26.05.2015
LJ
20° / 9°

Najbolj bizarne tožbe zadnjih let

Z denarjem si sicer lahko privoščite dobre odvetnike, zdrava pamet pa očitno ni naprodaj ...

Vsekakor pa je bila za nekaj najbolj absurdnih tožb potrebna neverjetna domišljija.

knjiga
Kraft je najbrž umoril več kot 60 ljudi, približno 20 trupel še niso našli, obsodili pa so ga zaradi spolne zlorabe in umora 16 moških.

1. Serijski morilec Randy Kraft je tožil založbo Warner Books. Zahteval je 60 milijonov dolarjev za duševne bolečine, ki mu jih je povzročilo branje knjige Angel of Darkness, ki precej podrobno opisuje njegove zločine. Kraft je prepričan, da ga knjiga prikazuje kot „premaknjenega psihopata.“

2. Ženska iz kanadske province Nova Škotska, ki je na letališču za turiste igrala dude, je tožila švicarsko letalsko družbo Swissair, ker je imela zaradi strmoglavljenja letala ta dan manjše prihodke.

3. 31-letna Brazilka je uspešno tožila lenega moža, ki je po njenih besedah v postelji mislil samo nase in za njen užitek „ni mignil niti s prstom, kaj šele s čim drugim.“

4. Allen Heckard je leta 2006 tožil Michaela Jordana zaradi duševnih bolečin, ki naj bi mu jih povzročala podobnost z legendarnim košarkarjem. Zahteval je 832 milijonov dolarjev.

5. Leta 2000 je Kathleen Robertson iz Austina v Texasu uspešno tožila pohištveno trgovino za 780.000,00 dolarjev. Robertsonova se je v trgovini hudo poškodovala, ker se je spotaknila ob živahnega malčka. Sodba je bila presenetljiva, ker je bil nagajiv otrok njen sin.

6. Oktobra 1999 se je znesek na računu Jerryja Williamsa povečal za okoli 15.000 dolarjev. Toliko odškodnine je dobil, ker ga je sosedov pes ugriznil v zadnjo plat in to zato, ker je na psa večkrat ustrelil s šibrovko.

7. Leta 1997 se je Kara Walton poskusila izogniti plačilu 3,5 dolarja za pijačo v gostinskem lokalu. Pobegniti je skušala skozi okno ženskega stranišča, pri tem pa ji je spodrsnilo. Pri padcu na tla si je izbila par zob. Porota je lastniku lokala naložila, da ji mora plačati 12.000 dolarjev odškodnine in stroške zobozdravnika.

8. Bavarska turistka je od občinskih oblasti kraja Oberammergau v bližini Garmisch-Partenkirchna zahtevala 3.000 evrov za telesne in duševne bolečine. Med posedanjem na leseni klopci se ji je v zadnjo plat namreč zapičil kos lesa. 68-letnica je tožbo utemeljila z izjavo, da bi moral upravljalec redno preverjati klopi. Sodnik je nasprotno menil, da bi bilo neumno zapravlajti čas delavcev in od njih zahtevati, da preventivno posedajo po klopcah in ugotavljajo morebitne nevarnosti.

9. Sodišče v nemškem Mainzu je leta 2004 obravnavalo tožbo nezadovoljnega gledalca, ki je televizijsko postajo ZDF tožil, ker je spremenila televizijski program. Zaradi prenosa poroke na danskem dvoru namreč tisti dan niso predvajali oddaj 'Heute' in 'ZDF-Mittagsmagazin'. Sodišče je menilo, da je TV-spored seveda stvar televizijske postaje.

10. Shawn Perkins je zabaviščni park Paramount's Kings Island tožil, ker ga je na njihovem parkirišču zadela strela. V tožbi je zapisal, da bi moral upravljalec parka postaviti znake z opozorilom, da lahko v slabem vremenu trešči tudi kakšna strela.

11. Neki 30-letni italijanski študent, ki daje v najem svoje stanovanje, s čimer zasluži več kot 1.000 evrov mesečno, je na sodišču vložil tožbo, s katero je od očeta mesečno zahteval 750 evrov preživnine. Sodišče je tožbi ugodilo, oče pa se sprašuje, do katerega leta je dolžan preživljati otroka, ki je poleg vsega lastnik razkošnega stanovanja v središču Rima.

12. julija 2004 sta dve najstnici v Koloradu spekli piškote in jih odnesli sosedi. To pa je trkanje po vratih tako prestrašilo, da je doživela napad panike. Ko se je vrnila iz bolnišnice, je tožila družini obeh deklet. Lokalni sodnik je presodil, da ji pripada 900 dolarjev za zdravstvene stroške, zavrnil pa je 3.000 dolarjev odškodnine za „ostale stroške“, kot je manjša plača zaradi bolniške odsotnosti ali nakup novega senzorja za teraso.

13. Zapornik, ki se je v arkansaškem zaporu znašel zaradi umora, je tožil državo, ker je zaradi zaporniškega jedilnika shujšal za približno 45 kilogramov in je tako tehtal „le“ še okoli 140 kilogramov. V tožbi je navedel, da se mu je med fizičnimi dejavnostmi nekajkrat zameglilo pred očmi, poleg tega pa mu eno uro po vsakem obroku v želodcu že kruli, kar pomeni, da je spet lačen. Šef kuhinje Hunter Petray je v svoj zagovor povedal, da zaporniki na dan zaužijejo približno tri tisoč kalorij, kar je celo tisoč kalorij več, kot bi naj dnevno pojedel odrasel človek.

14. Ko se je Michelle Knepper odločila za liposukcijo, je „primernega“ zdravnika poiskala v telefonskem imeniku. Čeprav je vedela, da gre le za dermatologa brez licence, se je vseeno odločila za postopek. Ko se je zapletlo, pa ni tožila zdravnika, ampak izdajatelja telefonskega imenika, ker v njem ni opozorila, da lahko številke objavlja kdor koli. Še najbolj neverjetno je, da ji je zares uspelo iztožiti milijon in pol dolarjev. Dobro četrtino zneska je dobil mož, ker žena začasno ni bila sposobna „opravljati zakonskih dolžnosti.“

15. Newyorčanka Trina Thompson se je, ker ne najde službe, odločila tožiti fakulteto Monroe College, kjer je diplomirala. Sedemindvajsetletnica je zahtevala 70 tisoč dolarjev odškodnine, toliko je namreč prispevala za šolnino. Fakulteta sicer obljublja, da diplomantom pomaga najti zaposlitev, tožnica pa trdi, da ji fakulteta ni nudila obljubljenih smernic in nasvetov glede kariere.

16. Francosko družbo Danone je leta 2008 doletela tožba, ker naj njihov jogurt activia ne bi izpolnjeval obljub iz oglasa, v skladu s katerimi naj bi se z rednim uživanjem izdelka znebili prebavnih težav. Družba se je s tožnico poravnala zunajsodno, namenili so ji 35 milijonov dolarjev. V družbi trdijo, da oglasi ne pretiravajo pri poudarjanju pozitivnih učinkov jogurta, pogodili pa naj bi se, ker se želijo ukvarjati s svojo panogo, ne pa s tožbami.

 17. Pravnuk velikega sovjetskega diktatorja Stalina trdi, da je upodabljanje njegovega pradedka kot množičnega morilca le "zgodovinska propaganda“. Na moskovskem sodišču je zato vložil tožbo zaradi razžalitve dedkovega imena v nekem članku, kjer navajajo, da je Stalin osebno podpisal smrtne obsodbe za več deset tisoč ljudi, ki so jih postrelili v 30. letih prejšnjega stoletja.

učitelj pred tablo
Učiteljev udarec roke po mizi naj bi spečemu učencu poškodoval sluh. Kako šele reagira na budilko? (Foto: iStockphoto)

18. 15-letni Vinicios Robacher je vložil tožbo zoper učitelja. Dijak je med poukom zaspal, učitelj pa ga je zbudil tako, da je z roko udaril po njegovi mizi. Robacher naj bi zato utrpel duševne bolečine in okvaro sluha. Sodniku se je (za ameriške razmere presenetljivo) zdela tožba nekoliko preveč privlečena za lase, zato je primer zavrgel.

19. Leta 2000 je Marvin Grazinski kupil najnovejši avtodom znamke Winnebago, dolg 10 metrov. Ko se je vračal domov, je na avtocesti pri hitrosti 110 km/h zapustil vozniški sedež in si začel v kabini pripravljati kavo. Avtodom je, jasno, zapeljal s ceste in se večkrat prevrnil. Voznik pa je izdelovalca tožil, ker v navodilih za uporabo ni bilo natančno navedeno, da „voznik ne sme izpustiti volana iz rok zaradi pripravljanja kave“. Dobil je skoraj dva milijona dolarjev odškodnine in nov avtodom.

20. Newyorčan Caesar Barber je pri 56 tehtal dobrih 150 kilogramov. Za debelost, težave z diabetesom ter vrsto srčno-žilnih obolenj je obtožil verigo restavracij s hitro hrano McDonald's in Burger King, ker ga nihče ni opozoril na nevarnosti ob prekomernem uživanju njihove hrane. Sodnik je primer zavrgel trikrat, kar pa ameriških odvetnikov sevede ne bo odvrnilo, da ne bi poskusili (morda s kakšno drugo stranko) še enkrat.

21. Christopher Roller se je že od nekdaj navduševal nad čarovniki. Tako se je odločil tožiti Davida Blaina in Davida Copperfielda. Zahteval je, da mu razkrijeta svoje skrivnosti, ali pa mu plačata odškodnino – 10 odstotkov premoženja, kar v Blainovem primeru pomeni 2, v Copperfieldovem pa 50 milijonov dolarjev. Pa utemeljitev tožbe? Blain je trdil, da gresta čarovnika v svojih iluzijah in trikih najbrž mimo zakonov fizike in uporabljata božjo pomoč, ker pa je on – Roller – Bog, torej kradeta njemu.

22. Barnard Lorence je močno presegel limit na svojih bančnih karticah. Ko ga je banka opozorila na dolg, je najel odvetnika in vložil tožbo. Zaradi stresa, duševnih bolečin in nespečnosti, ki ga je povzročila omemba dolga. Za svoje bolečine želi 2 milijona dolarjev.

23. Recimo, da si želite opazovati zvezde. Vtihotapite se na železniško postajo in splezate na streho vagona. Potem pa vas električne žice nad vagonom stresejo. Kaj naredite? Seveda, tožite železnico. Dva najstnika sta na ta način v žep skupaj pospravila 24 milijonov dolarjev. Nikjer namreč ni bilo opozorila, da so električne žice, ki napajajo lokomotive, nevarne?!

24. Leta 2005 je Roy Pearson tožil majhno kemično čistilnico, ker so založili njegove hlače. Zahteval je 54 milijonov dolarjev. Lastnika Jin in Soo Chung sta hlače našla in vrnila čez en teden, a je Pearson trdil, da to niso njegove, 800 dolarjev vredne hlače, ampak le poceni ponaredek. Dve leti kasneje je sodnik končal postopek tako, da je Pearsonu naložil plačilo vseh sodnih stroškov.

25. 79-letna Stella Liebeck se je v McDonaldsovi restavraciji leta 1992 polila z vročo kavo, zaradi česar je morala v bolnišnico. Porota je McDonaldsu naložila plačilo pol milijona dolarjev odškodnine. Obe strani sta se pritožili in se kasneje zunajsodno poravnali za neznano vstoto. Je pa primer Liebeckove navdihnil podeljevanje vsakoletne Steline nagrade za najbolj nore tožbe.

 


 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes