29.05.2015
LJ
24° / 7°

Kako iz tujine uvoziti rabljen avto?

Preverili smo, kakšen je postopek pridobitve avtomobila iz držav znotraj Evropske unije in kakšne stroške to prinaša.

Pri pridobitvi vozila iz držav Evropske unije vas vsekakor čaka dolgotrajno seznanjanje z vsemi postopki, da ne bi prišlo do zapletov, ko se enkrat že odpravite po avto v tujino. Po uvedbi prenovljenega davka na motorna vozila glede na izpust CO2 se je uvoz vozil iz tujine relativno podražil glede na ponudbo avtomobilov v Sloveniji. Vseeno smo preverili, na kaj morate biti ob pridobitvi vozila iz tujine pozorni in katere stroške ter davke morate plačati.

1. Pridobitev vozila iz držav Evropske unije

Pri pridobitvi vozila iz držav Evropske unije moramo biti pozorni, ali kupujemo pri pooblaščenem trgovcu ali fizični osebi v tujini. Pri trgovcu namreč dobimo račun za nakup vozila, pri fizični osebi pa moramo poskrbeti za kupoprodajno pogodbo, ki jo overi notar. Avtomobil morate nato prepeljati v Slovenijo. Lahko ga odvlečete sami, lahko najamete vlečno službo, lahko pa ga odpeljete. Za to boste potrebovali veljavno avtomobilsko zavarovanje, za države, skozi katere se boste peljali, in začasni registrski tablici, ki ju načeloma lahko dobite v državi, v kateri ste kupili avtomobil.

Protokolarni audi
Dobro se seznanite z vsemi postopki, preden greste po avto v tujino. (Foto: Arhiv proizvajalca)

Kako je s plačilom davka na dodano vrednost (DDV) pri nakupu vozila v državah EU? Če v drugi državi EU kupite nov avtomobil, tam ne boste plačali DDV. DDV boste plačali pri uvozu v Slovenijo, po stopnji, ki velja tukaj. Za nov avtomobil se sicer šteje vozilo, ki je kupljeno v manj kot šestih mesecih od datuma prve registracije ali ima manj kot 6.000 prevoženih kilometrov.

Če boste rabljeno vozilo kupili pri uradnem prodajalcu, boste DDV plačali po stopnji države, v kateri ima prodajalec sedež. Če boste rabljeno vozilo kupili od zasebnika, ne boste plačali DDV. Ko kupljen avtomobil pripeljete v Slovenijo, se morate oglasiti na domačem carinskem uradu, kjer boste izpolnili posebno napoved DDV in plačali DDV, če je to treba.

Nato morate ustrezni strokovni organizaciji predložiti vlogo za pregled vozila z namenom pridobitve potrdila o skladnosti, s katerim ga lastnik vozila registrira. 'Stranka, ki pripelje vozilo iz ene od držav članic EU, mora pred registracijo vozila opraviti identifikacijo in oceno tehničnega stanja vozila, ki ga lahko opravi v eni od strokovnih organizacij, ki so objavljene na naši spletni strani,' pa pojasnjujejo v Javni agenciji RS za varnost prometa.

S potrdilom o skladnosti lastnik pridobi tudi potrdilo o izpustu CO2, katerega količina je pomembna za določitev davka na motorna vozila oziroma DMV. Davčna stopnja se pri DMV-ju namreč določa glede na izpust CO2, davčna osnova pa je prodajna cena vozila oziroma določitev cene po eurotaxu.

Davčne stopnje DMV po izpustu CO2

tabela DMV
Vir: DURS

 

2. Glavoboli in preglavice ob uvozu vozila iz držav zunaj EU

Pri uvozu vozil, ki niso bila izdelana za evropski trg in nimajo pridobljene enotne evropske homologacije, je treba opraviti posamično odobritev vozila. 'Za uvoz vozil iz tretjih držav je potrebno pred registracijo opraviti postopek posamične odobritve vozila (vozilo mora ustrezati evropskim predpisom),' poudarjajo pri Javni agenciji RS za varnost prometa.

V tem primeru je treba ugotoviti skladnost vozila z veljavnimi predpisi v Sloveniji oziroma EU. To pomeni, da je treba zbrati zadostne dokaze za skladnost vozila z veljavnimi predpisi. Vozilo, ki prihaja z ameriškega trga, mora biti predelano tako, da ima vgrajeno svetlobo opremo, ki je skladna s predpisi Evropske unije (asimetrični svetlobni snop in ustrezne smerne utripalke). Električna vezava svetlobne opreme mora biti skladna z zahtevami EU.

Strokovna organizacija ugotovi, ali gre za zagotovitev enakovredne ravni zavarovanja javnega interesa, tako na področju varnosti kot tudi varovanja okolja. V primeru, da strokovna organizacija na podlagi predloženih dokumentov in pregleda vozila ugotovi enakovredno raven zavarovanja javnega interesa, lahko uspešno zaključi postopek in podeli vozilu potrdilo o skladnosti.

Nova bavarska zverina M5 - 1
Za uvoz vozil iz tretjih držav je treba opraviti postopek posamične odobritve vozila. (Foto: arhiv proizvajalca)

Pri nakupu vozila iz držav zunaj EU morate tako ob nakupu plačati morebitne tamkajšnje davke in prevoz do Slovenije. Potem morate urediti zgoraj opisani postopek pridobitve potrdila o skladnosti vozila z veljavnimi evropskimi predpisi. Urediti pa morate tudi plačilo carine, DDV in DMV. Šele nato lahko registrirate avtomobil s stalnimi tablicami v Sloveniji. Veliko uporabnikov avtomobilskih forumov pa pravi, da se zna postopek pridobitve potrdila o skladnosti v Sloveniji zaplesti.

Kako pa je z registracijo vozila v davčnih oazah in s tem izogiba plačila DDV in DMV?

 

Spremljajte nas na Facebooku!

 

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes