27.05.2015
LJ
20° / 11°

34.000 dolarjev vredna darila za politične prijatelje!

Vzrok prejema darila: če bi ga zavrnili, bi bila to sramota za tistega, ki darilo podarja in vlado ZDA. Da smo si ob prebiranju dokumenta torej na jasnem, da ne gre za podkupnino!

kamela
Borut Pahor je v Libiji dobil 2 kameli. Vsaka je menda vredna 1000 evrov.

Govorimo o darilih, ki so jih v letu 2009 prejeli ameriški politiki in drugi visoki predstavniki države, vključno s predsednikom Barackom Obamo. Zakaj smo to izvedeli šele leta 2011? Najbrž ni bilo na seznamu prioritet State Departmenta. Seznam pa naj bi medijem poslali, ker se jim to 'zdi etično'.

Je pa vse skupaj še en seznam, ki bi lahko koga osramotil. Pri državniških darilih namreč vrednost ni določena. In tako imamo tiste, ki podarijo zelo veliko in tiste, katerih darila so vredna le nekaj 10 dolarjev. Žal pa lestvica ne sovpada s finančnim stanjem države, ki darilo podarja. Tako se pogosto zgodi, da države, kjer ima večina državljanov zelo nizke prihodke, dajo draga darila. Na seznamu tako še posebej bode v oči zaradi potresa porušen Haiti, kjer pa je skromnost političnemu vrhu očitno popolna neznanka!

Pa poglejmo nekaj najdražjih ...

1. Velika podoba puščave z miniaturnimi zlatimi palmami in kamelami, velik zlat medaljon v zeleni usnjeni škatli s kraljevim pečatom in steklena ura Jaeger-LeCoultre v zelenem kovčku.

Podaril: Abdullah bin Abd al-Aziz Al Saud, kralj Saudske Arabije.

Vrednost: 34.000 dolarjev.

2. Portret 'prve družine' v lesenem okvirju.

Podaril: Hu Jintao, kitajski predsednik.

Vrednost: 20.000 dolarjev.

3. Črno-zlato nalivno pero z lesenim ogrodjem ter knjige ‘Churchill and America’,  'Churchill: A Life’  in ‘Biography of Winston S. Churchill,’ avtorja Martina Gilberta.

Podaril: James Gordon Brown, britanski premier.

Vrednost: 16.510 dolarjev.

4. Knjiga 'I Vetri di Archimede Seguso dal 1950 al 1959’, par svečnikov iz rjavega stekla in steklena posoda za sadje.

Podaril: Silvio Berlusconi, italijanski predsednik.

Vrednost: 14.445 dolarjev.

5. Bronast kipec deklice z golobi.

Podaril: Shimon Peres, izraelski predsednik.

Vrednost: 8.000 dolarjev

6. Mozaik Petrovega trga, dekorativni zlat kovanec, knjigi ‘Instruction Dignitas Personae On Certain Bioethical Questions’ in ‘Encyclical Letter Caritas in Veritate of the Supreme Pontiff Benedict XVI’ ter srebrno verižico za ključe.

Podaril: Papež Benedikt XVI.

Vrednost: 7.905 dolarjev.

7. Zlata ura Francesco Basile.

Podaril: Silvio Berlusconi, italijanski premier.

Vrednost: 6.400 dolarjev.

8. Ročno izrezljana skulptura

Podaril: Jakaya Kikwete, predsednik Tanzanije.

Vrednost: 6.000 dolarjev.

9. Velika kristalna miza s podobo ameriške zastave.

Podaril: Silvio Berlusconi, italijanski premier.

Vrednost: 6.000 dolarjev.

10. Portret prve dame in portret predsednika Obame, oba portreta sta delo Petit-Bois Ancenerja.

Podaril: Raymond A. Joseph, ambasador Haitija.

Vrednost: 4.025 dolarjev.

Seveda pa obstaja seznam tudi v obratno smer, a tam bomo razglasili samo zmagovalca. To je Mahmoud Abbas, palestinski predsednik. Ta je Obami podaril steklenico najboljšega olivnega olja v vrednosti 75 dolarjev. Zahvala za ameriško podporo Izraelu?

Pahorjeva kamela in Gadafijev konj

Seveda tudi slovenski državniki prejemajo in podarjajo darila. Pri izbiri darila za tuje državni protokol izhaja iz postavke, da naj darilo odseva slovensko kulturo. Na seznamu se tako pogosto znajdejo izdelki slovenske obrti, čipke, knjige o Sloveniji, replike priznanih slovenskih umetnikov, faksimile redkejših tiskov, priznana vina slovenskih vinorodnih okolišev, modni dodatki slovenskih oblikovalcev, dela slovenskih umetnikov in celo 'slovenske' živali - denimo lipicanec, ki ga je premier Borut Pahor podaril libijskemu kolegu Gadafiju, v zameno pa dobil kameli.

Primerna izbira protokolarnega darila pa seveda zahteva dobro poznavanje kulturnega okolja in navad obdarovancev. Kitajcem tako ne podarjajo ur, ker zanje simbolizirajo smrt, Indijcem ne usnjenih stvari, ker je zanje krava sveta žival, gostom, ki jim vera ne dovoljuje pitje alkoholnih pijač, pa ne podarjajo ne pijač, ne zanje primernih kozarcev.

Jaz tebi darilo za 16.000 dolarjev, ti meni zbirko DVD-jev

Države imajo zelo različne najvišje predvidene vrednosti daril, pri čemer znotraj EU velja načelo skromnosti. V Sloveniji pa na primer velja, da vrednost protokolarnega darila ne sme presegati višine zadnje uradno objavljene bruto povprečne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji. Seveda pa se še pri tako skrbni izbiri protokolarnega darila lahko kaj zalomi. Tako je nekdanji ameriški predsednik George Bush v svojem dvojnem mandatu kot najbolj nenavadno darilo, ki ga je prejel, izpostavil 136 kg sveže argentinske jagnjetine. Glede vrednosti darila pa je bil tarča kritik prav Barack Obama, ki je britanskemu premierju Gordonu Brownu prinesel 25 DVD-jev s klasičnimi ameriškimi filmi, ta pa mu je v zameno podaril  unikatni peresnik z zgodovinskim in simboličnim pomenom, ki se je tudi znašel na seznamu najdražjih daril.

Obama
Obama je prejel nekaj zanimivih in dragocenih daril.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
qfuzion 24.01.2011 22:06:58
Bogi reveži, če bi vsa ta darila prodali in dali v humanitarne namene, bi nahranili kar nekaj lačnih ust v tem "pravičnem" svetu...
Več komentarjev

Iskanje

calculate
glossary
indexes
indexes