24.05.2015
LJ
18° / 8°

16 šokantnih dokazov, da smo pred svetovnimi nemiri?!

Jeza ljudi zaradi visoke brezposelnosti, zadolženosti, korupcije, plačevanja dolgov, ki jih ljudje niso ustvarili sami in podobni zapleti, v vse več državah povzročajo upravičeno jezo nad vladajočimi elitami. Vprašanje pa je, kje se nezadovoljstvo konča.

Delavec
Brezposelnost ...

V več kot ducatu arabskih držav smo letos že videli takšne ali drugačne nemire, ki so jih povzročile visoke cene hrane ali pa brezposelnost in kršenje pravic delavcev, ponekod so nemiri celo prerasli v državljanske vojne.

V Evropi in ZDA znani politiki izgubljajo svoje stolčke, oblast prevzemajo populisti. Na nemire niso imuni niti na Kitajskem in v nekaterih delih vzhodne Evrope. Poznavalec razmer Gerald Celente trdi, da se bodo revolucije po počitnicah razplamtele, čez zimo pa postale globalne. Da ima najbrž prav, pa ocenjuje tudi vse več ekonomistov, glede na trende gibanja cen hrane in brezposelnosti, ki naj bi resničnost postali v prihodnjih mesecih. Tukaj je zbirka 16 dokazov, kako finančna in družbena kriza vodi v lokalne nemire, ki bi lahko postali tudi globalni.

1. Konec tunizijskega predsednika Ben Alija
Po 23-ih letih je moral oditi zaradi zatiranja svobode, korupcije, visoke p brezposelnosti in nedosegljivih cen hrane. Še pred odhodom je menda na letala natovoril večjo količino zlata.

2. Alžirci so po 19-ih letih dosegli ukinitev izrednih razmer
V boju za nižjo brezposelnost, večjo možnost nakupa stanovanj, nižje cene hrane in boljše življenjske pogoje, so umrli 4 ljudje, 826 je bilo ranjenih, 1000 pa aretiranih.

3.V Jordaniji so dosegli menjavo ministrov, nižje cene hrane in pogonskih goriv, cilj pa so bile tudi višje plače in nižji davki. Junija so se začeli novi protesti za obsežne reforme.

4. Oman so nemiri zajeli 17. januarja. Težave: visoki stroški življenja, visoka brezposelnost in nizke plače. Dosegli so reorganizacijo vlade, 50.000 novih delovnih mest je bilo ustvarjenih v javnem sektorju in podjetjih z večinoma državnim lastništvom.

5. Januarja se je moral od oblasti posloviti tudi egiptovski predsednik Hosni Mubarak. S tem naj bi se končala policijska brutalnost, izredne razmere, korupcija, visoka brezposelnost, inflacija in minimalna plača. Končno pa naj bi dosegli tudi svobodne volitve. Umrlo je vsaj 840 ljudi, 6000 je bilo ranjenih. Rezultatov še vedno ni, zato množica na trgu Tahrir spet vztraja od 13. julija.

6. Od 26. januarja pa do danes, je v Siriji umrlo že 1640 ljudi. Borijo se za učinkovito ustavo, več služb, zajezitev inflacije in konec korupcije.

žito
... in visoke cene hrane naj bi v prihodnjih mesecih še poglobili krizo in nezadovoljstvo, ki se vse pogosteje izraža z nemiri.

7. Palestinski protesti so letos ob položaj spravili tudi premierja Sakama Fayyada. Ljudje zahtevajo gospodarsko rast, zaustavitev inflacije in izboljšave na trgu dela.

8.V Jemnu od 3. februarja dalje zahtevajo spremembo ustave, nova delovna mesta in preganjanje korupcije.

9. Protesti v Libiji so 15. februarja vodili v vojno, katere cilj je zamenjati Moamerja Gadafija. Doslej je umrlo 5000 ljudi, 3000 je pogrešanih, kljub posredovanju zveze NATO pa se boji nadaljujejo.

10. Maroški kralj Mohammed se je moral po januarskih protestih odpovedati delu oblasti, boj za reforme pa se nadaljuje od 29. junija. Ljudje zahtevajo več svobode, demokracijo in gospodarske reforme.

11. Rešitev krize, nižje obresti za posojila, rešitev bančnega sistema in reševanje vprašanja brezposelnosti. To so protestniki zahtevali od Irske vlade. Ker učinka ni bilo, so vladajočo stranko Fianna Fail zamenjali s Finne Gael.

12. Protestirali so tudi Nemci, ki z gospodarsko krizo nimajo večjih težav. Jih je pa razburila nesreča v japonski nuklearki Fukušima. Kanclerka Angela Merkel je zapovedala zaprtje starih elektrarn v Nemčiji, kljub temu je na deželnih volitvah, ki so sledile le nekaj dni za tem, CDU izgubila večino v deželnem svetu Baden-Wuerttemberga, kjer so bili na oblasti skoraj 60 let.

13. Finci so 17. aprila šli na ulice, da bi nasprotovali reševanju skoraj bankrotiranih držav v evro območju. Potem pa so šli še na volitve, kjer se stranka, ki je to idejo podpirala, dobila 34 parlamentarnih sedežev!

14. 29. maja so Italijanski volivci prisolili zaušnico premierju Silviu Berlusconiju, ki ga ne marajo tudi zaradi spolnih škandalov z mladoletnicami in vpletenosti v številne korupcijske škandale.

15. Protesti na Portugalskem, so z oblasti odnesli socialiste. Nasprotujejo 'zategovanju pasu',. Ki naj bi državo rešilo pred tem, da bo po vzoru Grčije za rešitev pred bankrotom potrebovala pomoč drugih držav članic evro območja.

16. Protesti na Tajskem so 3. julija na oblast postavili prvo žensko. Protestniki so zahtevali zdravstveno reformo, socialne transferje ter boljšo infrastrukturo.

Egipt
Protesti so postali del vsakdanjika.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 4
The-Truth 18.07.2011 17:10:32
17. SLOVENIJA : Po burni politični farsi je država onemogla in prezadolžena. Državne inštitucije ne delujejo in zakon je klonil pod pritiski skurumpirane vlade in vodilnih na čelu večjih občin. Ljudje zahtevajo menjavo vlade, izboljšanje gospodarstva saj 50% prebivalcev nima osnovnih življenskih dobrin. zgodba se nadaljuje in Slovencem po svetu počasi zavidajo trpežnost, medtem ko jih njihova vladajoča elita žene na rob obupa.


Sem vam dodelal članek...če potrebujete nekoga, ki bo pisal resnico me kontaktirajte.
AfactSk8s 18.07.2011 15:22:24
članek nekako vpeljete in potem nadaljujete z neko statistiko zadnjih nemirov.... zakaj ne napišete resnice? zakaj ne napišete tega, kako ljudje nismo več samo pridne nevedne ovčice, ki samo pridno kimajo in zaupajo izvoljenim politikom? zakaj ne pišete o tem, kako je cel svet v krizi, a kam je odšel ves ta denar? mar je nekdo na račun grčije, portugalske, irske, španije, italije mastno zaslužil?? zakaj ne pišete o tem, kako je monetarni sistem v resnici popolnoma zgrešena logika, uvedena samo za prevlado nad ljudstvi tega sveta? zakaj ne pišete o pravih krivcih, ne pa da podajate neke pretekle dogodke na kup zmetane, katerim smo tako ali tako bili vsi priča, saj ste takrat ko so bili aktivni mediji z njimi posiljevali dneve in dneve, ko stvar malce zastara (a še vedno ostane aktivna z isto intenziteto) kot v primeru libije, kjer objavite en prispevek o libiji na dva dni, nekaj mesecev nazaj so bile to glavne novice dneva, pa čeprav se razmere samo še zaostrujejo.... mediji v rokah bank? ...tudi to bi bil zanimliv članek... ali pa recimo: zakaj ne mora zaposlena oseba prejeti svoja zaslužena sredstva neposredno, zakaj svoj delež hočeš nočeš vzeme tudi banka..? ...think about that...
Samos75 18.07.2011 16:27:17
Pa ne da koga to sploh čudi, potem je res zmanipuliran, umsko opran, kot temu rečemo.
V čem je smisel reševanja obstoječega krivega, napačnega, bančnega oz. finančnega sistema.
Rezultat tega sistema so veliki dolgovi, to je vse kar je danes ostalo, ...sistem temelji izključno na tem, tak sistem nima prihodnosti, ...konec je neobhoden, nujen, za nov začetek, ...
Triera 18.07.2011 16:04:06
Prvo kot prvo, članek je bedn.
Drugo, da povem, zakaj je kriza:
Zato, ker vsak gleda samo na denar, za sočloveka pa mu ni prav nič mar. Sem pred tremi tedni diplomirala, pred tem sem končala usposabljanje za učitelja vožnje in so vsi govorili, kako bom z lahkoto dobila službo. Zdaj ko prosjačim za službo, pa me vsi sprašujejo, če sem študentka, da bi opravljala delo učitelja vožnje preko napotnice. Sem v eni od avtošol, kjer me dobro poznajo, prosila, če sem lahko pri njih, pa so mi rekli, da se z enim študentom dogovarjajo in da ima on prednost pred mano, ker je cenejši. Očitno diploma pač ne velja, zdaj ko sem izgubila status študenta, pa sem vsem v breme.
Potem pa večina od starejšega folka jamra, češ, kako smo mladi brez perspektive, brez ciljev, šole ne končamo, smo brez volje, itd. Kako bomo imeli voljo, ko pa bi radi opravljali določen poklic, pa vsaka firma gleda samo na finance in na izkušnje? Če nisi študent, si pač dražji in te zaradi tega ne bodo vzeli v službo. Kar pa se tiče izkušenj - razumem, da so potrebne, vendar se je treba zavedati, da mora človek tudi enkrat začeti iz nule, še posebej, če je mlad. Pa ni rečeno, če bo zaradi pomanjkanja izkušenj delo opravljal slabo.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes