26.05.2015
LJ
20° / 9°

Čisto ob obali našli zaklad vreden 14 milijonov €!

Na začetku meseca so ob obali Irske odkrili potopljeno ladjo s srebrom vrednim 180 milijonov evrov, zdaj pa so 100 milj stran odkrili še eno, ki naj bi imela za 14 milijonov evrov srebra.

Pomorska raziskovalna družba Odyssey marine Exploration je v začetku meseca prišla na naslovnice, ker so njeni potapljači blizu irske obale odkrili potopljeno ladjo iz druge svetovne vojne, na kateri naj bi bilo za 180 milijonov evrov srebra. Zdaj pa jim je okoli 100 milj stran uspelo odkriti še eno potopljeno ladjo, ki naj bi imela na krovu za 14 milijonov evrov srebra.

ss mantola
Našli so še eno razbitino polno srebra, potem ko so pred dvema tednoma našli potopljeno ladjo s srebrom vrednim 180 milijonov evrov.

Tokrat naj bi šlo za britansko ladjo SS Mantola, ki so jo med prvo svetovno vojno potopile nemške podmornice v severnem Atlantskem oceanu. Ladja, ki se je potopila 9. februarja 1917, naj bi prevažala okoli 600.000 unč srebra, so izračunali na podlagi cen srebra iz leta 1917 in 110.000 funtov vrednega zavarovanja za prevažanje srebra leta 1917. To naj bi po njihovih ocenah pomenilo, da je na krovu potopljene ladje za okoli 14 milijonov evrov srebra.

Potopljeno ladjo SS Mantola nameravajo raziskati naslednjo pomlad, ladja pa je okoli 100 milj oziroma 160 kilometrov od potopljene ladje SS Gairsoppe, ki so jo našli na začetku meseca. Slednja naj bi prevažala občutno več srebra, saj je vrednost njenega tovora ocenjena na 180 milijonov evrov. Britanska ladja SS Gairsoppa je bila potopljena leta 1941 med drugo svetovno vojno, ko je prevažala okoli sedem milijonov unč srebra.

ss mantola
Na potopljeni SS Mantoli naj bi bilo za 14 milijonov evrov srebra.

Iz pomorske raziskovalne družbe Odyssey pa so tudi sporočili, da britanska vlada obupno išče nove vire zaslužka in zato poziva, da se najde še več britanskih potopljenih ladij, ki so prevažale vredne tovore. Zato so začeli tudi z raziskovalno akcijo blizu Gibraltarja, kjer naj bi se potopili ladja HMS Sussex, ki je leta 1694 prevažala 10 ton zlata, in ladja HMS Victory.

Družba Odyssey bo lahko sicer obdržala 80 odstotkov vrednosti srebra, ki ga bodo rešili iz potopljenih razbitin. Vseeno pa je na primer leta 2008 ameriški sodnik odredil, da mora družba vrniti za okoli 345 milijonov evrov zlatih in srebrnih kovancev Španiji, ki so jih našli na fregati potopljeni leta 1804. Družba se je sicer branila, da identiteta razbitine ni bila jasna in da so zaklad našli v mednarodnih vodah.

ss mantola
Britansko ladjo SS Mantola je med prvo svetovno vojno potopila nemška podmornica.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
 
sherlock2 16.10.2011 11:41:51
Po reki Dravi ...hmmm..pazi, da ne naletiš na kak izločilni produkt naših presvetlih glav, ki nam pamet solijo...ej kar SVETLIKajo se.
Intersmigy 13.10.2011 13:05:51
Tudi jaz sm se odločo da si bom nabavo mali čolniček in iskal skrite zaklade po reki Dravi ;-)
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes