25.05.2015
LJ
21° / 10°

Kaj je fiskalno pravilo?

Fiskalno pravilo je pobuda evropskih voditeljev, s katerim so želeli omejiti zadolževanje držav in poglabljanje krize. Prihodki in izdatki proračunov države morajo biti srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku.

DZ je po številnih zapletih vendarle z dvotretjinsko večino potrdil vnos fiskalnega pravila v ustavo. To se bo začelo uveljavljati z letom 2015, podrobnosti načina uravnoteženja javnih financ pa bo opredelil izvedbeni zakon.

V skladu s spremenjenim 148. členom ustave, ki v najvišji pravni akt države vnaša fiskalno pravilo, morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku.

Evro
(Foto: Reuters)

Pod proračuni države so mišljeni državni proračun, zdravstvena in pokojninska blagajna, proračuni lokalnih skupnosti ter neposredni uporabniki državnega in lokalnih proračunov, ki se več kot 50-odstotno financirajo iz javnofinančnih sredstev.

Od tega načela se lahko začasno odstopi samo v izjemnih okoliščinah za državo, merila za določitev izjemnih okoliščin in način ravnanja v teh primerih pa bo določal izvedbeni zakon, ki ga bo pripravila vlada in ga bo moral DZ prav tako izglasovati z dvotretjinsko večino.

V skladu z evropsko medvladno pogodbo o fiskalnem paktu se izjemne okoliščine opredeljujejo kot neobičajni dogodek, na katerega država ne more vplivati in ima pomembne posledice za javne finance (na primer naravna nesreča), ali pa obdobje resnega upada gospodarske dejavnosti. Tak začasni odklon pri tem ne sme ogroziti srednjeročne fiskalne vzdržnosti.

Evri
(Foto: Thinkstock)

Izvedbeni zakon bo določal tudi samo formulo uveljavljanja fiskalnega pravila pri pripravi vsakoletnega proračuna in v skladu s političnim dogovorom, ki je podlaga za današnjo odločitev poslancev, način uravnoteženja javnih financ na razumen in znosen način.

Fiskalno pravilo in izvedbeni zakon se bosta prvič uporabila za pripravo proračuna za leto 2015, dotlej pa naj bi se proračunska politika vodila tako, da bo ta cilj mogoče doseči.

Vlada se je sicer v programu stabilnosti zavezala, da bo Slovenija javne finance strukturno izravnala do leta 2017, neuradno pa naj bi Evropska komisija Sloveniji odobrila dveletno podaljšanje obdobja za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, tako da naj bi morala tega pod tri odstotke bruto domačega proizvoda spraviti do leta 2015.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 8
roni2 23.06.2013 15:40:22
OD česa bo pa jav. uprava živela če bo upoštevala to pravilo ker podjetja je zmozla do konca!
roni2 23.06.2013 15:38:30
Poleg tega velja fiskalno pravilo za vso rajo v sloveniji že skoz!!
roni2 23.06.2013 15:37:17
Zakaj pa niso fiskalno pravilo uveljavil leta 91!!!Ko se je od takrat naprej na veliko kradlo in najemalo posojila za prevzem podjetij!!Zdej ko so si napolnili žepe bodo pa uveljavljal fiskalno pravilo!!Kakor-jeb..e se!Mi smo polni!!
MarkJ 02.06.2013 18:28:27
Pri nas doma, nimamo nikjer zapisanega tega fiskalnega pravila, pa ga vsi upoštevamo. Gre pač za lastna sredstva in lastne težave, če ga prekršimo. Zdaj saj vemo, kaj kršimo, če bi šli v minus.
Problem je pri ljudeh, ki upravljajo družbeni denar. Tam hipoma izgine zdrava pamet in razsodnost in se denar zapravlja, kot bi bil pridobljen na loteriji.
Deja Animale 26.05.2013 15:12:33
...najprej naj vlada poskrbi za lačno rajo...VSE TAJKUNE V ZAPOR!!!
MarkJ 02.06.2013 18:44:40
In jih ne prej spustiti iz aresta, dokler ne vrnejo ves nakradeni denar.
prepih 25.05.2013 18:18:41
skratka, stegni se kolkr je koutr dolg, so rekli včasih...še vedno drži
lunatetrka 25.05.2013 10:48:54
To pravilo velja skoraj za vse s.p. jevce
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes