mi, [da], če menite o tem, ja, zakaj bi morali delati na ukaz?
Mislim, če delate na ukaz, da ste neke vrste suženj ... "
-Noam Chomsky
Ulikses 16.06.2012 23:28:39
google translate?

poleg tega chomsky ni ravno relevanten za debate o produciranju denarja, glede na to, da že celo življenje živi na račun tistih, ki jih tako vneto kritizira...
Nimivseeno 17.06.2012 20:26:05
Znanost temelji na preverljivih dejstvih, na ponovljivosti eksperimenta, ki ti potrdi hipotezo.

Noam Chomsky je profesor MIT, priznan strokovnjak, 8 najbolj citirani človek vseh časov. Noama lahko kritiziraš samo takrat, ko ne poznaš vseh dejstev.
CheGaucho 16.06.2012 19:11:39
Pri meni je ravno obratno, če vem da sem slabo plačan na uro, se mi še osem ur ne da truditi. Tudi za slabo plačane nadure ne delam, raje čas izkoristim za kaj bolj prijetnega... Sem na prencip kolikor denarja toliko glasbe ;) heheheh
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes