23.05.2015
LJ
13° / 8°

Nič več obveznega članstva v OZS

Na nedavnem posvetovalnem referendumu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je, ob sicer nizki udeležbi, podporo dosedanji obliki obveznega članstva izreklo le 30,7 odstotka članov. Na obrtni zbornici se ob tem sprašujejo, kako se bodo obrtna in mala podjetja dolgoročno izognila prevladi interesov velikih podjetij.

V OZS je članstvo sedaj obvezno, koalicijska pogodba pa predvideva, da bo članstvo v zbornicah v prihodnje prostovoljno, razen če se člani posamezne zbornice z referendumom izrečejo za obvezno članstvo. V obrtni zbornici so zato v sredo izvedli referendum.

OZS - 4
(Foto: Blaž Garbajs)

Referendumsko vprašanje se je glasilo: Ali ste za to, da v OZS in območnih zbornicah še naprej ostane z zakonom obvezno članstvo? Referenduma, ki je potekal na 62 območnih obrtno-podjetniških zbornicah, se je udeležilo 9320 od skupno 51.318 članov. Za dosedanjo obliko se je po neuradnih podatkih odločilo 30,7 odstotka volilnih udeležencev, so danes sporočili iz OZS.

Takšen rezultat je po njihovem mnenju tudi posledica nerealiziranih zahtev, ki so se kopičile dolga leta. "Žal člani pri odločanju na posvetovalnem referendumu niso upoštevali, da je sedanje vodstvo obrtno-podjetniškega zborničnega sistema z racionalizacijo poslovanja in večjim sodelovanjem s socialnimi partnerji ter vlado začelo postavljati zahteve slovenske obrti in podjetništva na svoje mesto," so prepričani v OZS.

Člani zbornice so po njihovem mnenju spregledali ugodne zakonske rešitve, ki so v času finančne in gospodarske krize vsaj delno omogočale normalno poslovanje obrtnikov. "Očitno je, da so ti rezultati zadovoljili le tretjino volilnih udeležencev," so zapisali v OZS.

Ob tem so poudarili, da je kljub rezultatu posvetovalnega referenduma za državo zelo pomembno, da ima v malem gospodarstvu kompetentnega sogovornika, saj obrtno-podjetniški zbornični sistem zastopa interese celotnega slovenskega obrtništva in malega podjetništva.

Tisti, ki so na referendumu glasovali proti obveznemu plačevanju članarine, se tega po mnenju OZS ne zavedajo. "So pa zaradi svoje odločitve prevzeli nase izredno veliko odgovornost. S svojim nepoznavanjem in nezainteresiranostjo do koriščenja vseh ugodnosti, ki jih nudi obrtno-podjetniški zbornični sistem, bodo morda lahko omogočili razbijanje stanovske organizacije, ki so jo v zadnjih 45. letih gradili njihovi kolegi - slovenski obrtniki in mali podjetniki," so poudarili.


 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes