25.05.2015
LJ
22° / 9°

Kje ga boste poleti pili najceneje?

Egipčani so ga kot najvišje darilo darovali bogovom, slovenskim študentom je najcenejši v Državnem zboru, z "zlorabo" pa se polepša vsaka ženska …

pivo
Žlahtno, hladno, dobro ... (Foto: Cekin.si)

Počasi se bliža čas za morje, prijetno družbo, zabavo na plaži … toda bolj kot vse to, se mnogim zagotovo bolj prileže rosno hladen vrček piva.

Za mnoge pa je pivo tudi tekoča hrana ter sinonim moškosti, katerega užitka ni preprečil niti tako imenovani Kebrov zakon.

Lahko ga okronamo za eno najbolj priljubljenih alkoholnih pijač, ki po mnenju poznavalcev postavi škoduje manj kakor pa brezalkoholne pijače, kot sta na primer limonada ali naravni pomarančni sok. Ker bodo v spomladanskem in poletnem času ljubitelji zvarka iz hmelja zopet na pohodu, smo se v redakciji Cekina odločili pregledati svetovno pivsko ponudbo. Zanimalo nas je, koliko stane pivo drugje po svetu.

Od šanka do šanka po svetu

Portal Pintprice je objavil lestvico držav, kjer stane vrček piva najceneje oziroma najdražje. Merska enota za vrček piva je britanski pint, kar v naši merski enoti znese malo več kot pol litra.

Cene vrčka piva po svetu
10 najdražjih držav Cene vrčka piva (v €) 10 najcenejših držav
Cene vrčka piva (v €)

 
Grenlandija 8,67 Tadžikistan 0,35
Norveška 7,10 Panama 0,37
Katar 7,08 Butan 0,43
Džibuti 6,46 Burundi 0,44
Singapur 6,22 Severna Koreja 0,45
Švedska 6,22 Madagaskar 0,45
Združeni Arabski Emirati 5,62 Mjanmar (Burma) 0,45
Danska 5,55 Ruanda 0,45
Francija 5,50 Filipini 0,50

Vir: Pintprice.com

pivo
Najboljše je naravnost iz soda v pivnici, kamor vas rado zanese ... (Foto: Cekin.si)


Glede na podatke boste najmanj za vrček piva odšteli v Tadžikistanu in Panami, kjer povprečna cena vrčka piva stane približno med 30 in 40 centov. Najdražje ga boste plačali v Grenlandiji,  kjer vrček piva v povprečju stane nekaj manj kot 9 evrov. Naj še omenimo, da je pivo na Norveškem tako drago tudi zato, ker ima najvišji davek na pivo v Evropi.

Naj opozorimo, da se navaja povprečne podatke za posamezne države, ki se lahko občutno razlikujejo od mikrolokacije (tako na primer v glavnem ali turističnem mestu vrček piva stane dvakrat več kakor drugod po državi). Ravni povprečnih cen se torej nanašajo na vrček piva v posamezni državi, kjer pa se lahko cene v posameznih mestih pomembno razlikujejo od povprečja.

Kaj pa v Sloveniji?

Po podatkih printprice.com naj bi bila povprečna cena piva v Sloveniji okoli 2 evra. Po pregledu podatkov, ki jih portal navaja lahko ugodovimo, da se cene po posameznih krajih po Sloveniji zelo razlikujejo. Turisti, ki si bodo želeli privoščiti kozarček ob ogledu katere od turističnih znamenitosti bodo najbrž malce neprijetno presenečeni in bodo morali za požirek hladnega piva odšteti kakšen cent ali dva več

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes