29.05.2015
LJ
24° / 7°

Poglejte, kdo v Sloveniji dobiva najboljše kredite, Jure in Ana pa sta ostala brez!

Jure in Ana sta mlad par, ki skuša rešiti stanovanjski problem. Za ureditev stanovanja pa sama nimata dovolj denarja, zato sta se odločila za najem posojila pri eni od bank, ki delujejo na slovenskem trgu.

par
Kaj banke in zavarovalnice najraje slišijo? Zaposlitev za nedoločen čas v javni upravi ... Če se tako lažje dobi celo stanovanje in kredit, najbrž ni presenečenje, da je prav javna uprava najpogostejši karierni cilj mladih.

Kot pravita, je vse kazalo dobro, dokler se ni zapletlo pri zavarovanju posojila preko zavarovalnice. Ker gre za urejanje stanovanja v stanovanjski hiši, ki ni njuna last, hipoteka pač ni realna možnost.

Ko sta želela zavarovati posojilo, so jima namreč povedali, da višjega zneska – 40.000 evrov ne moreta zavarovati, ker on ni zaposlen v velikem podjetju. Tako jima ostane le znesek 20.000 evrov.

Nad odgovorom sta bila presenečena, saj gre v Juretovem primeru navsezadnje za sicer manjše, vendar perspektivno slovensko podjetje v panogi z veliko potenciala.

Ana in Jure sta tako naletela na oviro, s katero se sreča veliko kreditojemalcev. Odobritev zavarovanja in posojila namreč ni odvisna le od višine posameznikove plače.

Na Zavarovalnici Triglav, kjer naj bi omenjeno posojilo zavarovali, so nam povedali, da imajo z različnimi bankami dogovorjene različne zneske, do katerih lahko banka odobri in zavaruje kredit, ne da bi bilo potrebno predhodno soglasje zavarovalnice za sprejem kredita v zavarovanje. ''Tudi nad dogovorjenimi zneski je še vedno možno sprejeti zavarovanje, s tem, da je postopek sprejema v zavarovanje drugačen,'' pravijo.

Zneski, ki so dogovorjeni, so sicer odvisni od vrste kredita, od statusa kreditojemalca, od vrste in velikosti delodajalca … ''Pri tem pa ponovno poudarjamo, ne pomeni, da kredit, odobren nekomu, ki je zaposlen v malem podjetju, ne more biti zavarovan tudi v višjem znesku od dogovorjenega, pri čemer je odločilna posameznikova kreditna sposobnost, skladno z merili banke in zavarovalnice.''

Če hočete kredit, si najdite službo v javni upravi!

Pot do kredita se ponavadi zaplete pri boniteti fizične stranke. Banke imajo namreč več parametrov, po katerih določajo, kako dobra stranka je prosilec. Iščejo predvsem takšne. Za katere na podlagi dosedanje 'bančne zgodovine' sklepajo, da bodo redni in dobri plačniki ter da bodo poleg plačevanja kredita opravljali še druge transakcije.

Prva in najpomembnejša postavka je zaposlitev prosilca. Prednost imajo zaposleni za nedoločen čas, tisti, zaposleni za določen čas, imajo slabše izhodišče že na samem začetku. A tudi zaposlitve za določen čas v očeh banke niso enake.

Zaradi velike varnosti zaposlitve so najbolj zaželeni komitenti, zaposleni v javni upravi. Sledijo tisti v velikih podjetjih s stabilnimi in rastočimi poslovnimi rezultati, srednja in mala podjetja so kot delodajalec manj zaželena, najslabše izhodišče pa je zaposlitev pri samostojnem podjetniku. Banke sicer preverjajo tudi boniteto delodajalca.

Kreditno sposobnost prosilca v osnovi določa njegova plača. Seveda velja, da višja kot je, bolje za vas.

Priporočljivo pa je tudi, da ste poročeni. Banka namreč praviloma raje zaupa nekomu, ki ima ob sebi še koga, ki bo poskrbel tudi za finančne težave v primeru, da se stvari zapletejo.
Zelo pomembna pa je tudi vaša osebna zgodovina v odnosu do bank. Če ste že imeli posojila, ki ste jih odplačevali z zamudami in ste banki povzročali težave, bo do naslednjega posojila pot precej težja. Z rednim plačevanjem posojil si pri banki gradite imidž, ki ga boste morda nekoč lahko dobro unovčili.

Spremljajte nas na Facebooku!

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 15
vusek 26.10.2011 15:48:49
Jaz sem dobil kredit na HYPO banki in sem bil v podobni situaciji. ne verjamem skoraj da bi jih v Hypo banki zavrnili, jaz sem ga dobil brez problema in nimam nobenih vez ne poznanstev.pa še zelo prijazni so bili in mi še dobro svetovali za koliko let naj vzamem in še nekatere prednosti so mi poiskali da bo moje odplačevanje tega kredita najlažje. Na Hypu so zakon, res!
 
naja1111 26.10.2011 11:34:02
Vse to kar beres je izredno zalostno. Prej bi se rad osamosvojil, bolj ti spukajo v skledo! Pol pa drzava pravi, da ima SLO najnizjo nataliteto...JA ZAKAJ LE! Kaj naj si se enega reveza nakopljes na glavo, pa vsi skupaj zivimo v moji otroski sobi???? Res sramota od sramote. Najprej se 100 let mucis, da dobis neko normalno sluzbo, pol ti jo seveda v neskoncnost podaljsujejo za 1 leto, da si nikakor ne mores nic ustvarit, pol pa ce imas sreco enkrat dobis za nedolocen cas (upas, da nisi takrat ze 35 star) in te se na bankah j....., da zdaj pa delas v premalem podjetju in nevem kaj...pa daj no! Pa drzava nas ma prav za norca!! In kje naj tu vmes stlacis se otroka??? Starsi pa ti tud ne morejo v nedogled pomagat. ZALOSTNO RES! Stara sem 27 pa sem ze zdaj zgubla upanje, pa nimam se niti 1 leto delovne dobe:((
nisemjaz 26.10.2011 11:22:59
Jaz delam v javni upravi, pa ko sem si pol leta nazaj rihtala stanovanjski kredit, mi zavarovalnica brez hipoteke ni hotela zavarovati več kot 33.000 EUR - pa še tisto, ko mi je, so komplicirali 3000/uro... Tko da ni vse v javni upravi... Katastrofa vsepovsod... Bisto je po moje koga maš poznanega na banki in koga na zavarovalnici.... BANDA VSEPOVSOD........................
 
Jimi1 26.10.2011 11:15:17
Zaposlitev za "nedoločen čas" pri privatniku pomeni, da te lahko jutri vrže na cesto zaradi ; "krivdnih vzrokov", propada podjetja, oz ti nekaj nastavi in te obtoži česarkoli slabega....
Takšna je žal realnost dela v privat sektorju, ki sem jo na lastni koži prevečkrat doživel....
Za produktivno tehnični kader v tej državi zato ni nikakršne prihodnosti. Najboljši napad na pokvarjeni nečloveški fašistični sistem tako ostaja odselitev, ustvaritev družine v tujini in opazovanje od zunaj, kako se bo ta povezana javnoupravna mafija prej ali slej sesula sama vase.... Temu mora slediti DERATIZACIJA najbolj odgovornih sovražnikov ljudstva !
 
wwwspring 26.10.2011 10:52:21
in tako država brani in ščiti to našo bando pokvarjeno, ki so državo zapeljali.... grozno! mlade družine in pa ri so pa obsojeni na propad!
 
gregolina 26.10.2011 10:02:32
ja prou gotov. sama sm v javni upravi zaposlena (administracija) pa mi to nc ne pomaga, se vedno sm prakticno kreditno nesposobna, dobim manj kot 8000 eur ;)
hipotekarnega pa maksimalno 25000 eur!
verjamem pa da tisti ki so na visjih polozajih in imajo razne veze in poznanstva, dobijo veliko vec.
ejga 26.10.2011 09:39:00
"so najbolj zaželeni komitenti, zaposleni v javni upravi."

jap, je zelo pomembno kakšen imaš priimek, ali kakšnega "botra"....:)
Sentiš 26.10.2011 09:59:52
Če se pišeš Janković te čakajo že pred banko...
Mustang3x1 26.10.2011 10:47:28
Po moje ti tudi na dom prinesejo, da ne rabiš v vrsti čakat..
wwwspring 26.10.2011 10:52:45
ali pa šrot ;)
okinse 26.10.2011 09:23:22
Kaj sploh rabimo zavarovalnice? Oziroma zakaj se morajo krediti zavarovat?? Banka ima vse vzvode pogodbe da izterja plačilo.
Če bi zavarovanje držalo, banke sploh nebi imele težav sedaj, saj bi zavarovalnice pokrile primankljaj???? A bodo zavarovalnice dokapitalizirale banke in luknjo, ki je nastala zaradi nevračanja in slabih kreditov?? če ne... potem zavarovalnic ne rabimo!!!!!!!!!!!!!!!!! Zakaj tej stroški in omejevanje višin kreditov???
imnesi 26.10.2011 09:19:41
To je nerazumljivo in skregano z vsako logiko.
Banke imajo danes težave zaradi slabih kreditov, ki so jih dajale "tajkunom". Zdaj pa to občutimo vsi mi. Vendar mi še vedno ni jasno, zakaj banke ne odobravajo kreditov fizičnim osebam!? Saj vendar vsak kredit 150% zavarujejo in od teh kreditov bodo v bodoče živeli!
Vse skupaj je že smešno. Kredit dobiš le, če si javni uslužbenec, s primerno plačo, s primernim zavarovanjem... Torej banka je več kot 100% krita. Kje je pa tu kakšen rizik? Pošteno bi bilo, da tisti, ki služi, prevzame nase tudi kakšen rizik. V tem primeru je ves rizik na kreditojemalcu. to pa ni pošteno in kaže na neko prisilo v smislu "če hočeš vzemi, ali pa spokaj... to je to".
Očitno je konkurenca v tem sektorju zelo slaba.
Nino Kopše 26.10.2011 09:11:26
Sej je vsepovsod tako. Znajdi se, država ti itak ne bo pomagala, kvečjemu še ti bo vstran vzela. Jaz nisem mogel vzeti 2000€ hitrega kredita, ker nisem imel minimalne plače, pol pa sem tam vprašal gospoda na Poštni Banki Slovenije, kakšno vezo ima zdaj to in mi je rekel da pač tako delujejo. Ko sem mu rekel da sem bil leto dni brez službe, na borzi in sem vseeno izplačal prejšnji kredit, pa ni noben gledal na minimalno plačo, pa čeprav sem dobival samo 190€ socialne pomoči na mesec. Potem ni vedel, kaj bi mi odgovoril, je že bil problem ker sem imel pogodbo za leto dni. Sem mu pa rekel, če pa imate na internetni strani drugačne pogoje napisane, pa je spet ostal tiho...
Potem sem šel čez 2 tedna spet, z vsemi papirji tja in se naredil malo "norega"... takrat je delal drug gospod, zelo prijazen. Sem se vsedel, rekel da bi prosil za hitri kredit.... kaj se je zgodilo potem? Pokazal sem mu samo osebni dokument in bančno kartico, nobenih izpiskov plač, nobene pogodbe, ničesa. Rekel je samo, koliko rabite? 6000€ ali manj? In na koncu še.... tako, denar je na vašem računu. Hvala za poslovanje z nami....
Zdaj me zanima, kako en ni mogel odobrit kredita, drugi je pa lahko?
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes