28.05.2015
LJ
20° / 8°

Kako opraviti z darili, ki nam niso všeč!

Včasih se zgodi, da nam kakšno darilo prav zares ni niti najmanj všeč ali pa je za nas neprimerno. Kako ravnati v takem primeru in predvsem, kako ga podariti naprej, ne da bi nas pri tem ujeli!?

Darila
Med množico daril, ki jih prejmemo, zna biti tudi kakšen "grdi raček". Pomembno pa je, da se ne glede na to, ali nam je darilo všeč ali ne, zavedamo, da smo ga prejeli z najboljšim namenom. (Foto: iStockphoto)

Nekateri so sicer mnenja, da ni sprejemljivo, če prejeto darilo podariš naprej, vendar se zdi, da je v praksi vedno več zagovornikov nasprotnega, še posebej, če je darilo za obdarovanca neuporabno, nepraktično ali pa ga celo že ima.

Ko tako darilo prejmete, je teoretično prva in najboljša možnost, da ga vrnete v trgovino, kjer je bilo kupljeno in ga zamenjate za nekaj, kar vam je bolj všeč. V praksi je seveda to malce težje izvedljivo, ampak poskusite lahko vseeno. Pri prvi varianti si ob odvijanju nadenite svoj najboljši "poker izraz" in se ga razveselite ter zahvalite, ob tem pa vprašajte, kje je bilo kupljeno. Če vam uspe izvedeti, pokličite v trgovino in prosite, če vam ga zamenjajo brez računa. Druga alternativa je, da le, če ste prepričani, da bo to sprejela z razumevanjem in neprizadetostjo, osebi, ki vam je darilo podarila, odkrito poveste, da vam ne ustreza in jo prosite za zamenjavo.        

Če se vam to ne posreči, le zakaj bi vam tako darilo zavzemalo prostor v omari, če veste, da ga ne boste nikoli uporabili. In le zakaj bi ga vrgli proč, še posebej v teh kriznih časih, če pa veste, da bi bilo za nekoga drugega bolj primerno in da bi ga z njim lahko celo razveselili.

odvijanje daril
To še posebej velja za igrače otrok, če ste prejeli več enakih. (Foto: iStockphoto)

Vendar pa, če se boste odločili, da boste prejeto darilo podarili naprej, pazite, da pri tem ne naredite najpogostejših napak, ki vas lahko poleg ugleda, v najslabšem primeru stanejo celo prijateljstva.  

Najpomembnejše pravilo je, da nikoli ne podarjate naprej ničesar, kar ste že uporabili. Če ste na primer pulover že nosili, ga raje podarite Rdečemu križu ali Karitasu kot pa da razmišljate, kateremu od prijateljev bi bil prav.

Drugo pa, da ga ne podarite nikomur, ki je povezan z osebo, ki vam ga je podarila, tako, da le-ta tega ne bo nikoli izvedela. Zato, če imate takih daril več, morda kar omaro, v kateri čakajo na "pravega lastnika". Da ne bi pozabili, od koga ste darilo prejeli, dajte na vsakega nalepko z imenom.  

Darilo pazljivo preglejte. Še posebej bodite pozorni, če ima kje priloženo pisno voščilo, namenjeno vam, kajti to vas lahko od vsega še najbolj izda. V knjigi preverite, če je napisano posvetilo tako spredaj kot zadaj. Na darilih, kot so brisače, robčki, posteljnina in podobno, ki niso več originalno zavita, preverite, če nimajo morda vaših začetnic ali celo imen.     

Nadalje preverite, če je darilo kakor koli poškodovano. Tudi če je poškodovan le darilni ovoj ali če je celo razvidno, da je bil že odvit, ne tvegajte in ga raje na novo zavijte. 

Darila
Lepo ga sami na novo zavijte in nekaj lepega napišite. (Foto: iStockphoto)

Darilo podarite naprej z enako pazljivostjo in darežljivostjo, kot če bi ga kupili. Lepo ga sami na novo zavijte in nekaj lepega napišite. Upoštevajte običajno diskretnost obdarovanja, kar pomeni, da tako, kot ne bi povedali, koliko darilo stane, če bi ga kupili, ne povejte niti, da vas ni stalo nič in zakaj. Vi bi se morda zaradi iskrenosti bolje počutili, prejemnik pa prav nič.

Dobro premislite, komu bi darilo res ustrezalo in koga bi z njim res lahko razveselili. Ne glejte samo na to, da bi se ga čim prej znebili. 

Nikakor ne podarjajte naprej stvari, na katerih je logotip podjetja, in pa takih, za katere je očitno, da ste jih najprej prejeli vi.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes