29.05.2015
LJ
24° / 8°

Pri nakupu avtomobila vas lahko zlahka ogoljufajo!

Policija redno obravnava goljufije pri prodaji rabljenih osebnih vozil, kjer prednjačijo oglasi preko spletnih strani. Opozarjamo, da lahko status vozila preverite tudi sami, da ne boste ostali z dolgim nosom in prazno denarnico, pa še vedno hodili peš.

avto prodajalec s ključi
Tisti, ki vam ponujajo mačka v žaklju, se vam bodo najbolj smejali! (Foto: iStockphoto)

Če boste rabljeno vozilo kupovali s trezno glavo in razmislekom, boste v večini dvomljivih primerov kar sami ugotovili, da bi lahko postali žrtev goljufije, če bi sledili navodilom neznanih oseb kar preko interneta. V nekaterih primerih so manj pozorne občane na možnost zlorabe opozorili bančni uslužbenci, ki so preverjali pristnost čekov in bančne račune pri bankah v tujini.

A policisti svarijo, da bodite pri nakupih preko interneta zelo pozorni. Posebna previdnost velja, če vam blago preko spleta ponujajo po neprimerno nižji ceni od cene primerljivega blaga na trgu, pa tudi če se plačilo za naročeno oziroma kupljeno blago izvršuje v tujino, denar pa pošilja na (lahko tudi lažno) ime osebe ali neposredno na bančni račun v tujino.

Nepridipravi zelo radi sprovedejo sporno finančno transakcijo preko sistema Western Union, kjer je mogoče skriti identiteto prejemnika denarja. Dobro premislite in preverite vsa dejstva, če je obvezno zahtevano vnaprejšnje plačilo, lahko samo nekaj deset odstotkov oziroma plačilo delnega zneska, pri tem pa kot razloge običajno navedejo stroške transakcije, administracije ali česa podobno neumnega.

Primer prevare

Prevarant po navadi objavi oglas za prodajo avtomobila novejšega letnika po neprimerno nižji ceni (okoli 5.000 evrov), kot so vredna podobna vozila glede na letnik, model in prevožene kilometre. Oglasi so lahko napisani v tujem jeziku (največkrat angleščini) ali pa so slabo prevedeni v sloveščino, kar jasno kaže na uporabo samodejnega prevajalca s kakšnega izmed svetovnih brskalnikov.

Nikakor ne nasedajte lažnim oglasom o prodaji različnega blaga, kot so računalniki, osebna vozila in drugi tehnični predmeti, ki jih bi kupili brez ogleda preko spletnih strani.

Goljuf navaja, da je vozilo v odličnem stanju, brez poškodb, redno servisirano in prosto bremen, torej brez lizinga. Kot razlog prodaje običajno navede, da avtomobila po smrti brata ali svojcev ni mogel prevzeti, ker da živi v tujini.

V nekaj primerih goljufi tudi navajajo, da je prodajalec na primer v Angliji, avtomobil, ki ga prodaja, pa naj bi bil v Italiji. Avto naj bi bil registriran na storilčevo ime. Vsi dokumenti avtomobila naj bi bili urejeni, zato naj pri prodaji ne bi bilo treba plačevati nobenih dodatnih dajatev za nakup. Za nakup vozila sprejema le gotovino, poleg tega za morebitne kupce kot kontaktni naslov navede le svoj e-poštni naslov.

Ko se potencialni kupec javi na oglas, mu "prodajalec" običajno pošlje pogoje, pod katerimi bo prišel in pokazal avtomobil. Kot garancijo zahteva ureditev depozita na kupčevo ime z nakazilom prodajne cene avtomobila.

Depozit mora biti urejen pri točno določenem podjetju, preko katerega lahko oseba pošlje denar v drugo mesto ali državo, kjer ga upravičenec lahko prejme oziroma dvigne. Ko kupec ureja depozit, mora kot upravičenca za dvig navesti svoje ime. Po opravljeni transakciji mu mora potencialni kupec preko e-pošte poslati skenirano potrdilo o izvedbi transakcije.

prodaja avtomobila
Vsem, ki kupujete vozilo preko interneta, na policiji svetujejo, da bodite pri tem izjemno pozorni in previdni! (Foto: iStockphoto)

Vsem tem postopkom naj bi sledilo srečanje na predhodno dogovorjenem mestu, to je navadno v obmejnih krajih, goljufi, ki izkoriščajo slovenske državljane, se najraje sestanejo na italijanskih tleh.

"Prodajalec" še dobrodušno opozori kupca, da bo provizija transakcije odšteta od prodajne cene avtomobila, zaradi česar naj opravi transakcijo 200 evrov manj, kot je prodajna cena vozila. Razen tega kupca opozori, da kot namen transakcije navede prenos denarja, nikakor pa ne nakup avtomobila, kajti podjetje bi v tem primeru zahtevalo večjo provizijo.

Priporočljivo je tudi, da vozilo pred nakupom preverite na spletnih straneh za preverjanje vozil. Opozarjajo pa, da so rezultati zgolj informativne narave!

V takšnih primerih je nato "prodajalec" z lažnimi dokumenti dvignil gotovino, potem ko mu jo je kupec nakazal preko hitrega depozita in mu o opravljeni storitvi poslal potrdilo. Po dvigu gotovine storilec za sabo ne pusti sledi, saj se na internet prijavlja z vedno novimi e-poštnimi naslovi, ki jih je zelo težko izslediti.

Policija svetuje

Na policiji priporočajo, da pri poslovanju ali naročanju preko spleta shranite vsa elektronska sporočila in morebitne druge načine komuniciranja s prodajalcem ali posrednikom, saj bodo nadaljnji postopki policije pri preiskovanju sumov kaznivih dejanj in dokazovanja goljufij lažji.

Če sumite, da gre za goljufijo ali da ste postali žrtev spletne prevare, vam svetujejo, da prijavo o sumu kaznivega dejanja čim prej podate na kateri koli policijski postaji.

Spletne strani za preverjanje vozil

Slovenska policija
E-uprava Republike Slovenije
Carfax
Avtocenter

Zavarovan avto
Dobro zavarovan avto!

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes