22.05.2015
LJ
13° / 9°

Kraji, kjer bo osamljena tudi vaša denarnica

Tudi tisti, ki prisegajo na življenje v mestnih središčih, bi včasih naredili vse, da bi se otresli življenja s hitrim tempom in mestnim vrvežem. Prav zato ponujamo nekaj vročih namigov za pobeg v naravo in osamljenost ...

Na svetu obstaja kar nekaj pozabljenih destinacij, ki so daleč stran od množičnih in priljubljenih turističnih poti. Vseeno pa to ne pomeni, da so odmaknjene in manj obiskane destinacije manj atraktivne in spektakularne. Prav nasprotno, obmorske in otoške destinacije, destinacije ob jezerih in rekah ter tiste, ki razvijajo turistične produkte na osnovi drugih naravnih virov, so lahko še zdaleč bolj posebne.

Naravni rezervat Clarkovo jezero
Če sanjate o prostrani naravi, pravih puščavah in osamljenosti v pravem pomenu besede, je tako imenovani Lake Clark pravi naslov za vas. Neokrnjena narava, pester izbor rastlinskega in živalskega sveta in navsezadnje odmaknjenost od ljudi je pravi raj za vse popotnike, ki iščejo tišino in samoto.

Osamljeni kraji - 9
Lake Clark spodaj ... (Foto: travelblog.org)

Clarkovo jezero je naravni rezervat na jugozahodnem delu Aljaske, kjer "domujejo“ vulkani, ledeniki, slapovi, divje reke, jezera in spektakularne gorske verige.

Osamljeni kraji - 10
... in zgoraj. (Foto: travelblog.org)

Zelenortski otoki (Cape Verde)
Med afriške otoške bisere zagotovo spadajo Zelenortski otoki, ki veljajo za enega izmed najmanj razvitih otokov in kjer bolj ali manj ne poznajo besede turistična gneča. Otočje, ki je izolirano od celinskega dela, velja za oazo pred množičnim turizmom.

Osamljeni kraji - 4
Zelenortski otoki (Cape Verde) (Foto: travelblog.org)

Toda včasih samota še zdaleč ni tako dobrodošla. Spomnimo se, da so Zelenortski otoki nedavno potrebovali pomoč zaradi izbruha mrzlice dengue. V obliki prostovoljnega prispevka Svetovni zdravstveni organizaciji je takrat Slovenija namenila 30 tisoč evrov.

Osamljeni kraji - 5
Osamljeni del Cape Verda (Foto: travelblog.org)

Moldavija
Težko je verjeti, da tudi Evropa, ki je znana po priljubljenih turističnih destinacij, skriva neraziskane bisere, ki bi lahko postali pravi turistični hit. Govorimo predvsem o Vzhodu in državah, kot so Albanija, Gruzija, Moldavija, Makedonija, Ukrajina in podobno. Čeprav je v nekaterih državah varnost popotnikov pod velikim vprašanjem, pa jih vseeno iz leta v leto obišče vse več popotnikov.

Osamljeni kraji - 11
Samostan Chaprinu, Moldavija (Foto: travelblog.org)

Moldavija je znana po prelepem hribovitem svetu, ki je bogat z vinogradi. Toda vino ni edini turistični magnet države.

Osamljeni kraji - 12
Lepote Moldavije (Foto: travelblog.org)

Tasmanija
Medtem ko na milijone turistov z vseh koncev sveta vsako leto preplavi Avstralijo, pa je obisk Tasmanije, otoka srčaste oblike, le redko na seznamu klasičnega turista, ki obožuje množični turizem.

Osamljeni kraji - 15
Neokrnjenost Tasmanije ... (Foto: travelblog.org)

Tasmanija je najmanjša od šestih avstralskih držav, popotniki pa lahko uživajo v divjini, saj je pravi raj za pohodnike, kolesarje, kajakaše, deskarje in vse, ki obožujejo aktivnosti v neokrnjeni naravi.

Osamljeni kraji - 16
Tasmanija (Foto: travelblog.org)Turkmenistan
Turkmenistan, ali dežela skrivnosti, je obmorska država v Srednji Aziji, ki defenitivno velja za eno izmed najmanj turistično obiskanih v regiji. Za vstop v državo popotniki potrebujejo vizum, na katerega je včasih treba čakati tudi več mesecev.

Osamljeni kraji - 17
Mavzolej v Turkmenistanu (Foto: travelblog.org)

Toda ko popotnik premaga te birokratske ovire, lahko začne brezskrbno uživati v edinstvenem vzdušju neraziskanih območij in gostoljubnosti domačinov. Na svoj račun pa pridejo predvsem ljubitelji perzijske, turške, grške in arabske kulture, saj se njihovi vplivi kažejo na vsakem koraku.

Osamljeni kraji - 18
Divjina v Turkmenistanu (Foto: travelblog.org)

Paragvaj
Južna Amerika med popotniki velja za eno izmed najcenejših destinacij, ki je zaradi lokalnega temperamenta, naravnih znamenitosti in prečudovitih plaž vredna ogleda. Ena izmed teh držav je tudi Paragvaj, v kateri naj bi bilo po mnenju Lonely Planeta manj popotnikov kot pa pum v državi. Vsekakor pa je to primerna destinacije za vse tiste, ki iščejo divjino in osamljenost.

Osamljeni kraji - 14
Slapovi Iguazu na tromeji med Argentino, Brazilijo in Paragvajem (Foto: travelblog.org)Mehika
Medtem ko je obala Mehike turistično povsem okupirana, pa je popolnoma druga zgodba na področju Campeche, ki še vedno ostaja neokrnjen kotiček polotoka Jukatan. Gre za območje, kjer domujejo pozabljene vasi, divja džungla, zapuščene ruševine Majev in navsezdanje tudi prečudovite lagune.

Osamljeni kraji - 2
Campeche, Mehika (Foto: travelblog.org)

 

Norveška
Svoje odmaknjene bisere pa ima tudi Evropa, natančneje Norveška. Čeprav velja za izolirano, hladno in drago državo, pa lahko vseeno najdemo skrite in zares odmaknjene kotičke. Eden izmed teh kotičkov je tudi norveški zaklad Kjenndalsbreen – ledenik, ki ga brez dvoma obišče zelo malo turistov. Dolino, ki jo obdaja ledenik, pa krasita prečudovito turkizno ledeniško jezero in klasična norveška vas, ki na hitro spominja na slovenski Bohinj.

Osamljeni kraji - 7
Kjenndalsbreen, Norveška (Foto: travelblog.org)Karibsko otočje
La Désirade pa je eden izmed redkih karibskih otokov, ki je skozi svojo zgodovino ostal praktično nespremenjen. Ta prečudovit otok, ki ga je odkril Krištof Kolumb, pripada otočju Guadalupe in gre za manj razvit in manj obiskan otok v primerjavi z drugimi karibskimi cilji. Kljub temu pa lahko na otoku najdemo nekaj noro lepih plaž (kakor je na primer ta na sliki).

Osamljeni kraji - 6
La Désirade, Karibsko otočje (Foto: travelblog.org)

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes