23.05.2015
LJ
13° / 9°

Paketi na vaš dom – najhujše, kar se vam lahko zgodi!

Bližajo se prazniki in z njimi obdobje nebrzdanega nakupovanja. Tekali bomo po trgovinah ali pa v miru, iz domačega naslonjača, preko spleta naročali izdelke v navideznih trgovinah in nato držali pesti, da nam jih dostavijo nepoškodovane, pravi čas oziroma da sploh pridejo do naših vrat.

kriminalna dostava paketov na dom - 4

Skoraj vsakdo izmed nas ima kakšne slabe izkušnje s paketom, ki ga je prejel ali poslal. Ali je bil ovoj poškodovan, stvari v njem uničene, so paket poslali na napačen naslov ali pa se tam sploh ni nikoli prikazal. Zgodbe, ki dajo misliti.

DVD-jev nikjer, a kaj naj s puloverjem?

Pred nekaj leti se je John Wetmore, po poklicu televizijski producent, odločil, da na svoj dom naroči 200 DVD ploščkov. Na njegovo žalost je pot do njegovih vrat uspelo najti le šestim, sama pošiljka pa je bila v katastrofalnem stanju.

Nekje na poti se je paket raztrgal, v tistem, kar je ostalo, pa je John našel polno zanj neuporabnih stvari, ki jih niti ni naročil. Tako je našel pulover, zaščito pred električnimi sunki, knjigo v japonščini in tudi šest svojih DVD-jev, skupaj z uradnim in suhoparnim sporočilom poštne službe, da je paket dejansko bil poškodovan.

To ni moj tobak in kje so moje obleke?

John pa ni edini, kateremu so v procesu potovanja pošiljk zamenjali vsebino. Teri Haux pripoveduje, da je na spletni dražbi na portalu eBay zmagala v dražbi za 45 otroških oblekic, večinoma priznanih blagovnih znamk.

Ko je po dveh mesecih paket s Havajev končno le prispel, je na robu škatle opazila veliko luknjo, skozi katero so očitno izginile vse obleke razen skromnih štirih, tat pa je bil dovolj "prijazen", da ji je pustil prazno pločevinko tobaka za žvečenje. Potrebovala je nekaj mesecev in veliko živcev ter časa, da je dokazala napako in preko PayPal sistema dosegla vsaj delno povračilo denarja.

Dostavljalec je potrkal dvakrat, počakal pet sekund, nato pa si sam odprl vrata in mirno vstopil.

Katastrofa na poročni dan

Niso le potrošniki tisti, ki trpijo zaradi težav z dostavo, tudi mali podjetniki, ki so dostikrat odvisni od zanesljive dostave. Zataji tudi tam, kar še kako dobro ve Robert Haan, ki vodi majhno podjetje, ki posoja elektronsko video in avdio opremo. Nekaj videokamer je poslal na neko poroko v Kansas City, a so se kamere nekako znašle v Kaliforniji. Poklical je dostavno službo in šele po nekaj urah izvedel, da pravzaprav ne more storiti prav ničesar.

Po dostavnem urniku naj bi se kamere na sedež podjetja vrnile šele teden dni po poroki. Robert se je odločil, da bo na pot poslal novo pošiljko kamer, da bodo prišle pravočasno in si pač ohrani dobro ime, ampak je ta pošiljka odpotovala z napačnim tovornjakom v Des Moines v državi Iowa in kdo ve, kje bi pristala naslednja pošiljka. Robert na drugi paket še vedno čaka, novega ni pošiljal in je posel odpovedal, pravi pa, da prisega, da je ta paket preklet.

kriminalna dostava paketov na dom - 1

Dostavljalska lenoba

Kadar nam poštar ali dostavna služba želi nekaj dostaviti, pa nas ni doma, nam navadno na vratih ali v nabiralniku pustijo obvestilo, da so nas iskali, a so nas žal zgrešili, pa moramo po paket ali sami ali pa nas bodo še poskušali poiskati. A to se včasih zgodi tudi takrat, ko smo čisto lepo doma.

Paul Smith se je na neki pritožbeni spletni strani milo potožil čez dostavno službo FedEx. Pustili so le sporočilo, da naslovnika ni, ne enkrat, ampak kar trikrat, nato pa so pošiljko vrnili pošiljatelju.

Paul je preverjal, najprej pri FedExu niso hoteli nič slišati, nato so napako priznali in zanjo okrivili "lenega dostavljalca, ki se mu ni dalo opravljati službe". Slednji je odpuščen, Paul pa je dobil pošiljko, opravičilo in denarno nadomestilo.

Ravnaj previdno! Prosim, ravnaj previdno! Zelo lepo prosim – ravnaj vendar previdno!!

Prav gotovo takšno opozorilo ni napisano kar tako, označuje nekaj lomljivega, česar nikakor ne smemo premetavati kot vrečo krompirja. Willie Frauberg je preko dostavne službe UPS v 20 škatlah poslal skoraj 600 kilogramov različnih vrednih in lomljivih stvari. V eni izmed škatel, jasno označenih z nalepkami "lomljivo", "ravnaj s previdnostjo" in "tovori pokončno", je bilo veliko umetniških slik v okvirjih. UPC-ju je uspelo, da je že prvi dan po tleh zabrisal osem škatel, ko pa je Willie prejel škatlo s slikami, ga je skoraj kap!

Platna so bila preluknjana, okviri polomljeni. Naslednji dan je dobil celo obvestilo, da so dva paketa izgubili, v enem pa je manjkala vsebina, pa so ves paket zavrgli. Willie jih zdaj toži, saj se na UPC z njim nočejo pogovarjati. Še nasvet: če boste po svetu pošiljali polovico svojega lomljivega premoženja, premislite, ali ne bi raje najeli selitvenega servisa kakor pa dostavnega podjetja.

kriminalna dostava paketov na dom - 6

Ali ste v moji hiši?

Ponavadi se podjetja sprašujejo, ali bo njihova pošiljka dostavljena tako, kot je treba, ampak Fred Quimbey se lahko sprašuje še nekaj bolj bizarnega. Kaj storiti, če paket sicer pride, a se hkrati z njim dostavi tudi dostavljalec? Fredu se je zgodilo, da se je pri selitvi za njim začel dostavljati tudi kup paketov, a na preveč domač način.

FedExov dostavljalec je potrkal dvakrat, počakal pet sekund, nato pa si sam odprl vrata in mirno vstopil. Fred poudarja, da ga ni povabil v hišo, prav tako ni zavpil: "Vstopite!" ali kaj podobnega, na njegovo presenečenje mu je dostavljalec brez besed ponudil prevzemnico v podpis in presenečenega Freda tako kot je prišel tudi zapustil.

Po incidentu je Fred kontaktiral FedEx, kjer so mu zagotovili, da to ni njihova poslovna praksa in da bodo poskrbeli, da se takšnim incidentom v bodoče izognejo.

Kako se izogniti dostavljalskim napakam?

Med samim procesom dostave načeloma nimate kaj dosti vpliva na obnašanje in ravnanje dostavne službe, a najpomembneje lahko postorite sami. Paket naj bo dobro in solidno zapakiran, da se ne bo raztrgal med grobo dostavo. Navadni lepilni trak ni primeren in tudi stari časopisi ne bodo naredili kaj dosti, zato uporabite širok in zanesljiv trak, prav tako bi bilo dobro razmisliti o vrečah, polnjenih z zrakom.

Prav tako naj pošiljka ne bo pretežka in dno škatle pretanko, sicer bodo vaše vrednosti pristale na trdih tleh. Spremljate lahko tudi status pošiljke, večina dostavnih služb vam ob prevzemu pove oznako pošiljke, kateri lahko nato sledite preko interneta.

Če se kje kaj zatakne ali izgine, takoj kontaktirajte dostavno službo in rešite, kar se rešiti da. A napake so se in se bodo še dogajale, čemur se pri milijonih poslanih paketov vsakodnevno, ki romajo na vse možne konce sveta, enostavno ni mogoče izogniti.

škatla je odlično darilo
Presenečenje iz škatle! (Foto: iStockphoto)

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes