22.05.2015
LJ
13° / 9°

Ne bodo ga odprli, čeprav se v njem skriva za 14 milijard € zlata!

Indijsko vrhovno sodišče je odločilo, da zadnjega trezorja v templju, v katerem so na začetku poletja odkrili nepredstavljivo bogastvo, ne bodo odprli.

Zadnji oziroma šesti trezor v indijskem templju Sree Padmanabhaswamy v deželi Kerala bo ostal zaprt, dokler ne pregledajo in dokumentirajo zaklada, ki so ga že našli, je konec septembra odločilo indijsko vrhovno sodišče. Zgodovinarji sicer pravijo, da je praktično nemogoče oceniti pravo vrednost zaklada, ki so ga našli v petih trezorjih. Tamkajšnje lokalne oblasti pa pravijo, da se v templju skupno skriva za okoli 14 milijard evrov zlata, srebra in draguljev.

tempelj
Vir: sreepadmanabhaswamytemple.com

Trenutno odkriti zaklad v templju iz petih odpečatenih trezorjev pregleduje in popisuje skupina strokovnjakov, ki jih je določilo vrhovno sodišče. Tamkajšnje oblasti so razkrile, da so morali zaradi ogromne količine odkritih predmetov preiskovalci kovance stehtati v vrečah. Celoten zaklad, ki vsebuje predmete iz zlata, srebra in draguljev, bodo usposobljeni strokovnjaki digitalno popisali in arhivirali.

Celotno preiskavo templja vodi skupina petih strokovnjakov iz indijskega nacionalnega muzeja, ki jo je določilo vrhovno sodišče. Strokovnjaki se soočajo s težko nalogo zaradi obsežnosti zaklada, misliti jim ni treba le na varnost, ki jo zagotavljajo oborožene enote iz državne policije.

Lastništva nad odkritim zakladom do sedaj niso zahtevali niti potomci nekdanjih vladarjev, ki so hranili to ogromno premoženje, niti indijska država Kerala. Vseeno pa je odkritje povzročilo javno debato o tem, kaj narediti z zakladom. Po mnenju nekaterih bi morali celoten zaklad postaviti na ogled v muzej, po mnenju drugih pa bi ga morali prodati ter dobiček od prodaje nameniti za javno dobro.

tempelj
Vir: sreepadmanabhaswamytemple.com

Premoženje v templju so hranili nekdanji vladarji na tem območju, ki so ga pridobili od svojih podanikov in trgovcev. 'Trgovci, ki so prišli iz drugih delov države in iz tujih dežel, z namenom kupovati začimbe in druge dobrine, so templju namenili bogate darove. Z darovi so si zagotovili blagoslov, pridobili pa so si tudi naklonjenost takratnih vladarjev,' je razložil direktor Sveta za zgodovinske raziskave v Kerali P. J. Cherian. Zaklad je bil namreč najden v templju iz 16. stoletja v južni indijski državi Kerala. Tempelj naj bi pred petimi stoletji služil tudi kot kraljeva kapela takratnih oblastnikov.

Si tudi vi želite svoje zlate kovance tehtati v vrečah? Poglejte, kako storiti prvi korak!

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 5
HowMuchIsTheFish 11.10.2011 11:00:34
o čem takem jaz ne bi naglas govoril. že zaradi tuje požrešnosti kaj šele domače revščine. če bodo zaklad dali v javno dobro bo še vedno milijarda lačnih 1% pa vesel in debel
mlutherking 11.10.2011 11:22:40
Veseli in debeli bodo indijski Jankoviči, Kučani itd. Do malih nikjer denar ne pride
 
mlutherking 11.10.2011 10:31:03
Čudno, da se nihče ne loti zlata Vatikana, samo se še vedno zasleduje druge vere kot vojna proti islamu in pa poskus uničenja hinduizma v Indiji. Nihče ne govori kako so sedanje zahodnje države postale bogate. Evropa je bila kup dreka pa so potem navlekli zlato itd iz drugih koncev sveta.
mlutherking 11.10.2011 10:31:51
Hindujski kipec gre kot malik v muzej, krščanski pa so sveti.
 
bingo 11.10.2011 09:53:01
Nekdanji vladarji so z blagoslovom požrešnosti shranili toliko premoženje v zlatu katero so garači pridni pridelali in se nagarali za pohlepne kateri niso mogli odnesti s seboj v grob to pa je velika škoda za požrešne ker to ni možnosti narediti----bingo x Ljubljana----
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Kdo je po vašem mnenju boljši voznik?

calculate
glossary
indexes
indexes