22.05.2015
LJ
13° / 9°

Brez tega nikar ne kupujte avta!

Navidezno ugoden nakup avtomobila se lahko hitro izkaže za dvorezen meč, saj čez čas lahko ugotovimo, da avtomobila nismo kupili tako poceni, kot smo sprva mislili. Kako preprečite, da vas pred nakupom novega avtomobila prodajalci ne bodo vlekli za nos?

Papirji
Preden kupite nov avto, se trdo pogajajte! (Foto: iStockphoto)

Ko nekaj kupimo poceni, imamo občutek, da smo naredili dober posel. Toda pri avtomobilih se lahko to hitro izkaže za dvorezen meč. Edini način, da pridobite najugodnejšo ponudbo, je obisk različnih pooblaščenih trgovcev želenega modela avtomobila. Dejansko ceno izbranega vozila vam bo vsak prodajalec oznanil glede na veljavni cenik, tisti bolj “ustrežljivejši” pa vam bodo takoj ponudili še različne oblike popustov. Prodajalci, ki vam bodo hoteli ugajati za vsako ceno, pa vas bodo želeli očarati še z dodatnimi nasveti, kako lahko osnovni znesek prihranka v obliki popustov še nekoliko povečate.

Po prejetju prve pisne ponudbe se morate v lov za novim jeklenim konjičkom podati še kam drugam. Če vam bo uspelo pridobiti ugodnejšo ponudbo pri konkurenčnejšem ponudniku, se vrnite prvotnemu prodajalcu in mu povejte, da so vam pri konkurenci ponudili ugodnejšo ponudbo in jo po potrebi tudi pokažite. V hudih časih, ko je prodaja novih avtomobilov močno ukleščena, se bo marsikateri prodajalec potrudil za vas tudi tako, da vam bo ponudil še ugodnejšo ponudbo od konkurenta. In boj za nižjo ceno se bo začel.

Če vam bo uspelo ceno novega avtomobila zbiti kar dvakrat, ste očitno dober pogajalec, zato je dobro, da se odpravite še h kakšnemu trgovcu. Z malo srečo boste namreč s pomočjo prvotnih ponudb skoraj zagotovo lahko pridobili še nekoliko ugodnejši predračun. Po nekaj ponovitvenih vajah in večkratnem obiskovanju različnih trgovcev boste hitro ugotovili, kje je tista meja, do katere so trgovci sploh še pripravljeni nižati ceno izbranega novega avtomobila. Pri pogajanju pa se ne osredotočite le na en kraj, če imate možnost, se odpravite v različne avtosalone in prodajalne novih avtomobilov po Sloveniji.

Skozi celoten proces nakupa novega avtomobila pa imejte vedno v mislih tudi možnost odkupa testnega avtomobila, zaradi česar lahko do "novega" avtomobila pridete še ceneje. Pazite pa, da se ob podpisu nakupne pogodbe natančno dogovorite, za koliko časa bo lahko trgovec razpolagal z vašim vozilom, koliko kilometrov bo lahko naredil z njim in seveda koliko nižja bo kupnina zaradi tega. Pri taki obliki nakupa morate vedeti, da boste večji prihranek dobili, če se boste dogovorili za testno vozilo, nekoliko nižji pa bo, če je govora o salonskem vozilu.

avto na kredit
Vzeti lizing ali kredit? (Foto: iStockphoto)avto prodajalec s ključi
Presenetite prodajalca s preprostimi vprašanji. (Foto: iStockphoto)

Preden se lov za jeklenim konjičkom lahko pravzaprav začne, pa je priporočljivo, da imate za prodajalca že vnaprej pripravljena vprašanja, ki vam bodo razjasnila morebitne dileme pri nakupu novega avtomobila. Naj pa vas pred navedbo tovrstnih vprašanj še opozorimo, da vam tam, kjer je vprašanje navedeno v obliki povezave, ponujamo delni odgovor oziroma razmišljanje, zaradi katerega boste na nakup novega avtomobila gledali popolnoma iz drugega zornega kota. Vprašanja za prodajalca novih avtomobilov so sledeča:

1.) Predpostavimo, da boste nakup novega avtomobila delno financirali z izposojenimi sredstvi. Ali mi priporočate nakup novega avtomobila na kredit ali lizing?

2.) Nakup novega avtomobila, kjer za obliko financiranja izberem lizing, opravim v vašem salonu. Po koliko neplačanih mesečnih obrokih mi zasežete avtomobil? Kaj se zgodi, če na primer s plačilom obroka zamujam nekaj dni, koliko dodatnih stroškov si pri tem nakopljem?

3.) Preoblikovan zakon o davku na motorna vozila bo nove avtomobile obdavčil glede na izpust CO2. Mi lahko poveste, kolikšen izpust CO2 ima izbran model in tip vozila? Če je novi avtomobil “čistejši” bo zaradi manjšega davka lahko tudi cenejši …

4.) Lahko ocenite, kako drag je pravzaprav v resnici (avtomobil, ki ga kupujete)? Poleg nakupne cene in drugih stroškov nakupa morate pred nakupom upoštevati tudi, kako varčen je avtomobil, v kateri razred spada pri avtomobilskem zavarovanju, koliko stane redni servis oziroma vzdrževanje in podobno.

5.) Ali glede na cenovni razred in model avtomobila obstaja kakšen drug model avtomobila (morda celo takšen, ki ga vi tu ne prodajate), ki je cenejši in z boljšimi tehničnimi lastnostmi?

6.) Koliko časa je ta model avtomobila že na trgu? Obstajajo kakšni statistični podatke o tem, kako pogosto se izbrani model novega avtomobila kvari?

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes