28.05.2015
LJ
20° / 8°

Tega ne smete spregledati

Številni slavni filmi opisujejo človekov odnos do denarja. Iz nekaterih se lahko celo kaj naučite. Kateri filmi o denarju so torej najboljši?

Okusi so različni. Tudi filmski. A ko pride do denarja, lahko ne glede na to, kaj je komu všeč, naredimo seznam filmov, v katerih so izpostavljene večne dileme, ki jih v človeško življenje prinaša denar in želja po bogastvu.

GlenGarry

1. Prevara stoletja (Rogue trader)
Film, v katerem glavno vlogo igra Ewan McGregor. Posnet je po življenjski zgodbi Nicka Leesona, ki je z nepremišljenim trgovanjem zrušil najstarejšo angleško banko Barings, sebe pa spravil za zapahe.

2. Nespodobno povabilo (Indecent Proposal)
Robert Redford brez sramu ponudi milijon dolarjev za eno vročo noč z ženo Woodyja Harrelsona, ki jo igra Demi Moore. Ker par ponudbo sprejme, so uničujoče posledice neizbežne.

3. Jerry Maguire
'Show me the money' (pokaži mi denar) je fraza, ki prihaja iz tega filma, kjer Tom Cruise igra športnega agenta, ki na začetku filma ugotovi, da denar ni vse, in v trenutku postane izobčenec v branži, v kateri deluje. Svojo odrešitev najde v mladem perspektivnem športniku, ki ga igra Cuba Gooding Jr.

boiler room

4. Boiler Room (Vroča linija)
Triler, v katerem je zelo nazorno prikazano delo klicnih centrov in telefonske prodaje oziroma iskanje investitorjev s telefonskim marketingom. Ben Afleck, Giovanni Ribisi in Vin Diesel nam pokažejo, kako mamljiv je lahek zaslužek in kako lahko se zgodi, da nas nekdo spravi ob vse prihranke.

5. Wall Street
Wall Street z Michaelom Douglasom in Charliejem Sheenom nazorno prikazuje pohlep, ki vlada na tej svetovno znani ulici, ki velja za finančni center sveta. Film je pred dvema letoma dobil tudi svoje nadaljevanje, v katerem se nad vrtoglavimi zaslužki navduši Shia LaBeouf.

6. Na tuj račun (Other people's money)
Danny Devito je neusmiljen poslovnež, ki išče podjetja, ki so več vredna, ko jih zapreš, kot pa ko delujejo. Vse se spremeni, ko spozna Gregorya Pecka in njegovo hčerko Penelope Ann Miller.

7. Glengarry Glen Ross
Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Kevin Spacey, Alan Arkin in Ed Harris sestavljajo zvezdniško ekipo, ki nastopa v filmu, ki prikazuje blišč in bedo dela v nepremičninskih agencijah v času nepremičninske krize.

8. Kapitalizem: Ljubezenska zgodba
Dokumentarec Michaela Moora pod drobnogled vzame kapitalistično ureditev, kot jo poznajo v ZDA. Kdo v resnici služi in kako in kdo misli, da bi lahko zaslužil in nikoli ne bo.

Zgoraj smo našteli nekaj najbolj uspešnih hollywoodskih filmov o denarju, nikomur pa ne bo škodovalo, če pogleda tudi katerega od filmov o denarju, ki so na medmrežju. Money as Debt (Denar kot dolg) je na primer animiran dokumentarec, ki zelo nazorno prikaže nastajanje denarja in vlogo bank pri tem.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes