23.05.2015
LJ
13° / 8°

Na Hrvaškem nezavarovan vse nesreče plača sam!

Poškodbe, ki jih je potrebno oskrbeti, so v tujini lahko zelo drage. Najbolj priljubljena destinacija Slovencev poleti je še vedno sosednja Hrvaška, preverili smo, koliko vas bo poškodba udarila po žepu v primeru poškodbe in ob neurejenem zdravstvenem zavarovanju v tujini.

poškodba na morju
Veliko poškodb se zgodi na brezskrbnem dopustu. (Foto: iStockphoto)

Cene storitev lahko poskočijo v neverjetne višine. Znana je zgodba izpred dveh let, ko je petletni deček iz Rusije pri obisku dubrovniške trdnjave Lovrijenc utrpel življenjsko nevarne poškodbe, a so starši, medtem ko so zanj skrbeli na enoti intenzivne medicine v splitski bolnišnici, imeli le eno skrb – da deček preživi.

Ko se je dečkovo stanje po tednu in pol dovolj stabiliziralo za prevoz v Moskvo na nadaljnje zdravljenje, je sledil novi šok. Račun za prevoz s helikopterjem od Dubrovnika do Splita, operacije in postoperativno zdravljenje je znašal vrtoglavih 84.255 evrov!

Vsak izhod ekipe Nujne medicinske pomoči na teren znaša 96 evrov, zato nad njim nismo preveč navdušeni, če gre za obisk na "domu" oziroma mestu dopusta.
dr. Darko Granič, vodja NMP Makarska

K sreči so takšni primeri bolj izjema kot pravilo, a vseeno bi tujci, ki nimajo sklenjenega zdravstvenega zavarovanja v tujini oziroma mednarodnega potrdila o kritju stroškov NMP v tujini, morali imeti razen žepnine za hrano, pijačo in zabavo tudi "črni fond" za, upajmo, da nikoli potrebovano, nujno medicinsko pomoč. V primeru samoplačništva vam bodo zaračunali prav vse.

Samo pregled pri zdravniku, ki bo ugotovil vaše stanje, stane 43 evrov, odvisno od težave, ki vas je prizadela, pa pripravite še od pet evrov za injekcijo plus povprečno 30 evrov za odmerek nujnega zdravila pa vse do 287 evrov, če vas bo treba vmes oživljati. Seveda se cene opravljenih posegov vmes seštevajo, tako da vam lahko kaj kmalu izstavijo račun v višini nekaj sto evrov.

Sreča v nesreči je dejstvo, da če je vaše življenje ogroženo zaradi posledic hujše prometne nesreče, vas bodo oskrbeli oziroma reanimirali brezplačno, ne glede na državljanstvo in status zdravstvenega zavarovanja.

Otrok z opornico
Vsaka oskrba v tujini je plačljiva. Če je ne krije zavarovanje, jo boste morali sami! (Foto: iStockphoto)

Cene najpogostejših storitev NMP, ki jih potrebujejo turisti (v evrih)

Previjanje rane 25 evrov
Previjanje rane izven ordinacije 43 evrov
Prvi pregled zdravnika 45 evrov
Steriliziranje rane 25 evrov
Kirurška obdelava globje rane 73 evrov
Odstranjevanje šivov 25 evrov
Odstranjevanje tujka iz očesa, ušesa ali nosu 19 evrov
Dajanje injekcije 5 evrov
Oskrba opekline 49 evrov
Odvzem krvi 8 evrov

Najdražje storitve

Reanimacija oziroma oživljanje 287 evrov
EKG 164 evrov
Porod v porodnišnici ali reševalnem vozilu 260 evrov
Nujen prevoz pacienta z gliserjem 410 evrov
Intervencija ekipe NMP 96 evrov
Dežurstvo ekipe NMP na uro 109 evrov

V centru nujne medicinske pomoči v Makarski, ki pokriva tudi turiste s poškodbami splitsko-dalmatinske občine, letno oskrbijo v povprečju okoli 100 poškodb turistov, ki poiščejo njihovo pomoč, a zdravniki potarnajo, da se okoli 10 odstotkov ljudi močno in brezsramno pritožuje, ko je treba plačati račun.

Ker zdravniki niso izterjevalci dolgov in se jim je pod častjo prepirati s pacienti, v večini primerov odstopijo od plačila računa, je pojasnil direktor NMP Makarska dr. Darko Granić. Znani pa so tudi primeri, ko so turisti po končanem zdravljenju enostavno pobegnili iz ordinacije, podrli svoj šotor in jo preprosto ucvrli čez mejo domov.

Najpogostejše zdravstvene usluge, ki jih potrebujejo turisti v glavni turistični sezoni, so ureznine, opraskanine, zlomi, piki insketov, glavobol, zobobol, bolečine v grlu, prehlad in povečana telesna temperatura.

Statistika kaže, da so najpogostejši obiskovalci NMP državljani Češke ter Bosne in Hercegovine, turisti pa lahko račun storitev NMP poravnajo na tri načine. Najceneje in najugodneje je predložiti tako imenovano modro kartico evropskega zavarovanja, ki dokazuje, da ima država, iz katere oskrbovani turist prihaja, sklenjen dogovor o zagotovitvi zdravstvenega zavarovanja na Hrvaškem.

prometna nesreča
Če ste udeleženi v hujši prometni nesreči, so vas dolžni oskrbeti zastonj. (Foto: iStockphoto)

Če imajo turisti sklenjeno medicinsko asistenco, bo zavarovalnica, ki jo je izdala, poravnala njihov račun, seveda pa lahko storitev plačate tudi v gotovini, z izdanim računom pa boste uveljavljali pravico do refundiranja stroškov doma, na domači zavarovalnici.

Na NMP Makarska se tudi čudijo, zaradi kakšnih banalnosti nekateri hotelirji kličejo urgentne ekipe, saj v pretirani skrbi oziroma želji, da bi ugajali, za svoje goste skrbijo skoraj bolje kot za lastne otroke.

Preko telefona ne želijo pojasniti, kakšni so simptomi, pretiravajo, da bi pospešili prihod ekipe NMP, ki mora zapustiti centralo, ko pa pride na pomoč, praviloma ugotovijo, da nekoga samo nekoliko boli trebuh in da bo že kakšna tableta ali pest suhih borovnic pomagala, da se stanje normalizira.

Nato so šokirani, ko jim izdajo račun in ga dostikrat ne želijo plačati, dokler se v zgodbo ne vmeša policija. Največ težav oziroma nerazumevanja imajo z državljani Bosne in Hercegovine, ki nikakor nočejo razumeti, da ne živijo več v skupni državi.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 3
 
Dolenjc3 26.07.2010 10:04:17
In kdor še vedno rine v to Slovencem sovražno državo, naj se ne čudi, če se mu dogajajo neprijetne stvari.
 
janez20000 23.07.2010 07:17:56
...in potem se še čudijo da ljudje ne plačajo in celo zbežijo...
Lol121 21.07.2010 17:34:32
aha...

skor umreš pol pa plačaš...

to pomen da če nimaš dnarja umreš...
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes