23.05.2015
LJ
13° / 9°

Naj nam nekdo pomaga: Družina iz Maribora bo ostala brez vsega!

Včasih se življenje obrne v smer, ki je nihče ne načrtuje, še manj pa želi. V prav takšni situaciji je trenutno družina 39-Mojce H. iz Maribora.

družina
Zaradi visoke brezposelnosti, je v finančni stiski vse več slovenskih družin. Foto: IstockPhoto (Foto: iStockphoto)

V Sloveniji je trenutno 107.000 brezposelnih. Med njimi sta tudi Mojca in njen partner. Pa ne po lastni krivdi, ker ne bi hotela delati, pojasni že na začetku. Ker imata še sva šoloobvezna otroka, je situacija še težja. Potem pa so tukaj še dolgovi ...

'Imava dve hčerki. Starejša obiskuje 3. letnik poslovne šole, mlajša pa osmi razred osnovne šole,' pove Mojca. Zaradi pomanjkanja denarja se morata dekleti marsičemu odpovedati. Čeprav si želi, jima med drugim ne more kupiti še ene pisalne mize, prepotrebne nove postelje in drugega pohištva.

Mesec preživijo s 390 evri, kolikor znaša denarna socialna pomoč do katere so upravičeni. '160 evrov gre za najemnino, od 78-80 evrov plačamo obratovalnih stroškov, 34 evrov za elektriko in 25 za plin. Poleti. Pozimi znaša račun za plin tudi do 100 evrov.'

Za preživetje tako ne ostane skoraj nič, za kakšne 'priboljške' pa sploh nič. 'Sem pa zelo hvaležna različnim dobrodelnim organizacijam, ki nam večkrat priskočijo na pomoč s kakšnim paketom,' pravi Mojca. Vendar pa so se tokrat znašli v težavah iz katerih ne najdejo izhoda.

'Živimo v socialnem stanovanju za katerega plačujemo najemnino. Vendar pa imamo precejšen dolg, saj se je ob smrti partnerjeve matere izkazalo, da za stanovanje ni plačevala najemnine, obratovalnih stroškov in plina.'

Dolg je narasel na 2750 evrov in družina je prejela pismo, da jih bodo 27. septembra iz stanovanja, katerega lastnik je javni medobčinski stanovanjski sklad, deložirali. Ostali bi brez vsega in pod milim nebom. 'Na srečo nam je v zadnjem hipu na pomoč priskočil center za socialno delo. Tudi na občini so bili razumevajoči.'

Odplačanih je bilo 2100 evrov dolga, a postopek deložacije s tem ni ustavljen. Le časa imajo do novega leta, da zberejo še preostalih 650 evrov. To pa ob prihodkih, ki jih družina ima, ni lahka naloga.

'Upam, da mi uspe čim prej najti službo. Na mesec napišem ogromno prošenj, hodim na zavod za zaposlovanje, berem oglase na spletnih portalih, iščem službo preko agencije Adecco … Vendar se na desetino poslanih prošenj, oglasi komaj kašen delodajalec, pa še iz tega ni nič,' pravi Mojca, ki išče delo v proizvodnji, bi pa bila seveda zadovoljna z vsako zaposlitvijo. Podobno njen partner, ki je slikopleskar, pa tudi nikakor ne uspe najti službe.

Še večji podvig pa je najti zaposlitev za nedoločen čas, pravi Mojca, ki ima s številnimi zaposlitvami za določen čas precej izkušenj. Delala je v podjetju Litek, MTT, potem je bila nekaj časa čistilka. 'Preko Adecca sem nato en mesec delala v Henklu, potem pa sem si januarja sama našla delo v mariborski Livarni.' A tudi tega je bilo po treh mesecih konec. V stečaj je šel naročnik Armal in livarna je odpustila delavce, zaposlene za določen čas.

Družina je tako spet na minimalnih dohodkih, veliko poseg v že tako skromen družinski proračun pa je bil še začetek šolskega leta. Kako bo do novega leta zbrala 650 evrov, znesek, ki se morda komu zdi drobiž, Mojca še ne ve. Tudi dobrodelne organizacije kot sta Rdeči križ in Karitas namreč za denarno pomoč skorajda nimajo več. Upa, da bosta ona ali partner dobila službo. Če ne, jima ostane le še upanje na dobroto ljudi, ki bodo prebrali njihovo zgodbo …

Spremljajte nas na Facebooku!

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 66
 
prlek 16.09.2011 09:56:12
Hvala bogu da obstaja sezonsko delo......zdaj so rešeni.
 
berglander 11.09.2011 21:04:43
evo našel delo. iščejo obiralce sadja. tega je pa okoli maribora ogromno...............upam, da te vzamejo.
berglander 11.09.2011 21:05:23
pa ne odnehaj, če te prvi ne najame
 
berglander 11.09.2011 20:59:52
izoplotnice, ne morem ti najti dela, ali ti kakorkoli drugače pomagati. delo si boš pač moral najti sam, tako kot vsi mi, ki ga na srečo (zaenkrat še) imamo. moj prijatelj je delo iskal več kot pol leta, razposlal na desetine prošenj, opravil vse razgovore, kamor so ga že povabili in končno našel delo v 50 km oddaljeni ljubljani. v zadnji službi je iskal delavske pravice in podobno, sedaj dela po 10 ur dan in je srečen, da lahko. ne rečem, da je to prav, ampak včasih se morajo merila prilagoditi lastnim možnostim, saj nam jih država ne daje prav veliko in tudi v bodočnosti ne bo nič bolje. škoda, da tvoja prošnja ne bo nikoli dosegla podgan iz prejšnjega mojega komentarja. zanimivo bi bilo videti odziv tistih, ki niti ne vejo koliko točno denarja imajo in bi najbolje lahko pomagali ljudem v stiski..................
Pravoslavka 11.09.2011 21:10:35
taki ki imajo ne dajo .....dajo tisti ki še sebe komaj preživljajo .....tako je to
 
berglander 11.09.2011 20:50:40
na žalost bo tega vse več, saj so se oblastniki (ki jih jaz nisem volil, saj ne volim že 10 let, to pa zato ker so čisto vsi zavaljene pohlepne podgane) odločili, da nas v imenu profita zasužnijo. da se njihov blišč daleč vidi, pač rabijo siromake, ki bojo za karkoli naredili vse. tudi jaz se že oziram čez ramo, kdaj ne bom več prinašal dovolj zaslužka in se bom znašel na cesti.
smrketa_24 10.09.2011 22:35:24
Večina odgovarja z tem da je pač treba dela....Torej prosim če mi najdete kakršno koli delo z katerim bom zaslužil dovolj za preživetje svoje družine. Položnice z najemnino znašajo okoli 500€, otrok je šolo obvezen. Komaj čakam naslednji komentar oz. človeka, ki mi bo ponudil zaslužek. hvala.
 
dejan.slo.mb 10.09.2011 06:19:02
Lahk si mal pogledajo podarim pohištva kok češ,napišejo not kaj rabijo folk bo ziher pomagal in prpelu jim domov. Sam v zgodbico dvomim,preveč je takoh ki resničnih podatkov ne posredujejo. Celo se nekateri jočejo medtem k se z mercedezimi furajo okol.
 
nevica 09.09.2011 11:57:44
Pa ste novinarji preverili te podatke?

Po Internetu sem že naletela na podobno zgodbo, le da je oseba podajala podatke o otrocih enkrat take enkrat drugačne, da ne prejemajo nadomestil za brezposelnost, ker naj bi bila oba starša zaposelna honorarno in sta izgubila tudi tako službo in tako naprej...
Takim štorijam, ki nimajo imen in priimkov in drugih konkretnih podatkov, napisane pa so z namenom, da bi javnost pomagala, ne zaupam. Ker enostavno niso vedno resnične.

Članek s tako namero mora biti kredibilen.
leona911 09.09.2011 12:06:49
podatki so znani uredništvu
bleck 09.09.2011 11:45:39
darko..... to me je zmotilo
nisem len veš! se znajdem v živlenju!
to je vse in prav dokler se giblješ sam brez tuje pomoči,nato sigurno nisi pomislo
zaenkrat lahko misiš,roke noge glavo uporabljaš,za"misliš"je že tako tako!!!!!!!!!!!!!
Shunki 08.09.2011 19:28:21
Kak ste eni pametni...eni res nimajo dnarja,eni se ne znajdejo in niso sami krivi,eni si ne znajo preračunat,vendar tui če majo 700e na mesec štirje ni res nek težki dnar,sploh za dve šolarke,lažje je s cicibani...Darko ti maš pa tui cajta na pretek namest da bi delal,tisti k so pridni nimajo cajta tega brat sploh pa komentirat:):)
sajfo 09.09.2011 06:46:05
ZARADI TAKIH PROPADA SLOVENIJA KER SAMO ČAKAJO DA JIM NEKDO DRUGI DA, VEDNO SE NAJDE IZHOD!!!!
 
avdel 08.09.2011 16:57:48
Vsaka zgodba vseh družin je žalostna, ki se znajdejo v medijih. Nije jim lahko, kot nebi bilo Vama če bi se znašli u istoj situaciji. U Sloveniji življenje postaja zelo težko. A ako su se borili do zdaj, da ne izgubu stanovanje, nebojo ga ni izgubili. Dok ti ne postane težko, ne veš kako je.

Vsima želim lepo i lagodno življenje i vse najboljše.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes