22.05.2015
LJ
13° / 9°

Legendarni zaklad le odkrit?

Legenda o El Doradu, mestu iz zlata, že stoletja buri domišlijo iskalcev zakladov. Kakšne so možnosti, da mesto res obstaja in od kje izvirajo zlati predmeti, ki jih bodo jeseni predstavili na razstavi o El Doradu?

Že španski osvajalci Južne Amerike so sprožili govorice o mestu, ki naj bi bilo v celoti narejeno iz zlata. Prvi opisi in govorice naj bi se pojavile okoli 1540. El Dorado naj bi bil otok sredi jezera, na katerem so vse stavbe in vse kar je v njih narejene iz zlata. Iskanju te legende so nekateri posvetili svoje celotno življenje, mnogi so ga tudi izgubili. Kljub številnim dejstvom, ki so jih objavili zgodovinarji, boste zagotovo še danes našli mnogo ljudi, ki so prepričani, da jih nekje v Južni Ameriki čaka največji zlati zaklad vseh časov.

El Dorado
Zemljevid, ki naj bi kazal pot do El Dorada. (Foto: Wikipedia)

A kot so odkrili zgodovinarji, El Dorado ni mesto, ampak oseba. Vsakokratnega kralja, oziroma verskega poglavarja plemena Muisca, ki je živelo na območju današnje Kolumbije, so ob enem izmed praznikov namazali z zlatim prahom, nato pa se je na splavu odpeljal proti sredini jezera Guatavita in se spral. Ob tem so v jezero, kot darilo bogovom, vrgli tudi nekaj zlatih predmetov.

el dorado
(Foto: Wikipedia)

Raziskovalci so do sedaj na dnu jezera, ki je 50 kilometrov oddaljeno od Bogote našli nekaj artefaktov, ki bodo jeseni predstavljeni na razstavi v Londonu, o tem koliko zlata naj bi bilo na dnu, pa se še vedno ugiba.

El Dorado - 1
(Foto: Profimedia)

Alexander von Humboldt, ki je jezero obiskal leta 1801 je ocenil, da naj bi bilo v njem kar za 300 milijonov dolarjev zlata, čeprav so bili vsi večji iskalni poskusi precej neuspešni. Najbolj ambiciozni iskalci so poskušali do zlata priti celo tako, da so poskušali znižati gladino jezera, oziroma ga celo izsušiti.

El Dorado - 3
(Foto: Profimedia)

Zlato so sicer našli, a ne v količinah, ki bi upravičile stoletja trajajočo legendo.

El Dorado - 4
(Foto: Profimedia)


 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 4
 
izy555 07.07.2013 13:13:12
Dej, a ne morete enkrat brez politke. Prosim.
 
zenskoros 06.07.2013 18:31:30
Janković je svoj el dorado že našel...imenuje pa se blagajna MOL in državni proračun RS
Ardene 06.07.2013 07:52:04
Slovenija je El Dorado za titove potomce......nagrabili smo si enormno davkoplačevalskega denarja! Nobenega zemljevida ni potrebno, ve se.....
moj i 05.07.2013 14:52:55
poglejte zaklade na osebnih računih nekaterih slo. tajkunov .... boste fa takoj našli
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes