30.05.2015
LJ
25° / 11°

Razlika v ceni tudi več kot 1000 evrov

Za devetdnevni najem avtodoma je treba plačati od 540 do 1755 evrov. Pred najemom je priporočljivo preveriti tudi dodatne stroške in stanje avtodoma, pozorno pa velja prebrati tudi pogoje najema.

Prihajajoče počitnice so ugoden čas za potepe po domovini ali tujini. Ena od vse bolj priljubljenih možnosti so potovanja z avtodomom, ki omogoča neodvisnost in brezskbno prepuščanje avanturam. Pred najemom "stanovanja na štirih kolesih" pa je koristno vedeti, na kaj morate biti pozorni. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pod drobnogled vzeli 19 ponudnikov avtodomov.

Na ZPS so natančno pregledali najemne pogodbe, kjer so ugotovili, da so zapisane obveznosti najemnika nesorazmerno večje od obveznosti ponudnika. Najbolj so jih v oči zbodle velike razlike v ceni. Za devetdnevni najem v nizki sezoni je tako treba plačati od 540 do 1755 evrov. "Glede na to, da razlike med avtodomi niso velike, so razlike zares neverjetne," je povedal vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn.

Avtodom - 3
(Foto: Bralka)

Na ZPS opozarjajo, da niso pomembne le cena in druge ugodnosti. K ceni najema je treba prišteti tudi stroške priprave, povezane z bivalnim delom avtomobila (tekočina za stranišče, plinske jeklenke ...). "Razlike pri stroških priprave podobno velikih avtodomov so ogromne, od 55 pa celo do 150 evrov," je poudaril Okorn in dodal, da so tudi pri varščini cene zelo različne, od 600 do 1000 evrov.

Kot pri iskanju nastanitve je tudi pri iskanju avtodomov priporočljivo izbrati več ponudnikov in natančno pretehtati, kateri so najbolj ugodni. Nujno je preveriti, v kakšnem stanju je avtodom in kako je vzdrževan. ZPS svetuje, naj bo avtodom čim novejši, saj so do drugega leta starosti še v garanciji.

Ne varčujete z jezikom, ponudnika kar povprašajte, ali je vključena tudi asistenca, ki vam bo prišla prav, če se z vozilom kaj zgodi. Prav tako pozorno preberite pogoje najema in pred dokončnim podpisom povprašajte o podrobnostih. Nekateri ponudniki namreč na spletu ponujajo le vzorec pogodbe o najemu, nekateri le splošne pogoje najema, kar nekaj jih ponuja oboje. Dobro je vedeti, da v primeru neskladij med splošnimi pogoji in najemno pogodbo, obveljajo določila slednje.

S ponudnikom se je treba tudi dogovoriti za točno uro, ko boste avtodom prevzeli in ga vrnili. Predvsem pri vrnitvi ne smete zamujati, saj boste sicer plačali zamudnino. Za pregled si vzemite vsaj eno uro in tudi najmanjšo pomanjkljivost vpišite v zapisnik in jo fotografirajte. Ponudnik lahko od vas zahteva odškodnino za vse poškodbe, ki niso vpisane v prevzemni zapisnik, odkrili pa jih boste ob koncu najema. Vsekakor pa mu takoj sporočite, če bi med potjo prišlo do kakršne koli poškodbe ali napake.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes