28.05.2015
LJ
20° / 8°

Lizing vozil res vse dražji v primerjavi s kreditom?

Če je pred kratkim veljajo, da je pri financiranju nakupa avtomobila lizing vozil cenovno približno enako primerljiv, pa se marsikdo sedaj sprašuje, ali je kredit res vse cenejši v primerjavi z lizingom.

Papirji
Ne sklepajmo prehitro, raje tehtno premislimo in preverimo ... (Foto: iStockphoto)

Bralec Cekina nas je pred kratkim opozoril, da se poleg strožjih pogojev lizing avtomobila vse bolj draži. Neuradno poznavalci tovrstno situacijo pojasnjujejo s težkimi časi, ki so prisotni v celotni avtomobilski industriji. Da sedanje negotove gospodarske razmere povečujejo plačilno nedisciplino lizongojemalcev, čivkajo že vrabci na strehi. Čeprav nekatera lizinška podjetja zatrjujejo, da ima kljub povečanemu številu zaseženih lizing vozil še vedno majhen odstotek strank težave pri odplačevanju obrokov, pa lahko drugačno sliko opazimo na polnih parkiriščih za komisijsko prodajo, kjer število zaseženih avtomobilov raste kot gobe po dežju.

Ker smo želeli preveriti te domneve, smo ponovno pod lupo vzeli ponudbe nekaterih bank in lizing hiš, da bi poskušali ugotoviti, kakšna razlika nastaja med tema dvema oblikama zadolževanja. Predpostavili smo, da kupujemo avtomobil v vrednosti 10 tisoč evrov, pri čemer imamo privarčevanih dva tisoč evrov, za preostalih osem tisoč evrov pa za pet let najamemo kredit oziroma lizing.

Kredit

Informativni izračun pri SKB banki kaže, da bi za kredit trenutno plačevali po 144,33 evra na mesec ob obrestni meri 6-mesečni Euribor + 2,50-odstotnega pribitka banke. Naj omenimo, da ta izračun upošteva spremenljivo oziroma variabilno obrestno mero, kar pomeni, da bi se vam obrok lahko skozi obdobje plačevanja kredita spreminjal. V primeru fiksne obrestne mere pa bi ob vnaprej določeni 7-odstotni obrestni meri mesečni obrok znašal 158,41 evra, kjer se vam obrok do konca obdobja odplačevanja ne bi spreminjal. Če vas zanima, kakšna je razlika med fiksno in variabilno obrestno mero, si več o tem preberite tukaj.

Informativni izračun smo opravili tudi pri lizinški hiši Summit leasing&credit. Za kredit bi ob navedenih pogojih plačevali mesečni obrok v višini 148,27 evra, efektivna obrestna mera pa bi znašala 6,18 odstotka.

Lizing

Informativni izračun za lizing pri SKB banki kaže, da bi za lizing na mesec odplačevali obrok v višini 168,24 evra ob fiksni obrestni meri. Pri Summit leasingu pa bi za finančni lizing morali odšteti mesečni obrok v višini 162,67 evra.

Najem posojila
Informativne izračune preverite pri več ponudnikih lizinga oziroma kredita.

Pri banki je tako razlika med mesečnim obrokom za lizing in obrokom za kredit v višini 24 evrov (če je pri kreditu spremenljiva obrestna mera) oziroma malo manj kot 10 evrov (če je pri kreditu upoštevana fiksna obrestna mera). Pri lizinški hiši pa so te razlike še manjše. Mesečni obrok za lizing je za približno 14 evrov dražji kakor mesečni obrok za kredit. Ali se je lizing res podražil v primerjavi s kreditom, pa presodite sami.

Naj še omenimo, da obstaja velika razlika tudi pri stroških odobritve, ki se pri kreditih gibljejo okoli 120 evrov, pri lizingu pa okoli 200 evrov, točna vrednost pri stroških odobritve pa je seveda odvisna od ponudnika kredita oziroma lizinga.

Leasing vozila 01
(Foto: iStockphoto)

Pri vsem skupaj je treba poudariti, da pri lizingu ne potrebujemo zavarovanja terjatve in da z njim ne povečujemo svoje zadolženosti, kakor je to značilno pri najemu kredita za avtomobil. A lizing ima tudi svoje slabosti – avtomobil do konca odplačila lizinga ni v lasti jemalca lizinga. Vse dotlej pa mora jemalec lizinga zaradi zaščite interesov lizingodajalca imeti obvezno sklenjeno tudi kasko zavarovanje, ki se nanaša na ceno vozila, kar v osnovi pomeni, da dražje, kot je vozilo, več je treba plačati za kasko zavarovanje. Zato je treba poleg vsega prišteti še ta strošek (v našem primeru bi za 10 tisoč evrov vreden avtomobil plačali malo manj kot 900 evrov letnega kasko zavarovanja).

Dobro pa je tudi vedeti, da gre zgolj za informativne izračune, kjer lahko vsakdo pridobi ugodnejše pogoje s pravim načinom pogajanja. Zato je pomembno, da si posameznik vedno vzame čas in prebere vse, kar piše v pogodbi, predvsem pa, da zbere in primerja vsaj tri izračune različnih ponudnikov. Konkurenca je na bančnem trgu zaradi posojilnega krča vse večja, saj banke med seboj tekmujejo, katera bo ponudila najugodnejši kredit. Prav zato lahko vsakdo to situacijo izkoristi za čim bolj ugodno obliko financiranja nakupa avtomobila. Kot rečeno lahko banke glede na boniteto posameznika ponudijo ugodnejše pogoje, lizing hiše pa v sodelovanju z nekaterimi prodajalci avtomobilov ponujajo dodatne akcijske popuste ali v nekaterih ekstremnih primerih kar brezplačno enoletno kasko zavarovanje. Lizing pa je lahko zanimiv tudi za tiste, ki nimajo rednega dohodka (v obliki honorarja, zaposlitve za določen čas, podjemne pogodbe). Na banki bi namreč težko dobili kredit, medtem ko je stranka pri najemu lizinga zaradi drugačnega lastništva avtomobila drugače obravnavana.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 7
Jaka Povh 07.03.2012 13:06:16
Iz VBS leasinga so me brez predhodnega opomina klicali dne 9.2.2012 in 10.2.2012, da je zadnji rok za plačilo enega zapadlega obroka ter 3 obroka kaska dne 10.2.2012 in da moram v primeru neplačila vozilo vrniti. Zaradi slabših razmer vezano na prilive v našem podjetju, kjer sem zaposlen nisem mogel poravnati znesek, saj je prišlo do manjših zamikov z izplačilom plač, zato sem vozilo sam dostavil do skladišča VBS dne 10.2.2012, ter dne 15.2.2012 poravnal vse zapadle obveznosti do njih, nakar sem pozneje tudi avto prevzel nazaj.

Izstavili so mi račun za stroške odvzema v višini 660,00eur in priložili cenik v katerem piše stroški odvzema 120eur + manipulativni stroški. Račun sem v celoti zavrnil in kot takega vrnil, ker je bil račun izdan pavšalno brez kakršnekoli specifikacije računa oziroma dodatnega dokumenta o opravičenosti tega zneska.

V dopisu sem jih pozval, da za račun želim obrazložitev o opravičenih stroških in kaj je bilo storjeno za ta znesek oz. kateri so stroški ki so nastali v zvezi z odvzemom. Nakar od njih še do danes nisem prejel nobenega odgovora.

Od mene terjajo znesek v višini 660,00eur zaradi stroškov odvzema čeprav sem avto sam na svoje stroške dostavil do skladišča VBS leasinga. Zahteval sem, da se obveznost izniči ali zmanjša na pravičen znesek.

V pogodbi piše pod XIV. člen 4. Lj je po razdrtju pogodbe dolžan takoj vrniti vozilo na svoje stroške na kraj, ki ga določi VBS.Če vozilo ne vrne sam, vnaprej pooblašča VBS za odvzem vozila in se obvezuje, da mu bo to omogočil ter mu poravnal vse stroške v zvezi odvzemom.

Iz zapisnika o prevzemu predmeta leasinga je jasno napisano pod opombe: da sem vozilo sam dostavil do skladišča VBS.

Z njihove strani nisem bil seznanjen o višini stroškov odvzema vozila in mi tudi ob sklenitvi pogodbe niso bili znani a bi mi morali biti, prav tako tudi v pogodbi niso v nikakršni obliki navedeni. Splošni pogoji zavezujejo pogodbeno stranko, če so ji bili ob sklenitvi pogodbe znani ali bi ji morali biti znani.
Glede na pravo dejstvo bi bili v VBS leasingu ob poplačanem neutemeljeno izstavljenenem računu neupravičeno obogateni.

V pogodbi piše pod XIV. Člen 3. v
1. odstavku če je LJ v zamudi s plačilom začetnega obroka ali če je LJ v zamudi s plačilom dveh zaporednih obrokov in tudi v dodatnem roku 15-dni od pisnega opomina zapadlih obveznosti ne poravna. in
2. odstavek če je LJ v zamudi s posameznim obrokom ali drugo obveznostjo za več kot 15 dni in te tudi v dodatnem 15-dnevnem roku po opominu ne poravna

Od njih nisem prejel nobenega opomina, kar je razvidno tako v moji kot tudi v njihovi evidenci, so le klicali naj vozilo vrnem.

Glede na ugotovitve utemeljeno zaključujem, da je prišlo z njihove strani do kršitve zakonodaje RS, ter da je vse navedeno potrebno nenazadnje presojati tudi v luči ZVPot zato sem obvestil TRŽNI INŠPEKTORAT in zadevo predal njim.
 
casinio 22.02.2010 15:50:57
ne lizing pa ne kredit,prideš v salon z denarjem in odpelješ avto--najcenejše,če se hočeš pa ven metati pred pred sosedom potem pa rajš kredit,doma pa 5 let fižol jest,avto je pa itak skoz v garaži
 
markocha 22.02.2010 09:32:07
Who is the smart guy or a smart girl???
Drugič vprašajte navadne smrtnike kaj več o takšnih in dugačnih oblikah financiranja. Ljudje so do sedaj probali že marsikaj, razno razne oblike financiranja, tako da je treba stopiti samo na ulico in vprašati.
Drugače bi pa navedel svoj primer: to o čemer pišete tukaj in to šele sedaj v tem času je bilo že znano pred 15.leti oziroma kakšno leto ali dve kasneje. Namreč sočasno sem vzel bančno posojilo in pa leasing nakup avtomobila, seveda bančno posojilo za ne-nakup avtomobila. Pri enakem znesku in z enako odplačilno dobo je bila razlika med posojilom in leasingom za današnjih 1000 eur. Zdej pa mene zanima kdo šepa v tej državi?
Kar so pa gospodiči napisal pa tako in tako drži.
Hvala in Lep pozdrav.
lunatetrka 22.02.2010 09:29:28
ČE NI DENARJA,RAJE NE KUPUJTE
 
silwo 21.02.2010 20:20:46
neznanec pisal je :

A lizing ima tudi svoje slabosti – avtomobil do konca odplačila lizinga ni v lasti jemalca lizinga

če ga nimaš v lasti pol ga je težko prodat:)
 
Michel Šardi 20.02.2010 20:35:55
Odsvetujem lizing priporočam kredit. Pozabili so pa tudi napisat da pri lizingu nesmeš prodati avto dokler ga ne odplačaš.
 
laufer 20.02.2010 17:37:57
Lizing je vedno bil in za vedno bo dražji od kredita.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes