30.05.2015
LJ
25° / 11°

eCall vam bo rešil življenje!

Evropski proizvajalci mobilnih telefonov in telefonije so danes v Bruslju s podpisom memoranduma podprli uvedbo nove komunikacijske tehnologije v avtomobilih, imenovane eCall.

prometna nesreča
Ko se bo zgodilo najhujše, bodo reševalne ekipe že na poti, za to bo poskrbel sistem eCall. (Foto: iStockphoto)

Sistem eCall samodejno pokliče enotno evropsko telefonsko številko za klic v sili 112 in podatek o položaju avtomobila pošlje najbližji reševalni službi.

Pričakujejo, da bo tehnologija eCall prepolovila čas ukrepanja ob nesreči, zmanjšala resnost poškodb in pomagala pri reševanju ljudi, ki ne vedo, kje se nahajajo oziroma tega ne morejo povedati sami. Projekt predvideva tesno sodelovanje javnih oblasti, proizvajalcev avtomobilov in mobilnih operaterjev, s tem pa bi po ocenah komisije letno lahko rešili 2500 življenj, resnost poškodb pa bi zmanjšali od 10 do 15 odstotkov.

Predstavniki Združenja GSM, ki združuje okoli 800 svetovnih mobilnih operaterjev, so svojo zavezo o podpori uvedbi tehnologije eCall potrdili, da nameravajo uvesti sistem po vsej EU, nato pa po vsej Evropi.

mobilnik z gps
Mobilni sistem bo javil tip vozila in lokacijo nesreče. (Foto: iStockphoto)

Da bi sistem lahko dokončno zaživel, morajo tako reševalne službe kot tudi klicni centri v vseh državah EU zagotoviti potrebno opremo, ki bo omogočala izvajanje eCalla.

Trenutno pogajanja o uvedbi tovrstnih storitev še vedno potekajo s Francijo, Dansko, Irsko, Latvijo, Malto in Veliko Britanijo, omenjene države pa naj bi imele pomisleke predvsem glede stroškovne plati uvedbe tehnologije eCall.

Medtem je 15 držav članic EU, med njimi tudi Slovenija, poleg njih pa še Islandija, Norveška in Švica, že podpisalo sporazum o uvedbi tehnologije eCall. Šest držav naj bi to storilo v prihodnje, poleg tega pa projekt močno podporo uživa tudi v Evropskem parlamentu.

prometna nesreča
Pričakujejo, da bo sistem rešil 2500 življenj letno. (Foto: Policija)

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes