30.05.2015
LJ
25° / 11°

Nov tatinski trend: Kradejo glave nosorogov

Tatovi so ukradli že tretjo glavo nagačenega nosoroga iz različnih evropskih muzejev v zadnjih dveh mesecih. Nosorogov rog je na črnem trgu vreden skoraj 10.000 evrov.

nosorog
Tatovi iz muzejev kradejo glave nosorogov.

V zadnjih dveh mesecih so iz treh različnih muzejev v Franciji in Belgiji tatovi poskušali odnesti glavo nagačenega nosoroga. Za nosorogov rog lahko tatovi na kitajskem črnem trgu dobijo tja do 10.000 evrov, ker so nosorogi zaščitena vrsta. Povpraševanje po nosorogovih rogih je očitno tako naraslo, da so tatovi pripravljeni izmakniti tudi glave v muzeju razstavljenih nosorogov in jih prodati zbirateljem.

Pretekli vikend so nosorogovo glavo tatovi ukradli v naravoslovnem muzeju v mestu Blois v Franciji. Tatovi so vlomili v muzej in nosorogovo glavo, ki je stara več kot 200 let in tehta 100 kilogramov, vlekli po tleh medtem, ko so poskušali pobegniti. Za zadnjo krajo se še ne ve ali je povezana s še dvema podobnima krajama, ki sta se zgodili v dveh muzejih v Franciji in Belgiji.

Prva podobna kraja se je zgodila 16. junija v zoološkem muzeju v Liegu v Belgiji, ko je ropar z razstavljenega nosoroga ukradel rog in zaposlene v muzeju poškropil s solzilcem preden je stekel k avtu in pobegnil na Nizozemsko. Dva moška, ki sta bila udeležena v ta nenavaden pripetljaj, je policija še isti dan aretirala. Eden izmed njiju je policajem priznal, da jima je bilo naročeno, da ukraden rog pustita na tleh pri nekem spomeniku v nizozemskem mestu Helmond, kjer bi tudi prejela plačilo 3.000 evrov.

Trije moški pa so pretekli teden iz bruseljskega naravoslovnega muzeja tudi odnesli nosorogovo glavo. Po poročanju policije naj bi tatovi vlomili v muzej skozi okno, ukradli nosorogovo glavo in pobegnili z avtomobilom, tik preden je muzej zaprl svoja vrata za tisti dan.

Nosorogovi rogi so za tatove pomembni, ker jih zbiratelji zelo cenijo in so zanje pripravljeni odšteti lepe denarje. Na kitajskem črnem trgu naj bi nosorogov rog dosegal ceno tja do 10.000 evrov. Nosorogi so bili v preteklosti velikokrat tudi žrtve krivolova, kar je tudi povzročilo upad njihove populacije, zato so jih razglasili za zaščiteno vrsto in povečali nadzor nad njimi. Povpraševanje po nosorogovih rogih, ki so v starodavni kitajski kulturi veljali za afrodizijak, pa se na črnem trgu očitno ni zmanjšalo, zato so tatovi očitno pripravljeni ukrasti roge kateremukoli nosorogu, ki ga lahko najdejo, mrtvemu ali živemu.

nosorog
Nosorogov rog je na črnem trgu vreden tudi do 10.000 evrov.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes